حمایت از سرمایه‌گذار ایرانی در بازار نیجریه

گروه بازرگانی- میزگرد تخصصی با هدف بررسی زمینه‌های همکاری اقتصادی ایران و نیجریه در محل‌سازمان بازرگانی استان تهران با حضور رییس این‌سازمان، سفیر نیجریه در ایران، اتاق بازرگانی، نماینده گمرک، مدیر امور بین‌الملل خطوط اروپا و آفریقای شرکت کشتیرانی و تشکل‌ها و شرکت‌های بخش خصوصی برگزار شد. این میزگرد در راستای برگزاری سلسله میزهای تخصصی‌سازمان بازرگانی استان تهران برگزار شد، سفیر نیجریه مسائل و مشکلات تجارت تجار ایرانی حاضر در مراسم با کشورش را شنید و به هر یک صراحتا پاسخ داد. سید علی موسوی، رییس‌سازمان، در این نشست گفت: طرح مشکلات و معضلات سرمایه‌گذاری‌های مشترک و صادرات کالا به کشور نیجریه و ارائه راهکار جهت حل این معضلات، همچنین فراهم کردن زمینه اعزام هیات تجاری استان تهران به کشور نیجریه در آبان ماه از اهداف برگزاری این نشست است. وی با بیان این که بنا داریم همکاری‌های خود را با کشور نیجریه توسعه دهیم، افزود: ‌سازمان بازرگانی استان تهران در نظر دارد به منظور توسعه روابط اقتصادی با نیجریه یک هیات تجاری را در آبان ماه به این کشور اعزام کند. همچنین شرکت در نمایشگاه بین‌المللی بازرگانی نیجریه (لاگوس) در آبان ماه توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران از جمله برنامه‌های ویژه سال ۸۸ جهت حمایت از صادرات غیرنفتی به این کشور است. موسوی با بیان این که میزان صادرات به کشور نیجریه طی سال گذشته قریب به ۱۴‌میلیون دلار بوده است؛ خاطرنشان کرد: کربنات دی سدیم، وازلین، تایر، تیوپرادیاتور، کاشی، سرامیک و مصنوعات پلاستیکی بیشترین کالاهای صادراتی به نیجریه بوده‌اند.

حمایت از سرمایه‌گذار ایرانی

محمد ابوبکر سیکا، سفیر نیجریه در ایران با اشاره به این که تاکنون سه کمیسیون مشترک بین ایران و نیجریه برگزار شده است، عنوان کرد: نیجریه یکی از بازار‌های مهم آفریقاست و حجم واردات این کشور از اروپا، آمریکا، آسیا و بعضی کشور‌های آفریقایی بسیار بالاست. سفیر نیجریه از پایین بودن سطح روابط ایران با این کشور اظهار ناخرسندی کرد و گفت: برای من ناراحت‌کننده بود که چرا سطح روابط ما با کشور ایران پایین است. سیکا در ادامه بخش انرژی را از مهم‌ترین بخش‌های مستعد سرمایه‌گذاری دانست و افزود: نیجریه ظرفیت تولید ۶هزار مگابایت برق را دارد که این میزان با توجه به جمعیت بالای این کشور پاسخگوی نیاز‌های مردم نیجریه نیست. در واقع کشور نیجریه برای تامین انرژی لازم خود ۱۰‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری می‌کند، بنابراین شرکت‌های ایرانی در صورت تمایل به خوبی می‌توانند از این فرصت استفاده کرده و در این بخش سرمایه‌گذاری کنند. سفیر نیجریه یکی از مشکلات موجود در انجام معاملات را مبادلات بانکی دانست و اظهار داشت: برای رفع این مشکل به بانک صادرات پیشنهاد داده‌ایم حسابی در بانک مرکزی نیجریه ایجاد کند؛ چرا که انجام این کار باعث باز شدن مسیر فرصت‌های تجاری برای هردو طرف می‌شود.

فراز و فرود بازار نیجریه از نگاه تجار

در ادامه این نشست، فرقانی یکی از تولید‌کنندگان و صادرکنندگان تراکتور با ابراز نارضایتی از اینکه هیچ یک از جلسات وی با مقامات و بخش خصوصی نیجریه به نتیجه نرسیده است، اذعان داشت: مشکلات بانکی و عدم دریافت به موقع وجه کالای خریداری شده از سوی طرف نیجریه‌ای مربوط به ایران نیست و متوجه این کشور می‌شود که از مسائل پیش روی صادرکنندگان است. وی خاطرنشان کرد: نیجریه مشکل بانکی دارد و قادر نیست ارز به خارج از کشور انتقال دهد.در همین راستا خسروجردی، رییس شورای بازرگانی ایران و آفریقا، درخصوص مشکلات تجارت با این کشور قاره سیاه بیان کرد: بحث فرهنگ تجارت در نیجریه خاص است و یک تاجر نیجریه‌ای نگاه برنده - برنده ندارد و تنها خود را در نظر می‌گیرد؛ بنابراین کار با چنین نگرشی بسیار مشکل است؛ بنابراین باید فضایی برای اعتماد‌سازی ایجاد شود. وی ادامه داد: نیجریه کشوری مسلمان و پرجمعیت‌ترین کشور آفریقا است، اما در تجارت و سرمایه‌گذاری با این کشور باید به نکات مهمی‌ توجه کرد، بسیاری از کارخانجات نیجریه به دلیل نیاز به برق و سوخت تعطیل است و از چهار نیروگاه این کشور تنها یکی فعال است؛ بنابراین این مشکل، سرمایه‌گذاری برای احداث کارخانه در نیجریه را با چالش مواجه می‌کند.رییس شورای بازرگانی ایران و آفریقا گفت: درگیری میان مسلمانان شیعه و سنی در شمال آفریقا باعث دریافت سخت ویزا برای تجارت با این کشور شده است، گفت: از سوی سفیر نیجریه برای تسهیل دریافت ویزا توسط صادرکنندگان شرایطی فراهم شود.وی ادامه داد: کنترل بیشتر ایرانی‌ها و‌گرفتن صنایع دستی همراه مسافر در فرودگاه‌های نیجریه از موارد ساده ای است که در بدو ورود به این کشور رخ می‌دهد، اما اثر روانی منفی برای تاجر و صاحبان سرمایه دارد.خسروجردی با بیان اینکه بسیاری از کالاهای وارداتی نیجریه به صورت قاچاق وارد می‌شود، تصریح کرد: برای مبارزه با این قضیه دولت این کشور باید تعرفه‌های گمرکی را حذف کند و تسهیلاتی را برای ورود کالاهای مختلف وضع نمایند.وی با توضیح اینکه بخش‌خصوصی کشورمان چندان قدرتمند نیست، افزود: از همین رو بخش خصوصی برای اجرای پروژه‌های بزرگ نیاز به کمک دولت دارد و از طرفی بانک توسعه صادرات قادر نیست جوابگوی سیاست‌های دولت باشد و پیشنهاد ما این است که این بانک با کمک بخش خصوصی اقدام به تاسیس شرکت سرمایه‌گذاری کند و کنسرسیومی ‌بین ایران و نیجریه شکل دهد و دو کشور اقدام به تاسیس شرکت سرمایه‌گذاری مشترک کنند.