فقط 17میلیون دلار صادرات!

در ۶ ماه نخست سال جاری میلادی ۷۰ میلیارد درهم کالا ازمناطق آزاد دبی ری‌اکسپورت شده است

مهرداد گوران - داستان مناطق آزاد ایران را از هرکجا که آغاز کنی، پایان مشخصی دارد؛ می‌گویند لئو تولستوی، نویسنده بزرگ در چند سال آخر زندگی، کمتر می‌نوشت و بیشتر می‌خواند. یک روز در پارکی کتابی یافت که جلد نداشت. از وسط کتاب شروع به خواندن کرد و هرچه پیش‌تر رفت، بیشتر خوشش آمد تا آنکه به صفحه آخر رسید و بانگ برآورد این اثر شاهکار است! آن اثر، آنا کارنینا بود؛ شاهکار خود استاد! در این روایت که آوردم، رازی نهفته است، هرچند که قصد قیاس ندارم.

حالا برویم سر اصل مطلب: گزارش دبیرخانه مناطق آزاد کشور نشانگر آن است که در بهار امسال آمار واردات و صادرات این مناطق (۶منطقه) به ترتیب یک میلیون و ۲۰۷هزارو ۴دلار و ۱۷میلیون و ۸۳۶هزارو ۶۳دلار بوده است. در این مدت حدود ۳۷میلیارد تومان سرمایه‌گذاری خارجی و ۲۹۱هزار دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب این مناطق جذب شده که البته در این میان آمار صادرات مجدد اعلام نشده و از قرار معلوم مناطقی که قرار بود خاستگاه صادرات و صادرات مجدد باشند، به پایگاه واردات و واردات مجدد! تبدیل شده‌اند و ظاهرا دریغ از یک ریال درآمد ReExport.

از سوی دیگر همین دیروز اعلام شد که صادرات مجدد از دبی در ۶ماه نخست سال‌جاری میلادی در قیاس با مدت مشابه سال گذشته ۷/۵۷درصد رشد کرده و به ۳/۷۰میلیارد درهم (حدود ۱۸میلیارد دلار) رسیده است. در این مدت ارزش تجارت خارجی غیرنفتی دبی با ۳/۵۴ درصد رشد به ۶/۲۹۶ میلیارد درهم رسید. نکته این‌جاست که صادرات مجدد دبی به ایران هر دم در حال افزایش است و در ۶ماه اول سال‌جاری میلادی با ۲۵درصد رشد به فراتر از ۱۰میلیارد درهم رسیده است. برای آنکه ببینیم در مناطق آزاد همسایه شمال‌غربی، یعنی ترکیه، چه خبر است، نگاهی می‌اندازیم به آمار تجارت خارجی آنها. در سال ۲۰۰۷ ارزش تجارت خارجی مناطق آزاد ترکیه ۵/۲۴میلیارد دلار بود که ۹درصد در مقایسه با سال ۲۰۰۶ افزایش یافت.در ۶ماه نخست سال‌جاری میلادی، ارزش تجارت خارجی مناطق آزاد ترکیه ۳۱۸/۱۳میلیارد دلار بوده که ۱۲درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۰۶ افزایش نشان می‌دهد. نکته این‌جا است که مقصد اصلی صادرات مناطق آزاد ترکیه، اروپا و کشورهای OECD است، تا جایی که در این مدت ترک‌ها ۵/۴میلیارد دلار کالا به اروپا صادر کرده‌اند. این مقایسه‌ها بیانگر آن است که مناطق آزاد کشورمان عمدتا در تعطیلات به سر می‌برند. هفته گذشته بازارچه چینی‌ها در منطقه آزاد اروند (که دو سالی است تاسیس شده) دچار آتش‌سوزی شد و این تنها سرمایه‌گذاری خارجی به فعلیت درآمده در آن‌جا را خاکستر‌نشین کرد. این آتش‌سوزی به‌گونه‌ای نمادین پایان ناخوش حضور چینی‌ها را در آن منطقه رقم زد که امیدواریم چنین نشود. مع‌الوصف در گزارش دبیرخانه مناطق آزاد به «آغاز عملیات سرمایه‌گذاری دو میلیارد یورویی» در کیش اشاره شده که خوشحال کننده است و ای کاش پای سرمایه‌گذاران میلیاردی به دیگر مناطق آزاد کشور نیز برسد.