دولت و انتخابات داخلی اتاق تهران

دکتر فرهاد فزونی*

یکم: در انتخابات دوره ششم اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن کشور، دولت و بالاخص وزارت بازرگانی نشان دادند که با حاکمیت حق و عدالت در امر انتخابات، قصد دارند اجازه دهند فعالان اقتصادی بدون دغدغه خاطر و در کمال آزادی نمایندگان مورد نظر خود را انتخاب نمایند تا چهره‌های جدیدی به هیات‌های نمایندگان راه یابند و با ارائه و اجرای برنامه‌های نوین «سیستم سنتی» بیست و شش ساله را به کانون بحث، تبادل نظر و تدوین راهکارهای اقتصادی تبدیل کنند و به عنوان مشاور سه قوه وظایف اصلی خود را به انجام رسانند. دوم: با پایان یافتن انتخابات و تعیین افراد مورد تایید تلاشگران اقتصادی و صدور اعتبارنامه‌های آنان انتخابات هیات‌رییسه‌های بسیاری از اتاق‌های شهرستان‌ها انجام یافته و انتخاب هیات‌رییسه اتاق تهران نیز، با صدور اعتبارنامه نفر اول انتخابات تهران در طی این هفته، در روز یازدهم اردیبهشت‌ با شور و حال خاص خود برگزار خواهد شد.

سوم: شاید تاثیر و نفوذ دولت در هیچ یک از اتاق‌ها به اندازه اتاق تهران و متعاقبا اتاق ایران نباشد. چرا که حضور بیست نفر از مدیران بخش دولتی، با انتصاب از سوی وزرای بازرگانی، صنایع و معادن و گهگاه کشاورزی، در مجمع هیات نمایندگان تهران و ایران می‌تواند به انتخاب هیات‌رییسه و برنامه‌های این اتاق‌ها سمت و سوی مورد علاقه دولت را بدهد و نظرات دولتمردان و سیاستگذاران اقتصادی دولت را تبیین و تنفیذ نماید.

به خصوص که در جمع منتخبان دوره ششم اتاق تهران، اگرچه خواستاران تحول ۲۳ کرسی از چهل کرسی موجود را کسب نموده و در مقابل با دو گروه دیگر دارای اکثریت هستند و بنابراین ستون فقرات اتاق خواهند بود، لکن هیچ گروهی در این اتاق از اکثریت مطلق برخوردار نیست و رای بیست نفر نماینده دولت می‌تواند در انتخابات هیات رییسه آن اتاق سرنوشت‌ساز باشد. اما به راستی نمایندگان دولت چگونه باید رای دهند؟

چهارم:‌ با توجه به انتقادات دولت از عملکرد مدیران پیشین اتاق‌ها بدون تردید نمایندگان دولت از مدیران سنت‌گرا که مورد انتقاد قرار گرفته‌اند حمایت نخواهند کرد و حضور سنت‌گرایان برای ادامه وضعیت موجود مورد تایید اکثریت نمایندگان و دولت نیست. بنابراین بیشتر از دوره‌های گذشته توجه و نگاه به سوی گروه حامیان دولت و بیش از آن به جمع خواستاران تحول در اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن خواهد بود تا گرایشات خردپایه و نوگرایی‌های آنان در راستای نیازهای کشور برای تغییر و تبدیل اتاق‌ها به مرکز تشکل‌های فعال، خصوصی محور و مردم سالار اقتصادی تلاشگران عرصه کار و فعالیت بتواند مشکلات اقتصادی روز ایران را حل و فصل و آن را آماده دستیابی به اهداف چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور نماید و تحرکی پویا و فراگیر در اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی به وجود آورد.

پنجم: به هر تقدیر، در انتخابات هیات رییسه اتاق تهران شایسته است که دولت پس از تایید اعتبارنامه نماینده اول اتاق و تکمیل رسالت خود در تحکیم عدالت، یا اجازه دهد همچون انتخابات ششم اسفند منتخبان خود اقدام به تعیین هیات رییسه خویش نمایند و نمایندگان دولت با احترام و اعتماد به تمامی کاندیداها آرای خود را به صورت سفید به صندوق بیاندازند و یا با بهره‌گیری از سخنان امام راحل که «میزان رای ملت است» همسو و هم سنگ با آرای اعضای اتاق‌ها در انتخابات ششم اسفند رای دهند تا ترازوی هیچ یک از کاندیداها به خاطر حمایت دولت سنگین‌تر نشود.

*عضو هیات نمایندگان اتاق تهران