لغو قوانین مزاحم، وضع قوانین جدید

شبنم آذر

عکس:نگار متین نیا

به دنبال نشست پیشین رییس‌ مجلس شورای اسلامی با رییس و هیات‌نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، رییس‌مجلس شورای اسلامی به وعده خود عمل کرد و بار دیگر در پارلمان بخش خصوصی کشور حاضر شد تا به سوالات نمایندگان بخش خصوصی دهد حول محور توسعه روابط خارجی، پاسخ دهد. این بار برخلاف نشست نخست، رییس‌ مجلس کمتر سخن گفت و بیشتر در مقام شنونده حاضر شده، اما آنچه که به عنوان وجه مشترک دیدگاه‌های لاریجانی نسبت به پارلمان بخش خصوصی با نشست پیشین شنیده و در لایه‌های زیرین سخنان او احساس می‌شد، توقع او از برخورد کاملا کارشناسی بخش خصوصی با مسائل اقتصادی بود. او این بار نیز با لحن دوستانه، اما همراه با نکوهش در جای‌جای سخنان خود یادآور شد که فضای اتاق باید از بیان «درد دل» بخش خصوصی و ارائه «مطالب خام» خارج و به سمت ‌ارائه راه‌حل‌های عملی و کارشناسی برود.همچنین علی لاریجانی خواستار ارائه گزارش دقیق اتاق بازرگانی ایران از «لیست قوانین مزاحم» شد.وی در پاسخ به اعتراض چند تن از هیات‌نمایندگان اتاق ایران به قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز بیان کرد که درخواست متقاضیان برای توقف یا تاخیر اجرای این قانون باید استدلال قوی و کافی برای مجلس به همراه داشته باشد.اما رییس اتاق بازرگانی و صنایع‌و‌معادن ایران نیز در سخنان خود در ابتدای این جلسه چهار شرط ایجاد فضای کسب‌و‌کار مطمئن را برشمرد و لازمه ایجاد فضای رقابتی سالم کسب‌و‌کار در داخل کشور را برخورداری از دانش روابط بین‌المللی مناسب و فراهم کردن بستر مناسب این ارتباط در کشور دانست. وی مصداق نبود این فضای مناسب در کشور را آمار مجوزهای صادره برای سرمایه‌گذاری خارجی در دو سال گذشته و عملیاتی شدن ۵درصد از محتوای این مجوزها دانست.تقاضا برای تشکیل کمیسیون صادرات در مجلس شورای اسلامی، تکلیف کردن یک سری وظایف اقتصاد بر انجمن‌های دولتی مجلس، حذف پاس‌کاری و گفتاردرمانی در عرصه‌های کلان، توجه ویژه مجلس به تحریم‌ها و رفع قوانین مزاحم گمرک از جمله اظهارات نمایندگان بخش خصوصی در این نشست بود.

لیست قوانین مزاحم را بدهید

علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در این نشست گفت: ما می‌خواهیم رقابت واقعی را اصل قرار دهیم و به این منظور دولت باید نقش هدایتی داشته باشد و سهم کار و تولید را به مردم بسپارد. بر این اساس طی این مدت اقداماتی را انجام داده‌ایم که از جمله آن شناسایی قوانین مزاحم است. وی افزود: آقای نهاوندیان قرار است تیمی را تشکیل بدهند و لیست قوانین مزاحم را اعلام کنند تا ما هم این قوانین را برداریم. بعضی قوانین نیز نیاز به تاسیس دارد، مثلا برای تسهیل فضای کسب و کار که در این زمینه مشغول کار فکری هستیم.

رییس مجلس ادامه داد: آنچه در شرایطی فعلی لازم است، تهیه خوراک مدون است و من توصیه می‌کنم که شما در اتاق شروع‌کننده باشید و این قوانین را مشخص کنید. وی با بیان اینکه با هدف استفاده دقیق از نظرات اتاق، آیین‌نامه‌ای در مجلس ابلاغ شده است، گفت: این گام نخست است که برداشته شده و راه حضور بخش خصوصی در مجلس فراهم آمده است.وی در خصوص عملکرد گروه‌های دوستی در مجلس اظهار داشت: این گروه‌ها نیاز به دادن اختیارات بیشتر دارند و این موضوع در دست پیگیری است، ولی لازم به ذکر است که این گروه‌ها بیشتر نقش کاتالیزوری را در روابط ایفا می‌کنند.

لاریجانی خاطرنشان کرد: در دیدار با نمایندگان بخش خصوصی استنباط من این است که از نقاط دردناک موجود، نقدینگی در صنعت است. در این زمینه لایحه‌ای به دولت آمد که فوریتش تصویب نشد؛ چرا که ما نمی‌دانستیم این لایحه چه عواقبی خواهد داشت و این سوال برای ما وجود داشت که آیا پول تزریقی از طریق لایحه واقعا به سمت صنعت خواهد رفت و در راه‌های دیگری استفاده نخواهد شد؟البته این موضوع در کمیسیون مربوطه در حال پیگیری است.

وی در خصوص توقف یا تاخیر در اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز ابراز کرد: بخش خصوصی باید بگوید دقیقا چه قسمت‌هایی از این قانون باید اصلاح شود وگرنه توقف آن بی‌معنا است؛ چرا که مجلس قبلی آن را تصویب کرده و سوال این است که چه توجیهی وجود دارد که ما مانع اجرای آن شویم. ممانعت از اجرای این قانون نیاز به استدلال قوی دارد و اینکه بخش خصوصی آمادگی این قانون را ندارد، کافی نیست. وی گفت: عده‌ای مایل به یک سال تاخیر در اجرای این قانون هستند که باید بگویم تاخیر در اجرای یک قانون کار ساده‌ای نیست.

وی در بحث سیاست خارجی نیز گفت: در اینکه شرایط سرمایه‌گذاری در کشور در وضعیت سکون است تردیدی نیست و سرمایه‌های بسیاری نیز در دنیا سرگردان هستند، ولی ما باید تاکتیک‌های دقیقی اتخاذ کنیم.زیرا آنها تندروی می‌کنند و اغراض دیگری دارند. آنها می‌خواهند ما شکستگی پیدا کنیم.

رییس‌مجلس شورای اسلامی گفت:‌ گمان نکنید که آنها مصالح استراتژیکی خود را با یک ملاقات تاکتیکی تعویض می‌کنند.وی گفت: من تا حدی دورنما را روشن می‌بینم و شما در بخش خصوصی دقیقا بگویید مطالباتتان چیست؛ چراکه طرح خام مطالب تنها برای درد دل خوب است.

وی در پایان گفت: رفاقت‌های اولیه برای درک دو طرف پارلمان بخش خصوصی و مجلس وجود دارد و ما در شرایط کنونی نیازمند کار نرم‌افزاری هستیم.

۴ شرط ایجاد فضای کسب و کار

رییس اتاق بازرگانی ایران در ادامه این نشست نیز توسعه همکاری کمیسیون‌های تخصصی پارلمان‌های بخش خصوصی و دولتی را از دستاوردهای نشست پیشین با رییس‌ مجلس شورای اسلامی دانست.

محمد نهاوندیان گفت: در اتاق بازرگانی ایران ۱۶ اتاق مشترک و ۱۸ شورای مشترک داریم و تشکیل ۱۴ شورای مشترک دیگر نیز در دست بررسی است که این شوراها و اتاق‌ها نقش مهمی در تحقق استراتژی توسعه حضور با هدف دستیابی به سند چشم‌انداز را ایفا می‌کنند و به همین منظور این نشست را به موضوع روابط خارجی اختصاص دادیم.

وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم با دو مشکل اصلی اقتصاد ایران که از سوی مردم احساس می‌شود که همانا گرانی و اشتغال است، همزمان مقابله کنیم، راه‌حلی جز افزایش تولید نداریم که این نیاز به سرمایه‌گذاری دارد و لازمه سرمایه‌گذاری ایجاد شرایط فضای مناسب کسب‌وکار است.»

نهاوندیان چهار شرط ایجاد فضای کسب و کار مناسب را امنیت اقتصادی، سهولت در مقررات، شفافیت در اطلاعات و ثبات در سیاست دانست. وی گفت: متاسفانه پتانسیل‌های جاری کشور اگرچه با ابراز علاقه سرمایه‌گذاران خارجی روبه‌رو است ولی فضا برای جذب سرمایه‌گذاری مناسب نیست.نهاوندیان با اشاره به آمار جذب سرمایه‌گذاری در کشور طی سال‌های ۸۵ و ۸۶ گفت: آمار مجوزهای صادره برای سرمایه‌گذاری خارجی در ایران نشان می‌دهد که در سال ۸۵ بیش از ۱۰میلیارد دلار مجوز سرمایه‌گذاری خارجی صادر شده و در سال ۸۶ این عدد به ۱۲میلیارد دلار می‌رسد، ولی نکته اینجا است که از این میزان در سال ۸۵، ۵۲۰میلیون دلار و در سال ۸۶، ۶۳۷میلیون دلار که معادل ۵درصد کل می‌شود، محقق شده است.

وی با طرح این سوال که «معنای این شکاف عمیق چیست؟» ادامه داد: معنایش این است که پتانسیل جذب وجود دارد ولی وقتی سرمایه‌گذار وارد می‌شود با لمس فضای کسب و کار درنگ می‌کند و پاپس می‌کشد. وی گفت: مجلس با تثبیت قوانین، تثبیت سیاست‌ها و تثبیت مدیریت فضای اقتصادی می‌تواند این فضا را برای سرمایه‌گذاری قابل اعتماد کند و اتاق هم می‌تواند نقش تسهیل‌گری در روابط را داشته باشد و از سرمایه‌های عظیم سرمایه‌گذاران بالقوه استفاده کند.

در ادامه این نشست فعالان بخش خصوصی حاضر در جلسه به بیان نظرات خود پرداختند.

مالیات بر ارزش افزوده حذف شود

اسدالله عسگراولادی، رییس اتاق مشترک ایران و چین،‌ ایران و روسیه و ایران و استرالیا خواستار تشکیل کمیسیون صادرات یا فراکسیون آن در مجلس شورای اسلامی شد . رییس اتاق مشترک ایران و چین همچنین با بیان اهمیت و جایگاه انجمن‌های دوستی مجلس در رشد و توسعه روابط با سایرکشورها و پیشنهاد برگزاری نشست‌های مشترک با اعضای این انجمن‌ها را مطرح کرد.

وی در ادامه قانون مالیات بر ارزش افزوده را مهمان ناخوانده عنوان کرد و گفت: آنچه به عنوان قانون مالیات بر ارزش افزوده در حال انجام است شفاف نیست و قطعا برای صنعت و صادرات مشکلاتی را در پی دارد؛ لذا مطلوب است تا در اجرای آن از سوی مجلس یک سال تاخیر ایجاد شود تا زمینه سازی فرهنگی لازم برای اجرای بهتر انجام گیرد.

در ادامه این نشست،‌ ابراهیم جمیلی، رییس شورای مشترک ایران - عربستان گفت: در حال حاضر نزدیک به ۹ ماه از سه‌قفله شدن تسهیلات بخش‌های تولیدی از روی سیستم بانکی می‌گذرد و هر روز هم شدت اختلاف نظر دو دستگاه افزایش می‌یابد و به راستی آیا اهمیت این مشکل بیشتر از تغییر ساعات کار بانک‌ها که با دخالت مجلس حل شد، نیست.وی نیز زمان اجرای قانون مالیات برارزش افزوده را نامناسب برشمرد.

همچنین سید حمید حسینی، نایب رییس کمیسیون تجارت اتاق ایران بر اهمیت و نقش آرامش در سیاست خارجی و دستیابی به رشد اقتصادی تاکید کرد و گفت:‌ بسیاری از مشکلات در سایه آرامش در سیاست خارجی حل خواهد شد و مجلس در ایجاد این آرامش بین‌المللی نقش موثری دارد. بهکیش، رییس اتاق مشترک ایران و ایتالیا هم از کارایی اندک گروه‌های دولتی مجلس انتقاد و پیشنهاد کرد: شرح وظایفی برای گروه‌های دوستی تعریف شود و جنبه‌ قانونی اتاق‌های مشترک به این گروه‌ها نیز منتقل شود؛ چرا که این گروه‌ها می‌توانند و قادرند زمینه آشنایی فعالان اقتصادی سایر کشورها با فضای کسب و کار داخل را فراهم کنند.