وزیر سابق نفت عراق در دیدار با رییس اتاق بازرگانی تهران از اجرای راهکارهایی برای توسعه همکاری‌های دوجانبه در حوزه صنعت نفت خبر داد. به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، در این دیدار یحیی آل‌اسحاق با اشاره به وضعیت صنعت نفت ایران و توانایی شرکت‌های بخش خصوصی کشور گفت: «شرکت‌های ایرانی در بخش خصوصی از توانایی‌های فنی و تکنولوژیک مناسبی برخوردار هستند و نیروهای انسانی متخصص و کاربلدی در اختیار دارند که می‌توانند به رونق و توسعه صنعت نفت عراق بسیار کمک کنند.»

آل اسحاق با تاکید بر علاقه‌های فرهنگی و دینی و تاریخ مشترک دو کشور، مساله امروز را عدم شناخت شرکت‌های دو طرف از میزان توسعه صنعت نفت خواند و افزود: «شرکت‌های عراقی و حتی دولت عراق شناخت کافی نسبت به توانایی‌های شرکت‌های ایرانی ندارند و از طرف دیگر فعالان حوزه صنعت نفت هم ممکن است از فرصت‌های ایجاد شده در این صنعت در عراق آگاهی کامل نداشته باشند. همچنین پشتوانه لازم برای این ارتباط هم فراهم نشده و این کاری است که باید توسط مسوولان دولتی و اتاق‌های بازرگانی دو کشور پیگیری شود.»

رییس اتاق تهران همچنین از علاقه‌مندی برخی شرکت‌های خارجی برای فعالیت و سرمایه‌گذاری مشترک با ایران در میادین نفتی عراق خبر داد. آل‌اسحاق عنوان کرد که چند شرکت خارجی از کشورهای مختلف به طور مستقیم به او گفته‌اند که حاضر هستند با همکاری شرکت‌های ایرانی و یک شرکت عراقی وارد فعالیت در صنعت نفت عراق شوند. آل‌اسحاق افزود: «در سفری که کمی قبل به برزیل داشتم در آنجا نمایندگان شرکت پتروپلاس ابراز علاقه کردند که با کمک و مشارکت شرکت‌های ایرانی وارد عراق شوند و در صنعت نفت این کشور فعالیت داشته باشند. پیش از این هم شرکت‌های دیگری از کشورهای کره‌جنوبی و هند در این مورد به طور مستقیم با من صحبت کرده بودند. غیر از این خبرهایی مبنی بر تمایل شرکت‌های مالزیایی و فرانسوی هم به من رسیده است.»

رییس اتاق تهران با اشاره به این فرصت‌ها بر لزوم به کارگیری تمام توان مذاکراتی برای پیشبرد همکارهای دوجانبه تاکید کرد و از توانایی‌های شرکت‌های ایرانی در راه‌اندازی و توسعه بخش‌های مختلف در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در کشورهایی چون سریلانکا، ونزوئلا و سوریه گفت. او تصریح کرد: «برخی از مشکلاتی که امروز پیش روی فعالان بخش خصوصی ایران و عراق وجود دارد به اتاق‌های بازرگانی برمی‌گردد واین ما هستیم که باید با مذاکره بیشتر راه را برای حضور آنان در عراق هموار کنیم. برخی از موضوعاتی هم که به عنوان محدودیت نام برده می‌شود، مثل مسائل امنیتی یا حضور آمریکا در واقع مشکلی برای کارهای دوجانبه ایجاد نمی‌‌کند.»

رییس اتاق مشترک ایران و عراق با ابراز خوش‌بینی نسبت به آینده روابط ایران و عراق، ثمره توسعه مسائل اقتصادی را ایجاد و توسعه امنیت منطقه دانست و گفت: «کوتاه‌ترین راه برای رسیدن به امنیت منطقه استفاده از ابزار اقتصادی است. در این روزها هم معنای امنیت و هم مفهوم تهدید تغییر کرده و همه شکل اقتصادی به خود گرفته است. برای ایجاد امنیت در منطقه نیز بهترین راه پیوند زدن اقتصاد کشورهای منطقه به یکدیگر و منتفع شدن همه از این پیوندها است.»

عراق قطب نفتی ۱۰ سال آینده

ابراهیم بحرالعلوم، وزیر سابق نفت عراق نیز تاکید کرد که عراق در ۱۰ سال آینده به یکی از قطب‌های بزرگ نفتی در دنیا تبدیل خواهد شد و برای رسیدن به هدف نیاز به ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در حوزه‌های استخراج، تولید فرآورده، پتروشیمی و حمل و نقل دارد. او افزود: «زمانی در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ من به عنوان وزیر نفت عراق آرزو داشتم که یک شرکت بین‌المللی وارد عراق شود و بخواهد با ما برای فعالیت در صنعت نفت عراق مذاکره کند، اما امروز آن قدر درخواست داریم که وقت لازم برای مذاکره با آنها را نداریم. با این همه ما اولویت‌های خودمان را همکاری با کشورهای منطقه به ویژه ایران و بعد از آن ترکیه می‌دانیم؛ چرا که امنیت منطقه در سایه فعالیت‌‌های اقتصادی ایجاد می‌شود.» وزیر سابق نفت عراق افزود: ما بسیار علاقه‌مندیم که از توانایی‌های شرکت‌های خصوصی ایران استفاده کنیم و شک نداریم که ایران بخش خصوصی قدرتمندی دارد و با تکیه بر همین توانمندی است که ایران توان مقابله با تحریم‌ها را داشته است. تحریم‌های عراق در دهه ۱۹۹۰ قابل مقایسه با تحریم‌های ایران نیست اما آن تحریم‌ها اثرگذاری زیادی بر عراق داشت چون ما بخش خصوصی قدرتمندی نداشتیم.» مشاور پارلمان عراق با تاکید بر نقش بخش خصوصی در آینده عراق ادامه داد: «اگر در آینده نیز دولت عراق بخواهد همه کارها را انجام دهد و همه چیز در دست بخش دولتی باشد در چرخه بازتولید دیکتاتوری می‌افتد. ما باید از ایران درس بگیریم که توانست با تکیه بر بخش خصوصی اقتصادش را پس از جنگ بازسازی و دوران سازندگی ایجاد کند.»