چند اتاق و یک رییس!

گروه بازرگانی- در اجرای بند «ن» ماده پنج قانون اتاق بازرگانی ایران، مصوب اسفند ۶۹ شورای عالی نظارت بر اتاق ایران در جلسه‌ای که درآذر ماه۷۸ برگزار شد، آیین‌نامه تشکیل اتاق‌های مشترک بازرگانی را به تصویب رساند و پس از آن شوراها و میزهای مشترک تشکیل شد. از آن تاریخ تاکنون ۱۶اتاق مشترک و ۱۸شورای مشترک در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تشکیل شده است و تشکیل ۱۴ شورای مشترک دیگر نیز در دست بررسی است.

در واقع هدف از تشکیل اتاق‌ها، شوراها و میزهای مشترک همانا تشویق و توسعه روابط و مبادلات فعالان اقتصادی ایرانی و خارجی است. این اتاق‌ها اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی را که علاقه‌مند به مبادلات اقتصادی بین ایران و کشور مقابل هستند به عضویت خود درآورده و در چارچوب وظایف خود به این افراد خدمات می‌رسانند.

کوشش در جهت گسترش ارتباط و تحقق دیدگاه‌های صاحب صنایع و بازرگانان دو کشور در زمینه تجارت، صنعت، خدمات، کشاورزی و سایر امور، مطالعه و بررسی با هدف فراهم آوردن زمینه‌های لازم برای سرمایه‌گذاری‌های صنعتی و بازرگانی و غیره، جمع‌آوری و ارزیابی اطلاعات آماری و مبادله هیات‌های نمایندگی‌ و اقتصادی دو کشور از جمله اهداف مهم تشکیل این نهادها است.

همچنین این نهادهای مشترک، موظف به کوشش در جهت حل اختلافات ناشی از روابط اقتصادی میان اشخاص حقیقی و حقوقی عضو هستند.

اما آنچه که در کارنامه چند ساله فعالیت این نهادها دیده می‌شود تنها درحد اکتفا به برگزاری مجمع‌های عمومی سالانه یا راه‌اندازی یک سایت اطلاع‌رسانی است.

در این باره نیز بسیاری از شوراها، میزها و اتاق‌های مشترک موجود به راه‌اندازی سایت اطلاع‌رسانی به‌عنوان ساده‌ترین و در عین حال کاربردی‌ترین مرجع ارائه آمار و اطلاعات مبادرت نکرده و از آن غافل مانده‌اند، به عنوان مثال اتاق‌‌های مشترک ایران و سوئد، ایران و روسیه، ایران و کره، ایران و ارمنستان، ایران و استرالیا و ایران و لیبی هیچ یک دارای سایت اطلاع‌رسانی نبوده و تعدادی از این سایت‌ها تنها به ارائه آدرس، تلفن و ایمیل در سایت اطلاع‌رسانی اتاق بازرگانی تهران بسنده کرده‌اند. در این میان اتاق‌های ایران و ایتالیا، اتاق ایران و آلمان و ایران و کانادا، شورای ایران و اسپانیا، و اتاق ایران و عراق، شورای ایران و هند و اتاق ایران و بلژیک که سایت اطلاع‌رسانی دارند در فواصل طولانی به روز می‌شوند به طوری که وب سایت اتاق مشترک ایران و افغانستان که آخرین اخبار آن دست کم به یک سال پیش برمی‌گشت مدتی است که به کل پنجره‌اش مسدود شده است.

تعدادی از سایت‌های مذکور نیز بخش فارسی ندارند و بازرگان مایل به کسب اطلاعات فارسی سردر گم می‌ماند که چگونه می‌تواند از این سایت بهره‌مند شود.

از دیگر مسائل اتاق‌ها، شوراها، میزهای مشترک بازرگانی حضور یک رییس در چند میز و شورا و اتاق‌ است. به عبارت دیگر هرچند اتاق‌ یک رییس مشترک دارند که عوارض چند مسوولیتی بودن یک نفر برهمگان مسجل است.

به هر تقدیر امید می‌رود اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به نظارت خود بر عملکرد شوراها، اتاق‌ها و میزهای مشترک بیفزاید و موارد مذکور را در تشکیل شوراهای جدید لحاظ نماید.