گروه بازرگانی- محمد نهاوندیان رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران در هفته‌های اخیر و به دلیل تشدید مسائل اقتصاد ایران و تناقض‌های رفتاری دولت در تنظیم بازارهای کالا و ارز ناگزیر شده است برای توضیح نکات پیچیده شده حضور جدی‌تری داشته باشد. وی که در روزهای گذشته به مسوولان دولت یادآور شده بود که مانع توسعه صادرات نشوند روز پنج‌شنبه گذشته در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی کرمان بار دیگر هشدار داد که در شرایط ویژه فعلی حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی نباید با اقدام‌های شتابزده در حوزه تجارت خارجی و داخلی بر التهاب‌های بازار اضافه کرد و اضطراب‌های محیطی را افزایش دهیم.

نهاوندیان تصریح کرد: در وضعیتی که تحریم‌های کسب‌وکار ایرانیان از سوی کشورهای غربی تشدید می‌شود و آنها درهای تجارت و گردش مالی را بر روی اقتصاد ایران می‌بندند، ما باید پنجره‌های بیشتری بر روی فعالان اقتصادی باز کرده و در برابر تحریم خارجی‌ها، تسهیل بیشتر را در دستور کار قرار دهیم. در حالی که صادرات ایران تحت فشار تحریم‌کنندگان قرار گرفته است، آیا باید خودمان نیز بر محدودیت‌های صادراتی اضافه کنیم؟ به دلیل اینکه احساس می‌شود صادرات کالاهایی که از دلار ۱۲۲۶ تومانی استفاده رانت دارد این است که نرخ ارز واحد نداریم. اگر نرخ ارز یکسان باشد، احتمال رانت‌جویی کاهش می‌یابد و ما نباید به جای تک نرخی کردن ارز به سوی ایجاد محدودیت بیشتر در صادرات حرکت کنیم.

وی که در مراسم تجلیل از فعالان ساخت و ساز استان کرمان سخن می‌گفت، ادامه داد: تجلیل و تحسین فعالیت‌های مفید توسط افراد برای جامعه یک حرکت نمادین نیست و فایده‌های ملموس دارد. تجلیل از فعالان اقتصادی احتمال افزایش نوآوری، تداوم حضور را افزایش می‌دهد. چقدر نازیبا است که بدگویی از فعالانی که دوره فعالیتشان سپری شده است در جامعه رسم شود. تخریب فعالیت‌های گذشته موجب می‌شود همواره کار را از صفر شروع کنیم و تجربه‌ها را کنار بگذاریم و فرآیند توسعه را منقطع ‌کنیم.

رییس اتاق ایران تاکید کرد: با توجه به مجموعه شرایط اقتصاد ایران، این روزها، روزهایی است که باید از فعالان اقتصادی تجلیل کنیم تا جامعه به آرامش برسد و از اضطراب دور شود. بهترین روش برای تجلیل از فعالان اقتصادی ایجاد محیط مناسب‌تر و امن‌تر برای کسب‌و‌کار آنها است. اگر بتوانیم مقررات و قانون کارآمد برای ایجاد ثبات فراهم کرد و قانون‌ها را اجرا کنیم، فعالان اقتصادی احساس امنیت کرده و سرمایه خود را به کار می‌گیرند.

وی گفت: تصویب قانون بهبود مستمر فضای کسب‌و‌کار توسط مجلس اقدام درخشانی بود که اجرای بی‌کم‌و‌کاست آن می‌توانست بهترین تجلیل از فعالان بخش خصوصی باشد. یکی از مواد بسیار موثر این قانون، تاسیس و تقویت تشکل‌های اقتصادی توسط اتاق ایران است که اگر اجرایی شود، می‌تواند پایه‌های اقتصاد ایران را به درستی تقویت کند.

به گفته رییس اتاق ایران، رشد و توسعه فعالیت‌های ساختمانی به دلیل طبیعت و ماهیت خود می‌تواند در رشد و توسعه متوازن اقتصاد ملی بسیار موثر باشد. به این معنی که توسعه فعالیت‌های ساختمان به رشد اشتغال منجر می‌شود، به جذب سرمایه‌های مالی قابل توجه ختم می‌شود و به رونق ده‌ها فعالیت صنعتی کمک می‌کند.

رییس اتاق ایران ادامه داد: صادرات خدمات فنی - مهندسی ایران به دلیل وجود بازارهای مستعد در پیرامون و همچنین نیروهای انسانی ورزیده که در سال‌های اخیر دوره آموزش عالی را دیده‌اند، جای رشد قابل توجهی دارد. در سفری که به هند داشتم، دیدم که آنها در وضعیت تازه به توسعه رفاه مادی شهروندان از جمله افزایش صاحبان اتومبیل علاقه دارند. این اتفاق ممکن است به سرعت در بخش ساخت راه و جاده افزایش یابد و محل مناسبی برای سرمایه‌گذاری ایرانیان است. خدمات فنی - مهندسی ایران همچنین راه همواری برای فعالیت در کشورهای آفریقایی دارند و در حالی که ابعاد تحریم در ایران اضافه می‌شود، رشد فعالیت‌ها در خارج از کشور جبران این تحریم خواهد بود: اما رشد و توسعه فعالیت‌های مرتبط مشروط به تقسیم کار منطقی میان دولت و بخش خصوصی است. دولت به غلط در تصدیگری و اجرای این فعالیت حاضر بوده است که اکنون باید جای خود را به شرکت‌های خصوصی بدهد. اتاق بازرگانی می‌تواند میان نگاه برنامه‌ای دولت و نگاه پروژه‌ای بخش خصوصی پل بزند تا کارها پیش روند.

استان تجاری

محسن جلالپور رییس اتاق کرمان و نایب رییس اتاق ایران نیز در این همایش گفت: استان کرمان به لحاظ داشتن منابع طبیعی، آب و هوا و کارشناس و علاقه‌مندان به تجارت از استان‌های ممتاز و برتر کشور به حساب می‌آید. وجود کاروانسراهای پرشمار در جای جای این استان نشان می‌دهد که تجارت از فعالیت‌های اصلی مردم استان بوده است. با وجودی که در همه سال‌های پس از انقلاب اقدام‌های فوق‌العاده‌ای برای توسعه و عمران استان انجام شده است، اما باید با فعالیت بیشتر استان را به جایگاه واقعی‌اش برسانیم. فعالیت‌های مردم استان کرمان که با نجابت بخش قابل توجهی از اقتصاد ایران را بر دوش کشیده است باید رونق بیشتری را تجربه کند.

به گفته جلالپور، سرمایه‌‌گذاری ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی در استان کرمان و ۸۰۰ میلیارد تومانی در ساخت و ساز اگرچه قابل توجه است اما جای رشد دارد. اتاق کرمان اعتقاد راسخ دارد که باید توانایی‌های استان را به سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی به خوبی معرفی کرد و تجلیل از فعالان صنعت ساختمان یکی از کارهای خوب است که در مسیر بهره‌برداری از همه ظرفیت‌ها به ما کمک می‌کند.

پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان و راور نیز در این همایش سخن گفت و تاکید کرد: صنعت ساختمان با توجه به شاخص‌های فعلی که از بازار سرمایه استخراج شده است اولا از صنایع با بالاترین نرخ بازدهی است و ثانیا ریسک سرمایه‌گذاری در این فعالیت نسبت به سایر فعالیت‌ها کمتر است. این دو شاخص نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در ساخت و ساز جذاب خواهد بود.

پورابراهیمی اضافه کرد: فعالیت‌های انجام شده در صنعت ساختمان استان کرمان قابل توجه است اما با توجه به امکانات موجود می‌‌تواند رشد بیشتری را تجربه کند. با معرفی توانمندی‌های استان می‌توان به جذب سرمایه خارجی نیز امیدوار بود.

فعالان خصوصی

مختار ایران منش یکی از فعالان استان کرمان که در مراسم روز پنج‌شنبه از او تجلیل شد در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد گفت: اگر طرف‌های قرارداد با شرکت‌های خصوصی در انجام تعهدات خود گونه‌ای عمل کنند که موجب امیدواری شود به توسعه ساخت‌وساز بیشتر منجر خواهد شد. ایران منش یادآور شد: در حال حاضر کارفرماها در پرداخت طلب‌ ما به تعهدات خود عمل نمی‌کنند. خواب ۳ ساله طلب ما در نزد کارفرمایان ادامه کار را برای ما دشوار کرده است. این در حالی است که بانک‌ها به شرکت‌ها فشار می‌آورند و ما درواقع گرفتار شده‌ایم و افتان و خیزان حرکت می‌کنیم.

اسدالله زنگی‌آبادی که می‌گوید کارش را از زیر صفر شروع کرده و توانسته است با کار متراکم و متمرکز به صاحب یک شرکت بزرگ راهسازی تبدیل شود نیز گفت: کارفرمایان طرف قرارداد بدون توجه به اینکه عدم اجرای تعهدات آنها برای پیمانکاران دردسر درست می‌کند خواستار توجه کارفرمایان در پرداخت بدهی‌شان شد. وی به مشکلاتی که دیوانسالاری برای پیمانکاران ایجاد می‌کند اشاره کرد و یادآور شد: وعده‌های انجام نشده کارفرمایان موجب شده است که اشتیاق به سرمایه‌گذاری کاهش یابد. پیش از این اگر کارفرما و پیمانکار به یکدیگر قولی می‌دادند طرفین می‌دانستند که حتما اجرا می‌شود.

عبدالله طاهری یکی دیگر از فعالان اقتصادی که پیش از این در جزیره قشم فعال بوده و چند سال است که سرمایه‌گذاری در کرمان را انتخاب کرده به دنیای‌اقتصاد گفت: در حالی که بازار ساخت‌وساز رونق سابق را ندارد اما فعالیت‌های سودآور ما موجب اعتماد مردم شده و سرمایه‌شان را برای کار به ما می‌سپارند. وی ادامه داد: آنچه اکنون کار را برای ما سخت کرده است تورم بالا و نوسان شدید در هزینه‌های تولید است. با این همه و در شرایط حاضر چند طرح بزرگ ساخت‌وساز در مناطق مختلف کرمان در حال اجرا داریم.

حسین دلاوریان یکی دیگر از فعالان صنعت ساخت‌وساز کرمان نیز به دنیای‌اقتصاد گفت: برای افزایش کارآمدی باید شهروندان اعتماد کنند. فعالیت‌های ما در ساخت مسکن گونه‌ای بوده است که تامین منابع مالی مورد نیاز با دشواری بسیار کم ممکن شد. دلاوریان تاکید کرد: برای توسعه فعالیت‌های ساخت‌وساز همکاری نهادهای عمومی یک ضرورت تمام‌عیار است.

سیدعلی معین‌زاده، رییس انجمن هتلداران کرمان نیز به دنیای‌اقتصاد گفت: برخی تصمیم‌های دولت در قیمت‌گذاری موجب شده است که جذب توریست جذابیت سابق را نداشته باشد. مقام‌های مسوول به هتلداران اجازه نمی‌دهند که از توریست‌های خارجی ارز گرفته شود و این کار را سخت می‌کند. هتلداران نمی‌گویند که حتما قیمت‌ها افزایش یابد اما باور دارند که در این حوزه باید کارشناسی حاکم شود نه سلیقه.