مالیات، حساب و کتاب اصناف را شفاف می‌کند

گروه بازرگانی- مالیات می‌تواند ابزاری تشویقی برای رشد تولیدات داخلی واشتغالزایی درکشورباشد، دولت می تواند براساس نقش واحدهای تولیدی دراشتغالزایی ورشد صادرات غیرنفتی مالیات را به صورت پلکانی تعیین کند تا ضمن توسعه اقتصاد غیرنفتی از تولیدکنندگان وصادرکنندگان داخلی نیزحمایت نماید. این بخشی از گفته های علی انصاری، رییس انجمن صنفی کارفرمایی، تولیدکنندگان و فروشندگان مبل استان تهران بود که درپاسخ به پرسش «دنیای اقتصاد» درخصوص مالیات برارزش افزوده گفته شد.

مهندس علی انصاری با بیان اینکه فعالان اقتصادی ایرانی نیازمند حمایت وابزارهای تشویقی دولت هستند، درخصوص مالیات بر ارزش افزوده نیزیادآورشد: مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیرمستقیم عام است که به‌صورت چند مرحله‌ای از اضافه ارزش کالاهای تولید شده یا خدمات ارائه شده در مراحل مختلف تولید و توزیع اخذ می‌شود.

او با بیان اینکه مالیات بر ارزش افزوده در طول فرآیند و خدمات از محل تولید تا فروش کالا به مشتری نهایی مرحله به مرحله اخذ می‌شود، افزود: البته موفقیت این طرح مالیاتی بستگی به هماهنگی و همکاری بین دستگاه‌های ذی‌ربط چون گمرک، بانک، واحدهای تولیدی، واردکنندگان و تجار کارآفرین دارد و برای موفقیت این طرح باید ارتباط ارگانیک موثری بین آنها به وجود آید.

انصاری در پاسخ به این پرسش که چرا بازار از اجرای مالیات بر ارزش افزوده استقبال نکرد، یادآور شد: در هیچ کجای دنیا مالیات پدیده‌ای نیست که مردم از آن استقبال کنند، بلکه به‌خاطر توسعه اقتصادی جامعه و منبع درآمدی دولت‌ها بر اجرای آن اصرار می‌شود.

رییس انجمن مبل استان تهران اجرای قانون مالیات برارزش افزوده را واجد همگرایی اقشار مختلف اجتماع با مقوله مالیات‌دهی دانست و ادامه داد: شفاف‌سازی معاملات و روابط اقتصادی میان تولیدکنندگان، واردکنندگان، فروشندگان و مصرف‌کننده نهایی و برطرف‌شدن اعمال سلیقه‌های شخصی از دیگر آثار این طرح است.

انصاری در پاسخ به این پرسش که چرا اکثر فعالان اقتصادی از ارائه صورت‌های مالی شفاف دوری می‌کنند، خاطرنشان کرد: اطلاعات مالی شرکت‌ها محرمانه نیست و در تمام دنیا گزارش‌های هیات‌مدیره به‌خاطر امید دادن به سهامداران در اختیارشان قرار می‌گیرد.

انصاری ادامه داد: تصمیم‌گیری، مدیریت هزینه‌ها و تخصیص به موقع منابع سه محور اصلی مدیریت است و یک مدیر اقتصادی باید ارزش زمانی پول را بداند و آن را به موقع سرمایه‌گذاری کند.

وی یادآور شد: چنانچه فعالان اقتصادی در بازاری واقعی و رقابتی فعالیت کنند، چرا باید از ارائه صورت‌های مالی شفاف دوری کنند؟

انصاری با اشاره به اینکه بازار سرمایه یک بازار واقعی است و رقبا در آن بازار حرفی برای گفتن دارند، اظهار داشت: در ایران، مردم برای هزینه‌ها یارانه می‌دهند، اما برای کسب درآمد هیچ‌کس حاضر به قبول هزینه نیست.

رییس انجمن صنفی مبلمان استان تهران گفت: فرآیندهای اقتصادی دارای حساب و کتاب است و جامعه در مقابل دریافت خدمات باید هزینه بپردازد.

انصاری با اشاره به اینکه دولت‌ها نیز در مقابل دریافت مالیات وظایفی دارند، ادامه داد: در کشورهای دیگر خانواده‌ها اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را پر می‌کنند و دولت با دریافت مالیات در زمان پایاپای کردن هزینه‌ها، خدمات شهروندی را برای اشخاص اعمال و به آنها بازپرداخت می‌کند.

وی با بیان اینکه کوچک بودن حیطه مالیاتی یکی از اشکالات مهم اقتصاد کنونی ایران است، گفت: این مشکل موجب شده تا درآمدهای مالیاتی سهم بسیار ناچیزی در درآمدهای دولت داشته باشد و سیستم مالیات بر ارزش افزوده این محدوده را گسترش می‌دهد.

انصاری در پاسخ به این پرسش که چرا فعالان اقتصادی خواستار تعدیل اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند، یادآور شد: عمده انتقادات درباره آغاز اجرای این قانون به نبود اطلاع‌رسانی به فعالان اقتصادی اشاره دارد و باید پذیرفت ضعف موجود در نظام مالیاتی کشور از یک طرف و مزایای استفاده از روش مالیات بر ارزش افزوده از طرف دیگر، توجه جدی مسوولان و کارشناسان جهت مطالعه و به کارگیری آن در ایران را می‌طلبد.

انصاری در پایان گفت: این نکته مسلم است که اجرای این روش در صورتی برای ایران مفید خواهد بود که با توجه به شرایط خاص اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، اصول آن پایه‌ریزی شود.