بررسی قیمت سبد طولانیترین شب سال
شب یلدا در سایه سنگین ارز
کاهش فروش هندوانه به دلیل افزایش شدید قیمت
گروه بازرگانی- همچنان که بازار صادرات و واردات با افزایش مداوم نرخ ارز دست به گریبان است، این روزها بازار اقلام مصرفی شب یلدا که اغلب وارداتی هستند نیز گرانی بی سابقهای را تجربه میکند. برآوردها نشان میدهد اگر سبد مصرفی شب یلدا برای یک خانواده ۴ نفره را محاسبه کنیم، قیمت این سبد برای این خانوار ۳۸۵۰۰ تومان خواهد شد.
۳۸۵۰۰ تومان هزینه شب یلدای یک خانواده ۴ نفره
کاهش فروش هندوانه به دلیل افزایش شدید قیمت
گروه بازرگانی- همچنان که بازار صادرات و واردات با افزایش مداوم نرخ ارز دست به گریبان است، این روزها بازار اقلام مصرفی شب یلدا که اغلب وارداتی هستند نیز گرانی بی سابقهای را تجربه میکند. برآوردها نشان میدهد اگر سبد مصرفی شب یلدا برای یک خانواده ۴ نفره را محاسبه کنیم، قیمت این سبد برای این خانوار ۳۸۵۰۰ تومان خواهد شد. آن طور که گزارشهای میدانی نشان می دهد، امسال گرانی ارز حتی بر خرید خانوارها در این شب نیز تاثیر گذاشته و بسیاری از کالاها که حتی تولید داخلی هم هستند و نیازی به واردات ندارند به بهانه اینکه نرخ ارز نوسان دارد و دلار مدام بالا و پایین میشود افزایش قیمت را تجربه میکنند، این در شرایطی است که مسوولان اعلام میکنند که برای اقلام سبد مصرفی خانوار در شب یلدا نیازی به واردات نیست.
در این میان اگر اقلام سبد مصرفی خانوارها در این شب را آجیل و خشکبار، میوه، شیرینی در نظر بگیریم، در هیچ یک از این کالاها ایران واردکننده نیست و مروری بر اقلام آن نشان میدهد که در خشکبار ایران تقریبا اولین صادرکننده بزرگ دنیا است، در مورد میوه نیز امسال ممنوعیت واردات میوه بیش از هر زمان دیگری اعمال شده و در رابطه با آن سختگیری شده است و در مورد شیرینی نیز ایران هیچگاه واردات نداشته است و به دلیل خصوصیات ذاتی این کالا، همواره تولید داخل آن رونق داشته است.
حال و هوای این روزهای بازار نیز به خوبی نشانگر این است که مردم استقبال کمتری نسبت به خرید اقلام شب یلدا از خود نشان میدهند و به گفته فروشندهها نیز، امسال شب یلدا کسادتر از سالهای گذشته است؛ از سوی دیگر، مردم نیز دخل و خرجشان به اندازهای است که کفاف خریدهای روزمره را میدهد و عموما مردم خریدهای شب یلدا را در اولویت خود قرار نمیدهند؛ شاید هم دیگر خبری از سفرههای رنگین و پرمیهمان شب یلدایی نیست.
اقبال کم به هندوانههای گران
گرانی قیمت هندوانه موجب شده است که به گفته رییس اتحادیه میوه و سبزی شهر تهران، نیمی از مغازهداران از خرید هندوانه امتناع و هندوانهها در میادین میوه و تره بار باد کنند.
به گفته رضا نورانی امتناع میوه فروشان از تهیه هندوانه شب یلدا باعث شده که قیمت این میوه حتی تا ۲۰۰۰ تومان هم کاهش یابد.
رییس اتحادیه میوه و تره بار دلیل امتناع میوهفروشان سطح شهر نسبت به عرضه هندوانه به مشتریان خود را ریسک بالای خرید این میوه اعلام کرد و گفت: با توجه به گرانی این محصول و کاهش خرید مردم، مغازهداران نگرانند که با پایان شب یلدا هندوانهها روی دستشان بماند و آن وقت باید ضرر هنگفتی را متحمل شوند.
حسین مهاجر، عضو هیاتمدیره اتحادیه میوه و تره بار کشور، قیمت میوههای شب یلدا در میادین میوه و تره بار را در روز چهارشنبه چنین اعلام کرد: قیمت هر کیلوگرم هندوانه ۲۰۰۰ تا ۲۳۰۰ تومان، انارمرغوب ۳۵۰۰ و نامرغوب ۱۵۰۰ تومان، نارنگی و پرتقال شمال ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان به پایین، پرتقال جنوب ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ تومان، پرتقال متفرقه رسمی ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ تومان، موز ۲۵۰۰ تا ۲۶۵۰ تومان. در کنار شهروندانی که توان خرید چندانی برای تامین میوههای شب یلدایی ندارند، افرادی هم هستند که ظرف میوه شب یلدای خود را با میوههای قاچاق همچون آناناس، گلابی که حد و مرز مشخصی برای قیمتگذاری آنها وجود ندارد و تعیین قیمت در اختیار مغازهداران خاصی است، تزئین میکنند تا کام میهمانان خود را شیرینتر کنند.
به گفته رییس اتحادیه میوه و تره بار شهر تهران، میوههای قاچاق در انظار عموم قرار نمیگیرد و برخی مغازهداران آنها را بر اساس سفارش مشتریان خود تهیه و در اختیار متقاضیان قرار میدهند. بر اساس این گزارش، در حال حاضر هر یک کیلوگرم گریبفروت ۲۵۰۰ تومان، انار شیراز ۴۸۵۰ تومان، لیمو شیرین ۱۹۵۰ تومان، نارنگی تخم ژاپنی ۲۸۵۰ تومان، کیوی (هایوارد) تومان، سیب قرمز دماوند ۲۷۸۰ تومان، پرتقال شمال ۲۲۰۰ تومان، پرتقال جنوب ۲۸۰۰ تومان، سیب زرد دماوند ۲۷۸۰ تومان، نارنگی ساری ۲۵۰۰ تومان و خرمالو ۴۲۰۰ تومان به عنوان حداقل قیمت در مغازه های سطح شهر ارائه میشود که بدون شک نرخ میوههای مذکور در نقاط شمالی شهر بیش از مبالغ مذکور است.
به گفته مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، امسال بیش از ۱۵ هزار تن هندوانه توسط کشاورزان مینابی برای شب یلدا برداشت شده است که قیمت هر کیلوی آن در زمین کشاورزی ۱۲۰۰ تومان است.
قیمت آجیل شیرین شب یلدا در بازار
قیمت هر کیلوگرم مغز گردو ۳۸ هزار تومان، هر کیلوگرم پسته اعلا ۳۵ هزار و ۵۰۰ تومان، قیمت هر کیلوگرم تخمه کدو مشهدی ۹ هزار تومان، قیمت هر کیلوگرم بادام ۲۲ هزار تومان، قیمت هر کیلوگرم توت خشک ۲۴ هزار تومان، قیمت هر کیلوگرم تخمه ژاپنی ۱۴ هزار تومان و قیمت هر کیلوگرم فندق ۳۰ هزار تومان در بازار است. اگر قرار باشد باسلوق و شیرینیهای این چنینی یا شکلات را نیز به آجیل شب یلدا اضافه کرد، در مجموع باید یک هزینه ۷ تا ۸ هزار تومانی را نیز برای آن در نظر گرفت. براین اساس قیمت هر کیلوگرم آجیل شب یلدا در واقع حدود ۳۴ تا ۳۵ هزار تومان به طور متوسط تمام میشود.
چند روز پیش نیز رییس اتحادیه آجیل و خشکبار کشور اعلام کرد: کمبود قابلتوجهی در رابطه با محصولات خشکبار برای شب یلدا وجود ندارد.
البته به گفته علیرضا ارزانی کمبود قابلتوجهی در رابطه با محصولات خشکبار برای شب یلدا وجود ندارد و با توجه به تقارن ماه صفر با شب یلدا استقبال نسبت به سالهای گذشته کمتر خواهد بود. او با اشاره به نوع آجیل ویژه شب یلدا افزود: عمده محصولات مورد استفاده برای شب یلدا آجیل شیرین است که برخلاف آجیل شور نوروز و سایر اعیاد از کشمش، عناب، انجیر، پسته، برگه زرد آلو، توت خشک و بادام به شکل خام استفاده میشود. ارزانی همچنین با اشاره به افزایش قیمت خشکبار از ابتدای سال جاری خاطرنشان کرد: نمیتوان منکر افزایش قیمتها شد و از آنجا که اکثر محصولات ما صادراتی است، محصولات آجیل و خشکبار نسبت به سال گذشته ۵۰درصد افزایش قیمت داشته است.
رییس اتحادیه آجیل و خشکبار کشور خاطرنشان کرد: آجیل هم به تبعیت از همه اقلام افزایش قیمت داشته است اما قرار به افزایش مجدد قیمتها برای شب یلدا نیست، بلکه تصمیم به کاهش ۱۰ درصدی قیمتها به صورت ویژه برای این شب شده که این امر با استقبال بسیار خوب از جانب مردم مواجه شده است.
ارزانی گفت: آجیل شیرین ویژه شب یلدا کیلویی ۲۵ هزار تومان است که نسبت به سال گذشته ۷۰۰۰ تومان گرانتر شده است.
رییس اتحادیه آجیل و خشکبار تصریح کرد: از آنجا که افزایش قیمت از ابتدای امسال زیاد صورت گرفته بود، همین کاهش ۱۰ درصدی در قیمت با استقبال بسیار خوبی از جانب مردم مواجه شد.
قیمت شیرینی شب یلدا، بعد از شب یلدا
محمد نصرتی، رییس اتحادیه کشوری قنادان در گفتوگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه قیمتهای جدید شیرینی هفته آینده اعلام میشود، گفت: قیمت جدید شیرینی از سوی اتحادیه به مجمع امور صنفی تولیدی پیشنهاد شده است و منتظر تصمیمگیری نهایی آنها هستیم.
همچنین علی فاضلی، رییس مجمع صنوف تولیدی نیز میگوید: تا زمانی که قیمت جدید شیرینی اعلام نشود، ملاک عمل قیمتهای قبلی خواهد بود. وی افزود: قیمت شیرینی برای شب یلدا مطابق با مصوبات قبلی است.
این در شرایطی است که برخی از قنادان به بهانه شب یلدا، قیمتهای خود را گران کردهاند. اما مطابق با آخرین نرخ مصوب شیرینی که از سوی اتحادیه اعلام شده است، قیمت هر کیلوگرم شیرینی تر درجه یک ۵۶۰۰ تومان، شیرینی دانمارکی چهار هزار تومان، شیرینی پاپیونی و زبان: ۵۶۰۰ تومان، شیرینی برنجی، ۴۶۰۰ تومان و کیک یزدی ۳۸۰۰ تومان تعیین شده است.
بر اساس برآوردی که خبرگزاری مهر کرده است، اگر سبد خرید شب یلدا برای یک خانواده چهارنفره را شامل نیم کیلوگرم آجیل، یک کیلوگرم انار، یک کیلوگرم پرتقال، یک کیلوگرم سیب، یک کیلوگرم نارنگی، یک هندوانه ۳ کیلوگرمی و یک کیلوگرم خیار، یک کیلوگرم شیرینی تر در نظر بگیریم، قیمت یک سبد برای یک خانواده ۴ نفره از قرار ۱۷ هزار و پانصد تومان بابت آجیل، ۲۲۰۰ تومان بابت یک کیلوگرم پرتقال، ۲۷۸۰ تومان بابت یک کیلوگرم سیب، ۲۵۰۰ تومان بابت یک کیلوگرم نارنگی، ۳۵۰۰ بابت یک کیلوگرم انار و ۳۵۰۰ تومان بابت هندوانه و ۷۰۰۰ تومان بابت یک کیلوگرم شیرینی در نظر بگیریم، قیمت این سبد، حدود ۳۸ هزار و ۹۸۰ تومان خواهد بود.
ذخیرهسازی میوه برای شب عید
گرانی بازار شب یلدا در حالی خبرساز شده است که به گفته حسن رادمرد، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت برای ایام پایانی سال قرار است که ۵۰ هزار تن پرتقال و ۴۰ هزار تن سیب ذخیرهسازی شود که بر این اساس، تاکنون بالغ بر ۷۰ هزار تن از این میزان ذخیره شده است. روز گذشته رادمرد از تداوم ذخیرهسازی میوه شب عید خبرداد و گفت: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، ذخیرهسازی ۵۰ هزار تن پرتقال و ۴۰ هزار تن سیب در دستور کار قرار گرفته است. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: تاکنون تقریبا ۹۰ درصد تفاهمنامههای منعقد شده با مباشران برای خرید میوه شب عید، امضا شده و مراحل اجرا و ذخیرهسازی آن در حال انجام است، این در شرایطی است که تاکنون بالغ بر ۷۰ هزار تن میوه ذخیرهسازی شده است. او تصریح کرد: ۱۰۰ درصد ذخیرهسازی از محل تولید داخلی انجام شده است و دولت برنامهای برای واردات میوه برای تنظیم بازار شب عید ندارد. رادمرد با اشاره به برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تسهیل صادرات تخممرغ نیز گفت: صادرات تخممرغ هم اکنون با توجه به مازاد تولید کشور، در دستور کار قرار گرفته است و البته اولویت با تامین نیاز داخلی است و مازاد آن صادر خواهد شد. بر این اساس تعاملاتی با شرکت پشتیبانی امور دام و تولیدکنندگان صورت گرفته تا نهادههای دامی مورد نیاز واحدهای تولیدکننده تامین شود؛ ضمن اینکه سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها نیز موظف شدند تا برای عرضه مستقیم تخممرغ با اتحادیه مرکزی میهن قرارداد امضا کنند. به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، اصلاح شبکه توزیع تخم مرغ نیز در دستور کار قرار دارد تا به صورت مستقیم، کالا به دست مصرفکننده برسد.
ارسال نظر