پول نداریم جایزه صادراتی بدهیم

عکس: حمید جانی‌پور

گروه بازرگانی - معاون وزیر بازرگانی می‌گوید: منابع موجود و بودجه جاری سازمان توسعه تجارت اجازه پرداخت جوایز صادراتی معوقه‌ را نمی‌دهد و برای این سازمان فقط بدهکاری بار می‌آورد. مهدی غضنفری که نام او در فهرست وزرای پیشنهادی برای کابینه دهم قرار دارد در گفت‌وگو با (ایسنا) گفت: تنها بخشی که امسال سراغ آن رفتیم در بخش فن‌آوری بالا بوده که جایزه‌اش به پنج درصد می‌رسد. چراکه برنامه‌ پنجم نگاهش به این سمت است و ما به همراه معاونت فناوری ریاست‌جمهوری به دنبال این هستیم که از این موضوع یک تعریفی داشته باشیم.

وی در ادامه در مورد جوایز صادراتی معوقه پرداخت نشده هر چند آماری ارائه نکرد، اما عنوان کرد: اولویت با جوایز صادراتی امسالی‌ها است.

غضنفری خاطرنشان کرد: ما یک درخواست کمک ۲۴۰‌میلیارد تومانی برای امسال داشتیم که اگر دولت این درخواست کمک را تصویب کند و منابع آن را به ما بدهند، می‌توانیم سراغ معوقه‌ها هم برویم، اما اگر این کمک صورت نگیرد با این پولمان نمی‌توانیم سراغ معوقه‌ها برویم.

رییس سازمان توسعه تجارت کشور تصریح کرد: پرونده‌‌های جوایز معوقه ممکن است یا در گمرک یا در خود سازمان هم مشکل داشته باشد. مثلا قبلا این گونه بود که ما یک تاریخی برای تشکیل پرونده اعلام می‌کردیم؛ اما متقاضیان اقدامات لازمه را تا آن تاریخ انجام نمی‌دادند و بعد هم سازمان پرونده آنها را نمی‌گرفت یا اینکه می‌گرفت و به آنها اعلام می‌کرد که هرچند پرونده‌های آنها گرفته می‌شود اما طبق مقررات جایزه به آنها تعلق نمی‌گیرد.

به گفته وی، به جز پرونده‌های مشکل‌دار سال ۸۵، بخشی از صادرکنندگان سال‌های ۸۶ و ۸۷ نیز مانده‌اند که مشکل پرونده ندارند و باید به آنها بدهیم و حق آنها هم است که این جوایز را دریافت کنند، ولی منابع نداریم. غضنفری اضافه کرد: اگر مشکل آنهایی که پرونده‌شان مشکل دارد رفع شود به آنها هم جوایز صادراتی‌شان را می‌دهیم.

گفته می‌شود که تا هفته آینده ۲۰۰‌میلیارد ریال اعتبار برای تداوم پرداخت به روز جوایز صادراتی سال ۸۸ به استان‌های کشور ابلاغ می‌شود.

توسعه کیفی خوشه‌های صادراتی

توسعه کیفی و کاربردی خوشه‌های صادراتی در دستور کار اجرایی سازمان توسعه تجارت ایران قرار گرفت.

مهدی غضنفری که در نشست مشترک مسوولان سازمان توسعه تجارت ایران و خوشه‌های صادراتی سخن می‌گفت، افزود: این سازمان به دنبال افزایش تعداد خوشه‌های صادراتی نیست، بلکه باید فرآیند اجرایی به نحوی باشد که فعالیت این خوشه‌ها منجر به توسعه صادرات آنها شود و بنابراین توسعه کیفی خوشه‌های صادراتی را در دستور کار قرار دادیم.وی با اشاره به ضرورت شناخت خوشه‌های صادراتی برای تولیدکنندگان کشور گفت: بسیاری از تولیدکنندگان کشور توانایی فروش فرامرزی محصولات خود را ندارند؛ بنابراین می‌توانند با همگرایی چند تولیدکننده دیگر، خوشه صادراتی تشکیل داده و تحت‌یک برند واحد به صادرات بپردازند.

غضنفری اضافه کرد: در این صورت می‌توانند از حمایت‌های مالی، تبلیغاتی، کارشناسی و ... سازمان توسعه تجارت ایران بهره‌مند شوند و سهم مناسبی را از مقاصد صادراتی خود به دست آورند.

وی افزود: البته هر یک از شرکت‌های تولیدی کشور می‌توانند به طور جداگانه از امکانات و حمایت‌های صادراتی سازمان توسعه تجارت ایران استفاده کنند، اما تنها در صورتی می‌توانند از حمایت‌های ویژه بهره‌مند شوند که به صورت جمعی و تحت‌یک برند واحد به صادرات اقدام ورزند.

معاون وزیر بازرگانی تصریح کرد: دانستن این نکته ضروری است که خوشه‌های صادراتی در مراحل تولید محصولات هیچ گونه دخالتی ندارد و فقط مراحل فروش در بازارهای هدف فراملی را پوشش می‌دهد.

غضنفری با اشاره به اینکه اجرای طرح خوشه‌های صادراتی، بستر مناسبی را برای توسعه صادرات غیرنفتی فراهم می‌کند، افزود: لازمه موفقیت خوشه‌های صادراتی، برآیند اجرایی و عملیاتی آن در صادرات و فروش در بازارهای هدف است و فرآیند اجرایی باید به آن سمت هدایت شود.

در ادامه این نشست، معاون کمک‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران به بررسی خوشه‌های صادراتی پرداخت و اولویت حمایت‌های صادراتی برای خوشه‌های صادراتی را تشریح کرد.

کیومرث فتح‌ا... کرمانشاهی در خصوص حمایت‌های ویژه وزارت بازرگانی از طرح‌های توسعه صادرات گفت: کمک‌ها و بسته‌های حمایتی در زمینه‌های خدمات بازرگانی از جمله توسعه حمل و نقل و تجهیز ناوگان صادراتی کشور(با اولویت‌های حمایت از حمل کالاهای فسادپذیر از جمله مواد غذایی، گل و گیاه، میوه و تره‌بار)، خرید کانتینرهای یخچالی، ارتقای کیفیت کالا، خدمات، بسته‌بندی، تبلیغات، تسهیلات بانکی، برندسازی و ... از جمله این حمایت‌ها است.

در این نشست ۱۴ خوشه صادراتی خرما، زعفران، سفال و سرامیک، کاشی و... به بیان مشکلات اجرایی خود پرداختند و در نهایت توافق شد این خوشه‌ها برنامه عملیاتی خود در بازه زمانی کوتاه و میان‌مدت را ارائه دهند تا با حمایت‌های ویژه سازمان توسعه تجارت ایران هر یک از خوشه‌های صادراتی در مدتی مشخص به صورت عملی به صادرات محصولات خود نائل شوند.

محورهای هشتگانه وزارت بازرگانی آینده

رییس سازمان توسعه تجارت که هفته آینده برای کسب رای اعتماد از نمایندگان مردم به بهارستان می‌رود، هشت محور مورد نظر خود برای وزارت بازرگانی آینده را تعیین کرده است از این قرارند:

۱ - تسهیل تجاری و کاهش مبادلات غیررسمی

۲ - توسعه تجارت و حمایت از صادرات کالا و خدمات غیرنفتی

۳ - ورود و ارتقای سطح مشارکت در اتحادیه‌های تجاری منطقه‌ای و بین‌المللی

۴ - توسعه تجارت الکترونیکی و استفاده از فناوری‌های نوین

۵ - ارتقای بهره‌وری و نوین‌سازی شبکه‌های توزیع در بخش بازرگانی

۶ - تنظیم منطقی بازار ( تنظیم بازار کالا و خدمات)

۷ - هدفمند نمودن یارانه‌ها

۸ - اصلاح ساختار و کارآمد نمودن منابع انسانی

محورهای هشتگانه در دو بعد عمده توسعه بازرگانی خارجی و توسعه بازرگانی داخلی تقسیم‌بندی شده و برای هر یک برنامه‌های عملیاتی تدوین شده است.