دبیرکل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران جزئیات حملات دزدان دریایی به کشتی‌های عبوری در سال ۲۰۰۷ را تشریح کرد.

محمد مهدی راسخ در گفت‌وگو با «فارس» اظهار داشت: بر اساس گزارش‌های دریافت شده، حمله به کشتی‌های عبوری در دریا از ۳۸ فقره در سال ۲۰۰۴ در تنگه مالاکا به ۷ فقره در سال ۲۰۰۷ کاهش یافته است، اما تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد که برمیزان سرقت‌های دریایی در چند ماه گذشته در خلیج عدن به شکل نگران‌کننده‌ای افزوده شده است. وی افزود: به طور کلی آمار حملات دزدان دریایی که در سال ۲۰۰۴ تعداد ۳۲۹ فقره بود، با افزایش تدابیر امنیتی ناوها و کشتی‌های جنگی به ۲۶۳ فقره در سال ۲۰۰۷ رسید، اما اتفاقات اخیر در آب‌های بین‌المللی از افزایش ۱۰ درصدی تعداد هجمه‌های دزدان دریایی به کشتی‌ها حکایت دارد؛ ضمن این که ظرف چند ماه گذشته، بیشترین اتفاقات در خلیج عدن رخ داده است.

دبیرکل اتاق تهران گفت: در سال ۲۰۰۴ کشتی‌هایی که از مسیر کوتاه فاصله بین آسیا و اروپا را از طریق دریای احمر و کانال سوئز می‌پیمودند، تنها ۲ بار با هجوم دزدان دریایی در این منطقه مواجه شدند؛ در حالی ‌که در سال ۲۰۰۷میلادی ۳۱ فروند کشتی در همین منطقه مورد هجوم واقع شده‌اند.

راسخ گفت: نکته حایز اهمیت این است که دزدان سومالیایی ۵۴ بار به کشتی‌های این منطقه یورش برده‌اند و بیش از نیمی‌ از آنها را هم ربوده‌اند.

عضو هیات مدیره کشتیرانی جمهوری اسلامی‌ ایران گفت: در سال ۲۰۰۷، در۲۶۳ نقطه دریایی، سرقت مسلحانه صورت گرفته که بیشترین سرقت‌ها در آسیای جنوب شرقی و حوالی کشورهای اندونزی، تنگه مالاکا و سواحل مالزی رخ داده است.

وی افزود: هرچند آمارهای مربوط به چند سال گذشته از کاهش ۵۰درصدی میزان سرقت‌ها نسبت به سال ۲۰۰۳ حکایت دارد، اما بر اساس تازه‌ترین آمارها، میزان دزدی‌های دریایی در چند ماه گذشته شدت بیشتری یافته است.

دبیرکل اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن تهران با اشاره به گزارش ارائه شده توسط اتاق بازرگانی بین‌المللی گفت: مهاجمان در یک سال گذشته، ۶۲ بار به کشتی‌های درحال گذر و حتی کشتی‌های پهلو گرفته حمله کرده‌اند که در ۱۴ مورد حمله آنها توام با تیراندازی بوده است و در نهایت موفق شده‌اند کنترل ۱۸ کشتی را در اختیار گیرند.

وی افزود: در سال ۲۰۰۷، بیش از ۲۶۳ حمله به کشتی‌ها صورت گرفته که در مجموع، منجر به گروگان‌گیری ۲۹۲ نفر از خدمه کشتی‌ها شده است.

عضو هیات مدیره کشتیرانی جمهوری اسلامی ‌ایران گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که گروگان‌گیر‌ها در طول یک سال،۶۳ بار از کشتی‌های ربوده شده، باج‌خواهی کرده‌اند که این روند نسبت به چهار سال گذشته، به شدت روبه افزایش بوده است.

دبیرکل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با اشاره به این که دفتر بین‌المللی کشتیرانی وابسته به اتاق بازرگانی بین‌المللی در جدید‌ترین اطلاعیه‌اش نسبت به عبور کشتی‌ها از مناطق ناامن دریایی هشدار داده است، گفت: در حال حاضر آب‌های اندونزی، مالزی، برمه، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، گینه نو، بنگلادش و هند که اکثرا در جنوب شرق آسیا واقع شده‌اند، ناامن‌ترین آب‌های دنیا هستند؛ ضمن این که افزایش دزدی‌های دریایی در خلیج عدن، حاکی از ناامنی شدید ‌تردد در آب‌های کشور سومالی و جیبوتی است.