میزگرد اقتصادی آمریکای لاتین برگزار شد
تجارت ایران در راه غرب دور
در ابتدای این نشست «احمد سبحانی»، مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه با اعلام خبر تاسیس اولین شعبه یک بانک ایرانی در آمریکای لاتین گفت: این بانک وابسته به بانک توسعه صادرات ایران است و امیدواریم با افتتاح این بانک روابط تجاری تسهیل شود.
گروه بازرگانی- میزگرد اقتصادی آمریکای لاتین با حضور سفرا و کاردارهای کشورهای آمریکای لاتین، مدیرکل آمریکای لاتین، وزارت امور خارجه و سرپرست معاونت اقتصادی این وزارتخانه و جمعی از فعالان بخشخصوصی در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
در ابتدای این نشست «احمد سبحانی»، مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه با اعلام خبر تاسیس اولین شعبه یک بانک ایرانی در آمریکای لاتین گفت: این بانک وابسته به بانک توسعه صادرات ایران است و امیدواریم با افتتاح این بانک روابط تجاری تسهیل شود. وی با اشاره به افتتاح سفارت نیکاراگوئه در ایران در سال جدید میلادی گفت: دفتر بازرگانی اکوادور نیز به زودی در ایران افتتاح میشود.
در ادامه این نشست «مهدی میرابوطالبی»، سرپرست معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه مهمترین چالشها در برقراری ارتباط با این کشورها را اختلاف ساعت، بعد مسافت، نبود آشنایی با ظرفیتها، فقدان سیستم حملونقل دریایی و هزینه بالای مسافرتها دانست و گفت: فشار آمریکا برای کاهش ارتباط این کشورها با ایران تغییرات زیادی در کابینه برخی از این کشورها ایجاد کرده است.
میر ابوطالبی با اشاره به فرصتهای موجود در این کشورها گفت: در خصوص مشکل اعتبارات با این کشورها میتوانیم برای صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی تا یکمیلیارد دلار از دولت درخواست اعتبار کنیم و چون به علت ساخت قیمت تمام شده بیشتر میشود، بهتر است تولید نهایی کالا در کشور مقصد صورت گیرد تا از معافیت مالیاتی نیز برخوردار شویم. در ادامه محمد نهاوندیان از آمادگی اتاق بازرگانی ایران برای ایجاد دفاتر اقتصادی در کنار نمایندگیهای ایران در خارج از کشور برای ارائه خدمات و اطلاعرسانی اقتصادی به تجار خبر داد.
وی گفت: در قانون سیاستهای اصل ۴۴ مادهای گنجانده شده است که قوه مقننه و مجریه میخواهند که در تمام تصمیمگیریها و اعمال سیاستهای اقتصادی با اتاق بازرگانی مشورت کنند.
وی همچنین به ماموریت اتاق بازرگانی برای تدوین پیشنویس قانون ایجاد فضای کسب و کار اشاره کرد و گفت: امضای منشور همکاری اتاق بازرگانی وزارت بازرگانی گامی در جهت بازتعریف وظایف بخشخصوصی و وزارت بازرگانی است.
وی گفت: برنامهریزیهای لازم برای تشکیل مرکز «حمایت و همکاری از تشکلهای ایرانیان خارج از کشور» انجام شده است و بخشخصوصی حاضر است در برنامههای بلندمدتی که دولت صلاح میداند مشارکت کند؛ اما سیستمهای تسهیل کننده و تعیینکننده باید در کنار این برنامهها قرار گیرد.
محسن شاطرزاده، معاون وزیر صنایع و معادن نیز با بیان اینکه بیش از ۸۰درصد پروژههای اجرایی در آمریکای لاتین توسط بخشخصوصی انجام میشود، گفت: از عمده پروژههای در شرف اجرا در ونزوئلا توسعه کارخانه پتروشیمی، احداث کارخانجات صنایع غذایی، بازیافت و تصفیه روغن است. وی افزود: تاکنون ۱۴شرکت مشترک بین ایران و ونزوئلا تشکیل شده و در مجموع ۲۰میلیارد و ۶۰۰میلیون دلار حجم اسناد امضا شده است.
«بهروز علیشیری»، سرپرست سازمان سرمایهگذاری خارجی نیز پیشنهاد تشکیل «اتاق گفتوگوی دائمی دولت و بخشخصوصی» را داد و گفت: از بخشخصوصی انتظار میرود از انجام دستاوردهای دولتی خودداری کند.
کامبیز جلالی، سفیر ایران در شیلی نیز درخصوص وضعیت اقتصادی این کشور گفت: تشکیل دفتر همکاری ایران و شیلی، تجارت دوجانبه، اعتمادسازی در چارچوب قوانین، ایجاد کانال ارتباطی بین تجار از جمله راههای گسترش روابط است.
تفرشی سفیرایران در اروگوئه نیز پیشنهاد داد که بخشخصوصی به طور مشخص، با تشکیل اتاق مشترک و نیز تاسیس دفتر تجاری در یکی از مناطق آزاد اروگوئه میتواند در این کشور حضور یابد.
وی مواد پتروشیمی، تاسیس کارخانه لبنیات، کشتیسازی، شیلات، کشتارگاههای صنعتی، کارخانه سیمان و تراکتورسازی را از جمله نیازهای کشور مذکور برای واردات دانست.
در ادامه این نشست فرستاده ویژه دولت اکوادور که به منظور افتتاح دفتر تجاری این کشور در تهران حضور پیدا کرده بود به سخنرانی پرداخت.
وی گفت: در پی ملاقات روسای جمهوری دو کشور در اجلاس اپک توافق شد که دو کشور دفاتر تجاری خود را در دو پایتخت بازگشایی کنند. این اقدام به منظور برقراری ارتباط با بخش دولتی و خصوصی است.
وی زمینههای فعالیت دو کشور را در حوزه انرژی، شیلات و میوههای گرمسیری اعلام کرد. سفیر ایران در کلمبیا نیز از دیگر سخنرانان این نشست بود.
وی با بیان اینکه در تصور عموم، کلمبیا کشوری ناامن، جنگهای چریکی، گروههای شبهنظامی و مواد مخدر است و این نگرش هر نوع ارتباطی با این کشور را تحتالشعاع قرار داده است. پابرجا افزود: طی ۵سال گذشته که با تغییر دولت، این کشور از رشد اقتصادی مناسبی برخوردار شد و بازار قوی موجود در این کشور توانست جذب سرمایهگذار کند.
وی تصریح کرد: با توجه به طرحهای توسعهای این کشور، سفارت ایران در کلمبیا توان خود را برای معرفی ایران صرف کرد. ولی متاسفانه همه تلاشهای ما در بخش دولتی ناکام ماند. پابرجا در ادامه گفت: به عنوان مثال این کشور اعلام آمادگی کرده است که در فروشگاههای زنجیرهای خود بخشی را به کالاهای ایرانی اختصاص دهند، ولی تماسهای ما با وزارت بازرگانی برای هماهنگی بینتیجه ماند و از این وزارتخانه هیچ پاسخی دریافت نکردیم.
وی همچنین با بیان اینکه در بحث سرمایهگذاری خارجی خود را از بازار این کشور محروم نکنیم، مشکل دیگر را استقبال نکردن ایرانیان برای شرکت در نمایشگاههای کشور مذکور دانست. پابرجا تاکید کرد: لازمه کار این است که وزارت بازرگانی بخشی از هزینه سفرهای بخشخصوصی را در سفرها و نیز در نمایشگاهها تقبل کند تا این فرصتها از دست نرود.
اعلایی کاردار سفارت ایران در کوبا نیز با بیان اینکه کوبا کشوری کمونیستی است و بخشخصوصی در آن وجود ندارد، گفت: اقتصاد دولتی این کشور فرصت خوبی برای سهولت در امضای تفاهمنامهها و قراردادها است. وی تجارت خارجی این کشور را قریب به ۱۲میلیارد دلار دانست و گفت: متاسفانه سهم ایران در این مبلغ بسیار نا چیز است.اعلایی افزود: لازم است برای حضور بخشخصوصی در نمایشگاههای این کشور اتاق بازرگانی ایران چتر حمایتی داشته باشد. در ادامه این نشست یک صادرکننده بخشخصوصی به کشورهای آمریکای لاتین گفت: تغییر مکرر مدیریتها، رویهها، ساختارها و کارشناسان از مشکلات عمده صادرکنندگان است.
منصوری افزود: در وزارت امور خارجه به دلیل عدم تجهیز بخش اقتصادی، بازرگانان با مشکلات عدیدهای مواجه هستند. وی درخواست کرد تا بخشهایی از قانون حمایت از سرمایهگذار به صادرکنندگان نیز توسعه یابد.
در ادامه ابوطالبی، سرپرست معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه در پاسخ به این فعال بخشخصوصی گفت: چهار بخش اقتصادی این وزارتخانه نیاز به تقویت دارد و اگر تاکنون ما در صادرات بر کشورهای آمریکای لاتین اقبال داشتهایم، یکی به دلیل فضای سیاسی موجود و دیگری به دلیل حضور تمام و کمال کشور برای صادرات به این کشورها است.
محسن بهاروند،کاردار ایران در آرژانتین نیز پیشنهاد تاسیس دو شرکت در جنوب و مرکز آمریکای لاتین توسط بخشخصوصی ارائه کرد تا این شرکتها نقش مشاورهای را ایفا کنند.
وی گفت: در حال حاضر مراودات تجاری با این کشورها دولتی و سنتی است.
سلطانی، کاردار ایران در بولیوی نیز گفت: در آمریکای لاتین امضای تفاهمنامه آسان، ولی اجرای آن بسیار دشوار است.
عیسی کاملی، کاردار ایران در اکوادور نیز خبر از برگزاری نخستین کمیسیون مشترک دو کشور در تهران را اعلام کرد.
اسماعیلپور، کاردار در نیکاراگوئه نیز با ابراز تاسف از برگزار نشدن نخستین کمیسیون مشترک که قرار بود پیش از این برگزار شود، گفت: نیکاراگوئه کشور آتشفشانها، جنگلها و دریاچههای آب شیرین است و به عنوان یک کشور انقلابی، ضد آمریکایی و دموکراتیک و به عنوان امنترین کشور آمریکای مرکزی شناخته میشود.وی تاکید کرد: فراموش نکنیم نیکاراگوئه برای ما یک پروژه سیاسی است که باید به آن توجه ویژه شود.
در ادامه این نشست مهدی مفیدی، معاون سابق وزیر صنایع گفت: در حال حاضر به دلیل اشتراکات سیاسی روابط ما باکشورهای کوبا، ونزوئلا، بولیوی و نیکاراگوئه پررنگ است، ولی بیشترین گرفتاری در این کشورها وضعیت سنگین بوروکراسی است.
وی تصریح کرد: وضعیت سنگین بوروکراسی در این کشور از نوع بوروکراسی عذابآور کشورما نیست؛ بلکه به مراتب از آن وخیمتر است. مفیدی با بیان اینکه کار در این کشورها تنها با هماهنگی کامل سفارتخانهها امکان پیشرفت دارد، افزود: مشکل بانکی بزرگترین مشکل ارتباطی با این کشورها است؛ چرا که مراودات پولی تنها از طریق اروپا صورت میگیرد و این در حالی است که با توجه به تحریمهای موجود گرفتاری بیشتر است. وی تصریح کرد: اینکه شعبه بانک مستقلی در آمریکای لاتین تاسیس شده است، خوب است ولی من توصیه میکنم هیچ کس به امید این بانک تصمیم به سرمایهگذاری و تجارت با این کشورها را اتخاذ نکند.
اسدیان، معاون سازمان توسعه تجارت نیز اعلام آمادگی کرد که در صورت نیاز سفارتخانه به رایزن، این سازمان آمادگی تزریق رایزن اقتصادی به سفارتخانهها را دارد. وی همچنین اعلام کرد: در سالجاری در کشورهای ونزوئلا، کلمبیا، اروگوئه، پرو و مکزیک نمایشگاههایی برگزار خواهد شد. همچنین نمایشگاه آبها اسفندماه امسال در تهران برگزار میشود.
در پایان این نشست نیز سبحانی، مدیر کل آمریکای لاتین وزارت امور خارجه نیز با بیان اینکه اولین مشکل تاجران ایران مشکل زبان است، گفت: فرهنگ و ادبیات این کشورها با کشور ما فاصله زیادی دارد و این نکتهای است که تاثیر بسیاری در مراودات تجاری میتواند داشته باشد.
ارسال نظر