دکتر علی‌اصغر توفیق بنیانگذار دانشگاه جامع علمی کاربردی و با سابقه خدمت طولانی در بخش صنعت کشور به عنوان معاون وزیر صنایع و معادن، رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، با اتکا به تجربیات بین‌المللی خود هم اکنون در موسسه توسعه دانش و پژوهش ایران با همکاری گروه مطالعاتی هوشمند تدبیر حرکت جدیدی را در زمینه تدوین استراتژی برند در ایران آغاز کرده است. علی‌اصغر توفیق، رییس شورای سیاستگذاری جشنواره بین‌المللی برترین نام و نشان‌های تجاری ایران که قرار است این جشنواره در روز سه‌شنبه سوم دی‌ماه سال جاری در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار گردد، وی در گفت‌وگو با خبرنگار ما درباره این جشنواره توضیحاتی داده است که از نظرتان می‌گذرد.

این جشنواره چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

یکی از موضوعاتی که در کشور تاکنون به آن توجه کافی نشده است بحث برند در توسعه کسب و کار و حضور در بازارهای جهانی است. گروه مطالعاتی هوشمند تدبیر قریب به دو سال است که در زمینه شاخص‌های ارزیابی و ارزش‌گذاری برند در ایران فعالیت‌هایی را آغاز و نظر بانک مرکزی را در این خصوص جلب کرده است. یکی از این اقدامات که لازمه توجه و تاکید روی برند است برگزاری جشنواره بین‌المللی برترین نام و نشان‌های تجاری است. این جشنواره مهم‌ترین اهدافی را که دنبال می‌کند کمک به ایجاد و مدیریت نام‌های تجاری پایدار و مولد و نیز ایجاد بسترهای لازم جهت ایجاد برندهای ملی با انتخاب و تشویق سازمان‌های پیشرو در عرضه نام و نشان تجاری است.

موضوع این جشنواره چیست؟

موضوعات برگزاری این جشنواره عبارتند از: انتخاب یکصد برند برتر ایران، انتخاب برترین برند ملی، انتخاب با قدمت‌ترین نام و نشان‌های تجاری و انتخاب برترین برندهای خارجی فعال در بازار ایران.

برگزیدگان این جشنواره با چه معیارهایی ارزیابی می‌شوند؟

با توجه به اینکه تاکنون جایزه‌ای در زمینه برند به واحدهای تولیدی و خدماتی داده نشده، در انتخاب برگزیدگان سعی بر آن شده که علاوه بر به کارگیری مدل‌های رایج در این زمینه سوابق آنها در بخش‌های مختلف، مانند اطلاعات مربوط به نام و نشان تجاری، آموزش و سرآمدی، تحقیق و توسعه، مشتری‌مداری و رعایت حقوق مصرف‌کنندگان ملحوظ و با استناد به نظرسنجی‌ها و تحقیقات میدانی که در ۱۰ شهر انجام گرفته، صورت پذیرد. بدیهی است مدل انتخاب برندها سال به سال پیشرفت کرده و برای سال آینده مدل جدیدی ارائه خواهد شد.

انتخاب یکصد برند برتر ایران چگونه خواهد بود؟

انتخاب برندهای برتر بر مبنای حوزه‌‌های فعالیت شرکت‌ها توسط کمیته علمی که مرکب از اساتید بارز دانشگاه‌های کشور است، انتخاب و رتبه‌بندی بر مبنای حروف الفبا خواهد بود. یعنی یکصد برند از تمامی حوزه‌ها انتخاب خواهد شد.

به اعتقاد شما چالش‌های پیش روی توسعه برند در ایران کدامند؟

برند به عنوان عامل استراتژیک در توسعه کسب و کار حضور ماندگار در بازارهای بین‌المللی باید در ایران مورد توجه دولتمردان و مدیران صنایع قرار گیرد، باید برند را ارزش‌گذاری کرد تا رشد و توسعه یابد. در کشور ما هنوز مشخص نگردیده که کدام ارگان دولتی مسوولیت تدوین استراتژی برند را به عهده دارد.

مهم‌ترین چالش توسعه برند در ایران نبود استراتژی منظم و دقیق در زمینه برند است، که باید برای آن برنامه‌ریزی کرد.