آمار متفاوت برای صادرات غیرنفتی تا پایان پاییز
دنیای اقتصاد- در حالی که میزان صادرات غیرنفتی کشور اعم از میعانات گازی، محصولات پتروشیمی و غیره برای ۸ ماه اول سالجاری از سوی گمرک معادل ۱۰میلیارد دلار اعلام شده بود، دیروز آمار ۹ماه صادرات غیرنفتی منهای میعانات گازی معادل ۵/۱۱میلیارد دلار و با میعانات گازی معادل ۵/۱۶میلیارد دلار اعلام شد. گزارش تجارت خارجی کشور در ۹ ماه نخست سال جاری
هم واردات بیشتر شد هم صادرات
گروه بازرگانی: آمار تازه گمرک ایران نشانگر افزایش ۵/۱۴درصدی ارزش صادرات غیرنفتی طی ۹ ماه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال ۸۵ است.
البته وزن کالاهای صادراتی نیز در این مدت ۲/۳۵درصد بیشتر شده؛ ضمن اینکه افزایش قیمت جهانی برخی کالاها همچون پسته در رونق ارزش صادراتی آنها موٍثر بوده است؛ اما از سوی دیگر ارزش صادرات فرش ۵/۶درصد کاهش یافته اگر چه به نظر نمیرسد که قیمت های صادراتی آن کاهش یافته باشد.
از سوی دیگر در این مدت ۲۸میلیون و ۸۸۲هزار تن کالا به ارزش ۳۳میلیارد و ۲۷میلیون و ۱۰۰هزار دلار وارد کشور شده که در مقایسه با سال قبل از نظر وزنی ۸۲/۵درصد کاهش یافته، اما به لحاظ ارزش ۹۳/۸درصد بیشتر شده است.
معاون گمرکی ایران در گفتوگو با «ایسنا» میگوید: امسال ۲۳میلیون و ۸۶۸هزار و ۶۵۰ تن کالا به ارزش ۱۱میلیارد و ۴۵۳میلیون و ۳۸۰هزار دلار به ۱۸۰ کشور جهان صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزنی، ۱۳/۳۵درصد و به لحاظ ارزشی ۵۵/۱۴درصد رشد یافته که این میزان صادرات بدون احتساب صادرات میعانات گازی است.
بر اساس آماری که معاون امور گمرکی اعلام کرده، صادرات میعانات گازی در این مدت هشتمیلیون و ۶۹۴هزار و ۳۰۰ تن به ارزش پنجمیلیارد و ۱۰۸میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزنی ۳۸/۲۶درصد و از نظر ارزشی ۷۷/۴۸درصد رشد یافته است.
وی با اشاره به اینکه آمار صادرات ۹ماهه به سه بخش صادرات میعانات گازی، محصولات پتروشیمی و سایر کالاها تقسیم شده است، عنوان کرد: بر اساس این آمار تفکیک شده صادرات محصولات پتروشیمی در ۹ماهه امسال، ششمیلیون و ۶۹۵هزار و۳۷۰ تن به ارزش سهمیلیارد و ۲۴میلیون و ۴۰۰هزار دلار و صادرات سایر کالاها نیز در این مدت به وزن ۱۷میلیون و ۱۷۳هزار و۲۸۰ تن و به ارزش هشتمیلیارد و ۴۲۸میلیون و ۹۰۸هزار دلار بوده است.
معاون امور گمرکی همچنین اظهار کرد: مجموع صادرات میعانات گازی، محصولات پتروشیمی و سایر کالاها به وزن ۳۲میلیون و ۵۶۲هزارو ۹۵۰هزار تن و به ارزش ۱۶میلیارد و ۵۶۱میلیون و ۳۸۰هزار دلار بوده است که مجموع ارزش این سه ردیف نسبت به سال قبل ۲۳درصد رشد یافته است.
پسته اوج گرفت، گندم و خودرو هم به گفته نادری وی مهمترین اقلام صادراتی که در ۹ماهه اخیر رشد چشمگیری داشته است، شامل خودروی سواری و گندم بوده است؛ به طوری که صادرات خودروی سواری از رقم ۴۸میلیون و ۸۹میلیون و ۷۶میلیون دلار در سالهای ۸۳، ۸۴ و ۸۵ به رقم ۲۵۳میلیون دلار در ۹ماهه امسال رسیده که نسبت به سال ۸۵، ۱۹۷درصد رشد نشان میدهد.
وی افزود: طبق آمار در ۹ماه سال جاری، صادرات گندم به ۱۱۸میلیون دلار رسیده و در مجموع ۴۵۴هزار تن گندم صادر شده است. این در حالی است که صادرات گندم در سال ۸۴ و ۸۵ به ترتیب ۶۴ و ۶۱هزار دلار بوده است.
شرکای اصلی، همچنان ثابتقدم
طبق آمار ۹ماهه، امارات، عراق، چین، ژاپن، هند، ترکیه و ایتالیا هفت کشور اول شریک تجاری کشورمان در صادرات محسوب میشوند که در کنار کشورهای افغانستان، کره، کویت، آلمان، روسیه، سوریه، آذربایجان، عربستان، هنگکنگ، پاکستان، بلژیک، اسپانیا و تایوان، ۲۰ کشور اصلی واردکننده محصولات صادراتی ایران بودهاند.
بر اساس آمار صادرات ایران به امارات در این مدت به لحاظ وزنی ۴۳/۱۲درصد و از نظر ارزشی ۰۹/۲۳درصد رشد داشته و ارزش آن بالغ بر یکمیلیارد و ۶۷۱میلیون و ۳۲۵هزار و ۴۷۶ دلار بوده است.
در همین مدت بالغ بر ۵۱هزار و ۷۰۳ تن کالا به ارزش ۲۷۵میلیون و ۵۰۶هزار و ۴۶ دلار به آلمان صادر شده که به لحاظ وزنی ۱۷/۷درصد و به لحاظ ارزشی ۵۲/۹درصد رشد نشان میدهد. علاوه بر این دو کشور، صادرات کشورمان به بلژیک، اسپانیا، تایوان و ترکیه به ترتیب ۳۴، ۴۶، ۰۸/۴۶ و ۶۸درصد رشد داشته است.
صادرات به ژاپن نیز به لحاظ وزنی ۸۴/۲۸درصد و به لحاظ ارزشی ۷۹/۵۷درصد رشد داشته و بالغ بر ۷۳۸میلیون و ۲۳۵هزار و ۹۹۲ دلار صادرات به این کشور انجام شده است.
عمدهترین کالاهای صادراتی
پسته با صادرات ۱۴۲هزار تن به ارزش ۸۷۸میلیون و ۴۰۰هزار دلار همچنان اولین کالای صادراتی غیرنفتی محسوب میشود که به لحاظ وزنی ۹۴/۱۴درصد و به لحاظ ارزشی ۷۵/۱۴درصد رشد نشان میدهد و سهم صادرات پسته به لحاظ ارزشی ۶۶/۷درصد از سهم کل صادرات بوده است البته قیمت متوسط یک کیلو پسته صادراتی نیز در این مدت ۲/۶دلار بوده است.
علاوه بر پسته، پروپان مایع، مخلوطهای هیدروکربن بودار (آروماتیک)، بوتان مایع شده، متانول، فرش، آهنآلات، کاتد و قعطات کاتد از مس، پلیاتیلن، وسایل نقلیه، اتیلن، بنزن، آلومینیوم کارنشده، روی غیر ممزوج با خلوص ۹۹/۹۹درصد، کفپوشهای غیرمخملیباف، پوست دباغی شده و آمونیاک بدون آب، از جمله مهمترین محصولات صادراتی کشور محسوب میشوند.
در این مدت ۸هزار و ۳۰۰ تن فرش صادر شده که ارزش آن ۲۹۵میلیون و ۹۰۰هزار دلار بوده است و مقایسه آن با مدت مشابه سال قبل، بیانگر کاهش ۲۰درصدی وزن و ۵/۶درصدی ارزش این محصول است.
***
بر اساس آمار ۹ماهه واردات کشور، دومیلیون و ۸۳۸هزار و ۵۰۰ تن شمش فولاد به ارزش یکمیلیارد و ۵۸۲میلیون و ۱۰۰هزار دلار وارد کشور شده که به لحاظ ارزشی ۰۷/۱۰۱درصد و به لحاظ وزنی ۸۳/۵۵درصد رشد یافته است. وی در مورد آمار واردات سوخت، نفت خام و فرآوردههای نفتی که به عنوان معوض وارد کشور شدهاند نیز گفت: در ۹ماهه سال ۸۶، حدود چهارمیلیون و ۱۶۷هزار و۲۶۰ تن به ارزش یکمیلیارد و ۹۵۶میلیون و ۴۰۰هزار دلار واردات سوخت انجام شده که به لحاظ وزنی ۷۶/۳۳درصد و به لحاظ ارزشی ۵۱/۵۷درصد رشد داشته است.
نادری با بیان واردات سوخت به طور تفکیکی عنوان کرد: بر اساس آمار ۱۳۰هزار و ۴۱ تن گاز مایع به ارزش ۵۴میلیون و ۸۰۰هزار دلار و نیز چهارهزار و ۴۸۸ تن نفت کوره به ارزش دومیلیون دلار و ۴۵۰۱ تن نفت سفید به ارزش دومیلیون و ۶۰۰هزار دلار وارد کشور شده است.
واردات خودرو، رشد ۴۶درصدی
معاون امور گمرکی در ادامه درباره میزان واردات خودرو در ۹ماهه امسال گفت: طبق آمار ارزش واردات خودرو در حدود ۱۶۲میلیون و ۷۰۰هزار دلار بوده که رشد ۴۶درصدی در مقایسه با سال قبل داشته است.
۱۷هزار تن سیگار از راه رسید
طی ۹ماهه نخست امسال ۱۷هزار و ۶۰۰ تن سیگار به ارزش ۲۵۹میلیون و ۲۰۰هزار دلار وارد کشور شده که به لحاظ وزنی ۷۴/۳۰درصد و به لحاظ ارزشی ۱۱/۱۹درصد کاهش نشان میدهد.
واردات گوشت، فراتر از پیشبینیها
در ۹ماهه امسال ۴۵هزار و ۴۰۰ تن گوشت به ارزش ۱۲۶میلیون و ۲۰۰هزار دلار وارد کشور شده که به لحاظ وزنی ۲/۹۹درصد و به لحاظ ارزشی ۸۱/۱۳۳درصد رشد یافته است.
۳میلیارد دلار صرفه جویی در واردات بنزین
نادری درباره علت اصلی کاهش واردات به لحاظ وزنی توضیح داد: دلیل اصلی این روند کاهش واردات بنزین بوده، چرا که در طول این مدت بیش از سهمیلیارد و ششمیلیون و ۷۰۰هزار دلار در این بخش صرفهجویی ارزی شده است.
در حالی که در مدت مشابه سال قبل دومیلیارد و ۵۷۳میلیون و ۹۰۰هزار دلار بنزین وارد شده بود در ۹ماهه امسال یکمیلیارد و ۵۶۶میلیون و ۴۰۰هزار دلار وارد شده که به لحاظ وزنی بیش از ۵۶درصد و به لحاظ ارزشی ۱۶/۵۶درصد کاهش نشان میدهد.
اتفاق مهم
مهمترین اتفاق حوزه واردات کشورمان در ۹ماهه امسال جایگزینی شمش فولاد با بنزین بوده که مهمترین کالای وارداتی در سالهای گذشته بود.
کاهش واردات برنج و شکر
در این مدت ۷۸۷هزار و ۴۰۰ تن برنج در قالب تعاونی، مرزنشینی و غیره به ارزش ۳۱۱میلیون و ۷۰۰هزار دلار وارد کشور شده است که به لحاظ ارزشی ۵۸/۹درصد و به لحاظ وزنی ۹۹/۲۳درصد کاهش نشان میدهد. همچنین ۵۸هزار و ۱۰۰ تن شکر تصفیه نشده مورد مصرف واحدهای تولیدی به ارزش ۱۷میلیون و ۴۰۰هزار دلار وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزنی ۵۷درصد و به لحاظ ارزشی ۶۷درصد کاهش یافته است، کنجاله نیز که به عنوان مواد اولیه واحدهای تولیدی به مصرف کارخانجات روغنکشی میرسد، در ۹ماهه امسال به میزان ۷۵۱هزار تن وارد کشور شده که ارزش آن بالغ بر ۲۲۸میلیون و ۳۰۰هزار دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، به لحاظ وزنی ۸۹/۶۶درصد و به لحاظ ارزشی ۷۵/۱۲۵درصد رشد نشان میدهد.
شمش آهن، پروفیل، آهن غیرممزوج، بنزین، میلههای آهنی، قطعات منفصله برای تولید خودروی سواری، محصولات آهنی، داروهای خرده فروشی، روغن خام، دانه سویا، اجزا و قطعات توربین گازی، کنجاله سویا، آلومینیوم کار نشده، ماشینآلات و دستگاههای مکانیکی، الیاف تجاری، قطعات تولید اتوبوس و مینیبوس و نیز وسایل نقلیه از جمله عمدهترین اقلام وارداتی به کشورمان در این مدت بوده است.
ارسال نظر