در پنجمین کمیته مشترک بازرگانی ایران و پاکستان مطرح شد
توسعه همکاریهای منطقهای برای مقابله با بحران مالی جهان
گروه بازرگانی - طی هفته جاری تهران شاهد حضور هیاتهای تجاری از کشورهای چین، سوریه و پاکستان بود. اینکه در تهران چه خبر است که آمد و شدها و نشستها و اجلاسهای مشترک دو جانبه در روزهای آغازین هفته به صورت فشرده برگزار میشود، سوالی بود که در حاشیه پنجمین کمیته مشترک بازرگانی ایران و پاکستان که روز گذشته در محل نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد. از وزیر بازرگانی کشورمان پرسیدیم و میرکاظمی معتقد بود که این دیدارها و نشستهای مشترک از پیش (حدود ۳ تا ۶ماه گذشته) برنامهریزی شده بود و اگر به صورت فشرده برگزار شده تصادفی بوده است!
کمیته مشترک بازرگانی ایران و پاکستان با حضور میرکاظمی، وزیر بازرگانی کشورمان و امین فهیم، وزیر بازرگانی پاکستان به منظور تحکیم و توسعه روابط تجاری به ویژه میان بخش خصوصی و سرمایهگذاریهای مشترک میان دو کشور تشکیل شد. در این نشست که با تاخیر حدود ۲ساعته برگزار شد دو طرف به مشترکات فراوان فرهنگی، اجتماعی و دینی ایران و پاکستان تاکید کردند که این مشابهتها میتواند زمینهساز توسعه روابط اقتصادی و تجاری دو کشور باشد.
میرکاظمی با اشاره به اینکه ایران و پاکستان ظرفیتهای خوبی در زمینههای مختلف دارند، خاطرنشان کرد: با وجود این شرایط، اما عدم شناخت از ظرفیتها به ویژه برای شرکتها و بخش خصوصی مشکل ایجاد کرده است و این در حالی است که برگزاری نشستها، تبادل هیاتها و برگزاری نمایشگاهها میتواند نقش موثری در انتقال روابط اقتصادی و تجاری دو کشور داشته باشد. وی با بیان اینکه اگر بخواهیم هدفگذاری مشترک در روابط دو کشور داشته باشیم، باید یک تا ۲درصد از تجارتمان با پاکستان باشد، افزود: فکر میکنم این میزان از تجارت غیرمنطقی نباشد و برای رسیدن به چنین هدفی باید برنامهریزی کنیم و توسعه روابط بانکی، رفع محدودیتهای تجاری و تسهیل در انجام سرمایهگذاریها میتواند این هدف را محقق سازد.
وزیر بازرگانی کشورمان خاطرنشان کرد: تفاهم میان دو کشور میتواند پشتوانه قوی برای برقراری مناسبات تجاری باشد و امیدواریم خاتمه این نشستها کمک موثری به توسعه روابط تجاریمان کند.
میرکاظمی در حاشیه این نشست با بیان اینکه برگزاری چنین نشستهای مشترکی از برنامهریزیهای وزارت بازرگانی برای افزایش تبادلات اقتصادی با کشورهای منطقه است، تاکید کرد: سیاست راهبردی ایران توسعه روابط داخل منطقهای است به ویژه در کشورهای آسیایی و برای مقابله با بحران این موضوع مهمی است که ما هر چقدر بتوانیم ارتباط اقتصادیمان را با کشورهای همسایه، مسلمان و کشورهای داخل منطقه توسعه دهیم تا آسیب کمتری ببینیم.
وی ادامه داد: توسعه اقتصادی داخل منطقهای کمک جدی به امنیت و ثبات این کشورها خواهد کرد و امنیت نیز باعث رشد بیشتر کشورها خواهد شد، بنابراین ما باید تلاش کنیم اگر ارزش افزودهای در تجارت ایجاد میشود در منطقه بماند و خارج از منطقه نباشد که این سیاست کل ایران است و براساس این امر برنامهریزی صورت گرفته است.وزیر بازرگانی کشورمان خاطرنشان کرد: پاکستان کشوری است که در همسایگی ما است، ۸۰۰کیلومتر مرز مشترک با این کشور داریم و مشترکات دینی، فرهنگی، اجتماعی و سابقه دیرینه تجارت بین تجار این دو کشور وجود داشته و فکر میکنیم حجم تجارتی که میان ایران و پاکستان است، بسیار پایین است و ما حداقل باید ۲درصد از تجارتمان را با پاکستان داشته باشیم، وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۴۵میلیارد دلار حجم تجارتمان با جهان بود، تاکید کرد: اگر ۲ درصد از حجم کل تجارتمان را حساب کنیم، ما هنوز در تجارت با پاکستان فاصله داریم، بنابراین باید این نشستها، رفتوآمدهای تجار و شناخت نسبت به ظرفیتها بیشتر صورت گیرد و این نقص وجود داشته است.
میرکاظمی به توافقات صورتگرفته با همتای پاکستانیاش اشاره کرد و گفت: توافق شد تا ما بتوانیم موانع موجود را حذف و روابط بانکی را توسعه دهیم و بحث توسعه لیست ترجیحات و بازنگری لیست کالایی را داشته باشیم و در زمینه قرنطینه و سایر مسائل توافقات خوبی حاصل شد، قطعا اعزام هیاتها در سایه این توافقنامهها و رفتوآمدها بین دولتها میتواند اهداف دو کشور را محقق سازد. وی در پاسخ به سوالی درخصوص حجم روابط تجاری ایران و ترکیه اظهار داشت: آمار کل مبادلات نفتی و غیرنفتی ایران و پاکستان تقریبا یک میلیارد دلار است ۷۰۰میلیون دلار غیرنفتی و ۳۰۰میلیون دلار نفتی است.
در این نشست امین فهیم، وزیر بازرگانی پاکستان به همراه هیات همراهش که به گفته خودش جمعی از سرمایهگذاران بخشخصوصی کشورش بودند، برگزاری این نشست را فرصتی مغتنم برای تبادل نظر و فرصتی برای توسعه تجارت به ویژه بخشخصوصی کشورش دانست و در حالی که روی سخنش با وزیر بازرگانی کشورمان بود، گفت: در زمانهای به سر میبریم که در آن تجار نقش اساسی در اقتصاد کشورها ایجاد میکنند و تجارت بینالمللی به طور فزایندهای در ایجاد فرصتهای شغلی و رشد اقتصادی موثر است.
وی به امضای توافقنامه ترجیحی میان ایران و پاکستان در سال ۲۰۰۴ و اجرای آن در سپتامبر ۲۰۰۶ اشاره کرد و گفت: هدف از برگزاری چنین نشستها و امضای موافقتنامههای مشترک خلق فضاهای امنتری برای رشد و پایداری تجارت میان دو کشور ایران و پاکستان است.
فهیم با بیان اینکه با امضای این توافقنامه ۶۰۰ قلم کالای تجاری با تعرفههای ترجیحی مواجه شدند، اظهار داشت: تعرفههای ترجیحی ۳۰۹ مورد کالا از ایران به پاکستان و ۳۰۰ مورد تعرفه ترجیحی نیز از پاکستان به ایران داده شد و این در حالی است که ما معتقدیم پتانسیلهای عظیمی برای تجارت وجود دارد، بنابراین باید این توافقنامه را توسعه و تعرفههای ترجیحی بیشتری به ویژه برای کالاهای صادراتیمان به سایر کشورها اختصاص دهیم.
وی به عضویت ایران و پاکستان در توافقنامه اکوتا اشاره کرد و توضیح داد: این توافقنامه درصدد است تا روابط تجاری و اقتصادی منطقه را ارتقا دهد و درصدد تقویت روابط چندجانبه است که به تدریج در مدت زمان ۸ سال اجرایی میشود و در حقیقت ۱۵درصد تعرفه برای ۸۰درصد محصولات به اکوتا اختصاص مییابد. وزیر بازرگانی پاکستان تاکید کرد: برگزاری این جلسه به رشد و تقویت تجارت دو کشور ایران و پاکستان کمک خواهد کرد و مطمئن هستیم که تعهدات جدیدی برای توسعه تجارت دو کشور ایجاد میشود.وی در پایان، انجام مذاکرات میان دولتها و بخشخصوصی ایران و پاکستان را بسیار رضایتبخش اعلام کرد و از ایران به عنوان «خانه خودم» نام برد و گفت: در حال حاضر بحرانهای مالی جهانی شدیدی وجود دارد که بسیاری از کشورها را تحت تاثیر قرار داده است و ایجاد چنین همکاریها تجاری، منطقهای منظم باعث میشود از میزان آسیبهای ناشی از بحران جهانی کاسته شود.
ارسال نظر