رشد ۴۵درصدی یا ۱۴/۱۵درصدی؟
گروه بازرگانی- روز شنبه خبرگزاری «ایرنا» گزارش دیدار وزیر بازرگانی کشورمان با همتای چینیاش را منتشر کرد که طی آن وزیر بازرگانی اعلام کرده بود صادرات غیرنفتی کشورمان در سال گذشته از رشد ۴۵۶درصدی برخوردار بوده است: اما این خبر در همان روز به شکل دیگری روی سایت اطلاعرسانی وزارت بازرگانی پدیدار شد، به این صورت که در میانههای خبر، وزیر از رشد ۴۵درصدی صادرات غیرنفتی کشورمان در سال گذشته خبر داده بود.تفاوت میان این دو خبر در یک «عدد» بود که آمار صادرات غیرنفتی کشور را «مخدوش» کرد.اگرچه این خبر پس از گذشت ۴۸ساعت در سایت «ایرنا» تصحیح نشد و همچنان با همان عدد، غلط باقی ماند، ولی این موضوع به خوبی نشان میدهد که مقولهای به نام آمار تا چه اندازه میتواند به سادگی و با یک سهلانگاری دستخوش تغییر قرار گیرد. در حال حاضر تنها مرجع آمار صادرات غیرنفتی در کشورمان گمرک است که براساس آمارهای گمرک طی دوازده ماه سال ۱۳۸۶، معادل ۳۱ میلیون و۴۹۰ هزارتن کالا به ارزش ۴/۱۰۷۵۷میلیون یورو (معادل ۱/۱۵۱۷۲میلیون دلار) صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۶۴/۱۲ و ۱۴/۱۵درصد رشد کرده است.این آمار که در سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران و در قسمت آمار ماهانه قابل مشاهده است هیچگونه تناسبی با آمار ۴۵درصدی جناب وزیر به نقل از سایت وزارت بازرگانی ندارد. همچنین آمار گمرک نشان میدهد که طی پنج ماه نخست سال جاری صادرات غیرنفتی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۴۷/۵درصد و از نظر ارزش ۹۶/۳۷درصد (ارزش دلاری) رشد کرده است که این رقم نیز از نظر آماری فاصله زیادی تا رشد ۴۵درصدی دارد. در اینباره نظر چند تن از فعالان بخشخصوصی کشور را جویا شدیم.
فاروق کیخسروی رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی ایران میگوید: هفته گذشته در جلسهای که با حضور رییس مجلس شورای اسلامی در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد یکی از اعضای هیات نمایندگان خبر از رشد ۴۰درصدی صادرات غیرنفتی کشورمان داد. اما پرسش من از اشخاصی که این آمارها را اعلام میکنند این است که تا چه اندازه در ارائه این آمار دقت داشتهاند و سوال دیگر اینکه آیا در این آمارها تفکیکی صورت دادهاید تا ببینید چه میزان از این صادرات به بخشخصوصی تعلق دارد.نایب رییس اتاق بازرگانی سنندج افزود: صادرات غیرنفتی وقتی قابلاتکا است که از بخشخصوصی حاصل شده باشد نه صادراتی که محصول بخش دولتی باشد.کیخسروی ادامه داد: کارخانههای دولتی در نتیجه صرف هزینه بالا موفق به صادرات میشوند و این نوع صادرات توجیه اقتصادی ندارد. بنابر این لازم است که میزان صادرات واقعی و دارای توجیه اقتصادی مشخص شود.
محمد اسلامیان، رییس اتاق بازرگانی اصفهان نیز در اینباره میگوید: متاسفانه ارائه آمارهای غلط اخیرا «مد» شده است و این مشابه رفتن به آزمایشگاه برای دادن آزمایش خون است که پزشک مربوطه نتیجه آزمایش را به دلایلی غلط اعلام میکند. بیشک ارائه نتیجه غلط حال بیمار را بهتر نخواهد کرد.وی میافزاید: مسوولان با مردم باید صادق باشند، زیرا ارائه آمار نادرست چیزی را درست نمیکند. ولی متاسفانه ما دلمان را به اعداد خوش میکنیم به جای آنکه برویم وضعیت اقتصادمان را درست کنیم. اسلامیان در پاسخ به اینکه مراکز آمارگیری کشورمان تا چهاندازه دقیق عمل میکنند، میگوید: ما مراکز آمار متعددی داریم، ولی اشکال این است که واقعیتها را نمیگویند، این موضوع باید به عنوان اصل پذیرفته شود که اخلاق و اسلام به ما اجازه نمیدهد که دروغ بگوییم و بهترین نتیجه از بیان واقعیت و صداقت حاصل میشود.
ارسال نظر