۱۰ بازار هدف جابهجا شد
تجارت خارجی ثلث اول ۹۱
رشد صادرات غیر نفتی بدون احتساب میعانات گازی و محصولات پتروشیمی
گزارش تجارت خارجی چهار ماه گذشته منتشر شد
جابهجایی ۱۰ بازار هدف کشور
کاهش 8 درصدی واردات کالا به ایران
گروه بازرگانی- آمار گمرک از تجارت خارجی کشور در ۴ ماه نخست امسال نشان از کاهش ۱۶ درصدی صادرات و ۸ درصدی واردات دارد.
بر اساس تازهترین آمار گمرک کشور از کل واردات و صادرات 4 ماه نخست سال 91 میزان صادرات کالاهای غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی و پتروشیمی نزدیک به17میلیون تن به ارزش 6 میلیارد و 211میلیون دلار بوده است که نسبت بهسال گذشته درهمین مدت رشد 19درصدی در وزن و رشد 25درصدی در ارزش داشتهاست.
ارزش کل واردات نیز در این مدت، نزدیک به ۱۷ میلیارد و ۲۷۳ میلیون دلار بوده است. به این ترتیب با مقایسه این ارقام، تراز بازرگانی خارجی ایران بدون احتساب صادرات نفت خام میعانات گازی و محصولات پتروشیمی در چهار ماه نخست سال ۱۳۹۱ با کسری۱۱ میلیارد دلاری مواجه بوده است. از نظر سهم واردات و صادرات نیز ارزش واردات ۷۵/۶۳ درصد از ارزش کل مبادلات خارجی کشور را به خود اختصاص داده است. این نسبت در مدت مشابه سال قبل ۴۲/۶۴ درصد بود. همچنین در این مدت، تراز بازرگانی خارجی کشور (بدون احتساب نفت، گاز و خدمات) با ۸۴ کشور دنیا منفی و با ۸۴ کشور دیگر مثبت بوده است. پنج کشور طرف معامله با بیشترین تراز تجاری مثبت شامل عراق، افغانستان، هند، اندونزی و ترکمنستان هستند. ایران با کشورهای امارات، ترکیه، کره جنوبی، سوئیس و آلمان نیز تراز تجاری منفی دارد.
در چهار ماه نخست سال 1391، متوسط قیمت یک تن کالای صادراتی ایران، 446 دلار و متوسط قیمت یک تن کالای وارداتی 1385دلار بوده است. متوسط قیمت یک تن کالای صادراتی نسبت به مدت مشابه سال قبل، با 91/4 درصد کاهش و متوسط قیمت یک تن کالای وارداتی با 66/17 درصد کاهش در ارزش دلاری، مواجه بوده است.
سهم ۱۲ درصدی کالاهای مصرفی
حجم تجارت ایران در چهار ماه نخست سالجاری به 2/29 میلیارد دلار رسیده که سهم صادرات غیرنفتی 12 میلیارد دلار اعلام شده است. همچنین در این مدت 12 میلیون و 500 هزار تن کالا به ارزش 17 میلیارد و 273 میلیون دلار وارد شده است. به گفته عباسمعمارنژاد، رییس کل گمرک ایران 71 درصد از کالاهای وارداتی شامل مواد اولیه و واسطهای تولیدی، 17 درصد کالای سرمایهای و 12 درصد کالای مصرفی بوده است. 20 درصد میزان صادرات ایران به عراق، 16 درصد به چین، 12 درصد به امارات، 5/9 درصد به افغانستان و 2/7 درصد به هند بوده است؛ بنابراین میتوان گفت که حدود 66 درصد صادرات غیرنفتی ایران به 5 کشور دنیا صورت گرفته است. امارات، چین، ترکیه، کره جنوبی و آلمان نیز به ترتیب با 20، 13، 11، 9 و 6 درصد عمده شرکای واردات کشور محسوب میشوند.
تغییر ۱۰ بازار نخست صادراتی
در تحلیل این آمار معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام اینکه 10 بازار نخست صادراتی کشور جابهجا شدهاند، از رشد 4 برابری تجارت ایران با مصر خبر داد و گفت: برخلاف تحریمها با 152 کشور دنیا مبادله تجاری داریم.حمید صافدل به «فارس» گفت: در تحلیل عملکرد 4 ماه اول امسال شاهد جابهجایی در بازارهای هدف صادراتی هستیم. به طوری که صادرات به بعضی از بازارها صد در صد افزایش و در برخی دیگر کاهش داشته است و میتوان گفت که بازارهای هدف صادراتی جابهجا شده است. به گفته او در سه ماه ابتدای سالجاری در 680 ردیف تعرفهای شاهد کاهش صادرات و در 469 ردیف تعرفهای حذف صادرات و در 688 ردیف تعرفهای شاهد افزایش صد در صدی صادرات شدهایم و به طور کلی در دو هزار و 700 ردیف تعرفهای جابهجایی تجارت در صادرات را داشتهایم. رییس کل سازمان توسعه تجارت گفت: در 48 کشور با کاهش نسبی صادرات، در 12 کشور با کاهش صد در صدی صادرات مواجه بودهایم ولی در عوض در 15 کشور برای نخستین بار بازارهای جدید صادراتی داشتهایم و در 77 کشور شاهد افزایش نسبی صادرات نسبت به گذشته بودهایم. او حجم کل تجارت ایران را با 152 کشور اعلام کرد و گفت: در حال حاضر 10
کشور اول صادراتی شامل عراق، افغانستان، ترکیه، ترکمنستان، آذربایجان، سوریه، روسیه، مکزیک، آلمان و تاجیکستان است. صافدل گفت: از نکات برجسته در تجارت با بعضی کشورها رشد 4 برابری تجارت با کشور مصر است. به طوری که به لحاظ ارزشی تجارت ایران با مصر از 10 میلیون دلار به 51 میلیون دلار و به لحاظ وزنی از 24 هزار تن به 58 هزار تن افزایش پیدا کرده است. به گفته او تجارت با کشورهایی مثل عربستان، ارمنستان، قزاقستان، ازبکستان، مکزیک و تاجیکستان رشد صددرصدی داشته است.
رشد ماهانه صادرات
به گفته کیومرث فتح الله کرمانشاهی، معاونکل سازمان توسعه تجارت ایران آمار صادرات میعانات و پتروشیمی نسبت به مدت مشابه سال قبل، حدود 13 تا 14 درصد کاهش را نشان میدهد؛ اما به نظر میرسد با راهاندازی بحث بیمه کشتیهای حملکننده این محصولات و نیز بکارگیری پتانسیل کشتیهای جدید تصور میرود که در ماههای آینده مشکل کاهش صادرات پتروشیمی و میعانات گازی حل شود.
ارسال نظر