۷/۷میلیارد دلار کالا در ۵ ماه صادر شد
رشد ۴۳درصدی قیمت کالاهای وارداتی
تازهترین آمار گمرک ایران نشان میدهد که میزان صادرات کالاهای غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی طی پنج ماه اول سالجاری، معادل ۶۱/۱۳۴۹۸هزار تن و به ارزش ۹۷/۴۹۶۷میلیون یورو (معادل ۱۴/۷۷۵۸میلیون دلار) بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۴۷/۵درصد و ۹۶/۳۷درصد (ارزش دلاری) افزایش داشته است. از میزان کل صادرات غیرنفتی در پنج ماه اول سالجاری رقم ۰۸/۱۱میلیون یورو (معادل ۲۹/۱۷میلیون دلار) از طریق تجارت چمدانی و ۹۰/۷۷میلیون یورو (معادل ۴۱/۱۲۱میلیون دلار) از بازارچههای مرزی انجام گرفته است.
کسری ۱۶میلیارد دلاری
در پنج ماه اول سال ۸۷، میزان واردات کشور ۹۰/۱۶۲۷۴هزار تن و به ارزش ۳۸/۱۵۲۴۵میلیون یورو (معادل ۲۴/۲۳۶۷۴میلیون دلار) بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۸۶ از کاهش ۹۱/۱۰درصدی در وزن و رشد ۳۶/۲۷درصدی در ارزش برخوردار بوده است.
با توجه به مقایسه ارقام صادرات و واردات، تراز بازرگانی کشورمان (بدون احتساب صادرات نفت خام) طی پنج ماه اول سالجاری با کسری ۱۰/۱۵۹۱۶میلیون دلاری رقم خورده است.
امارات، همچنان در صدر
بیشترین صادرات کشور در پنج ماه اول سال جاری به کشورهای ۱) «امارات متحده عربی» با ۵۰/۱۷۰۷هزار تن و ارزش ۵۵/۶۶۱میلیون یورو (۵۸ /۱۰۳۳میلیون دلار) یا ۶۵/۱۲درصد سهم وزنی و ۳۲/۱۳درصد سهم ارزشی، ۲) «چین» با ۴۷/۳۸۲۸هزار تن و ۰۲/۶۰۱میلیون یورو
(۹۸ /۹۳۹میلیون دلار) یا ۳۶/۲۸درصد سهم وزنی و ۱۲/۱۲درصد سهم ارزشی، ۳) «عراق» با ۱۲/۱۱۸۲هزار تن و ۸۹/۴۵۴میلیون یورو (۵۳/۷۰۹میلیون دلار) یا ۷۶/۸درصد سهم وزنی و ۱۵/۹درصد سهم ارزشی، ۴) «هند» با ۵۸/۱۱۲۰هزار تن و ۰۶/۳۶۸میلیون یورو (۶۳/۵۷۴میلیون دلار) یا ۳۰/۸درصد سهم وزنی و ۴۱/۷درصد سهم ارزشی و ۵) «جمهوری کره» با ۷۶/۶۳۰هزار تن و ۲۱/۲۹۵میلیون یورو (۵۴/۴۶۱میلیون دلار) یا ۶۷/۴درصد سهم وزنی و ۹۵/۵درصد سهم ارزشی صورت گرفته است.
به بیانی دیگر ۷۴/۶۲درصد از سهم وزنی و ۹۵/۴۷درصد از سهم ارزشی صادرات کشور در این مدت متعلق به این ۵ کشور بوده است.
مبادی عمده واردات
بر همین اساس، عمده واردات کشور در پنج ماه اول سال ۱۳۸۷ از کشورهای ۱) «امارات متحده عربی» با ۷۴/۲۸درصد سهم وزنی و
۴۶ /۲۵درصد سهم ارزشی، ۲) «آلمان» با ۳۶/۷درصد سهم وزنی و ۷۰/۱۰درصد سهم ارزشی، ۳) «چین» با ۱۱/۶درصد سهم وزنی و ۴۶/۹درصد سهم ارزشی، ۴) «جمهوری کره» با ۴۰/۴درصد سهم وزنی و ۴۲/۵درصد سهم ارزشی و ۵) «سوئیس» با ۸۶/۱۰درصد سهم ارزشی انجام گرفته است.
به عبارت دیگر ۴۷/۵۷درصد از سهم وزنی و ۲۰/۵۶درصد از سهم ارزشی کل واردات کشور طی پنج ماه اول سال جاری متعلق به ۵ کشور یاد شده است.
در بررسی تراز بازرگانی خارجی ایران با کشورهای مذکور ملاحظه میشود که بیشترین رقم مربوط به کسری تراز تجاری به ترتیب منوط به ۱) امارات متحده عربی با کسری معادل ۳۷/۴۹۹۳میلیون دلار، ۲) آلمان با کسری معادل ۱۹/۲۴۱۵میلیون دلار،
۳) چین با کسری معادل ۳۵/۱۲۹۹میلیون دلار، ۴) سوئیس با کسری معادل ۵۹/۱۲۱۴میلیون دلار و ۵) انگلستان با کسری معادل ۲۵/۹۱۵میلیون دلار بوده است. از طرفی ارزش مثبت تراز تجاری کشورمان با کشور عراق ۵۲/۶۷۶میلیون دلار بوده است.
افزایش قیمتها
بررسی تراز بازرگانی خارجی (بدون نفت و گاز و خدمات) ایران با ۱۹۰کشور و مناطق آزاد تجاری صنعتی نشان میدهد که کشور ما، طی پنج ماه اول سال ۱۳۸۷ با ۱۰۵کشور دارای تراز منفی تجاری و با ۸۵کشور دیگر دارای تراز مثبت تجاری بوده است.
طی پنجماه اول سال جاری، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی
۷۴/ ۵۷۴دلار و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۶۵/۱۴۵۴دلار بوده است. این درحالی است که متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی طی پنج ماه اول سال ۸۶، ۲۳/۴۳۶دلار و متوسط هر تن کالای وارداتی ۵۱/۱۰۱۷دلار بود. به عبارت دیگر متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در پنج ماه اول سال ۸۷ نسبت به مدت مشابه سال قبل دارای رشد ۷۵/۳۱درصدی و در همین مدت، متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی دارای رشد ۹۶/۴۲درصدی بوده است.
۱۰قلم کالای صادراتی
پروپان مایع شده با ۸/۵۲۷میلیون دلار یا ۸۰/۶درصد از کل ارزش صادرات رتبه اول را در بین اقلام صادراتی کشور دارد.
در بین ۱۰قلم اول کالاهای صادراتی، متانول (الکل متیلیک) با ۸/۴۵۷ میلیون دلار یا ۹۰/۵درصد ارزش رتبه دوم، بوتان مایع شده با ۲/۳۶۳میلیون دلار یا ۶۸/۴درصد رتبه سوم، اتیلن با ۹/۳۲۹میلیون دلار یا ۲۵/۴درصد رتبه چهارم و پسته تازه یا خشک کرده با ۷/۳۰۸میلیون دلار یا ۹۸/۳درصد از کل ارزش صادرات رتبه بعدی را به خود اختصاص دادهاند.
دیگر اقلام عمده، شامل پارااکسیلن با ۷۸/۳درصد، سایر مخلوط هیدروکربورهای بودار با ۶۱/۳درصد، گاز طبیعی مایع شده در ظروف یکهزار سانتیمتر مکعب و بیشتر با ۰۱/۳درصد، بنزن با ۴۲/۲درصد، آمونیاک بدون آب با ۱۲/۲درصد بوده است.
در مجموع سهم ده قلم در پنج ماه اول سال ۱۳۸۷ حدود ۵۵/۴۰درصد از کل ارزش و ۳۵/۲۹درصد از کل وزن صادرات غیرنفتی است. این در حالی است که در پنج ماه اول سال ۱۳۸۶ مجموع سهم ده قلم یادشده حدود ۵۲ /۲۹درصد از کل ارزش و ۱۰/۲۵درصد از کل وزن صادرات بود.
صادرات این اقلام در مدت یادشده نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ ارزش حدود ۹۲/۹۰درصد و از لحاظ وزنی ۲۴/۲۳درصد افزایش پیدا کرده است.
در مدت یادشده، گمرک منطقه ویژه عسلویه (انرژی پارس) با سهم ۷۹ /۱۶درصد به لحاظ وزن و ۴۶/۲۱درصد به لحاظ ارزش رتبه اول، گمرک بندر امام خمینی با سهم ۲۹/۱۴درصد به لحاظ وزن و ۶۳/۱۶ به لحاظ ارزش رتبه دوم را در اختیار داشته و گمرک شهید رجایی با اختصاص ۴۷/۳۴درصد به لحاظ وزن و ۶۸/۱۲درصد به لحاظ ارزش در جایگاه سوم قرار گرفته است.
جهش میعانات گازی
میزان صادرات میعانات گازی در این مدت ۲۹۵۶میلیون و ۵۲هزار دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۴/۲۵درصد افزایش داشته است. براساس صورت جلسه تعیین تکلیف آمار صادرات فرآوردههای نفتی مورخ ۲۸/۱/۱۳۸۰ میعانات گازی که توسط شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران و همچنین شرکتهای تابعه آنها، به عنوان صاحب کالا اظهار شده در آمار صادرات غیرنفتی لحاظ نمیشود.
اوج و فرود بازارچهها
بیشترین رشد ارزش صادرات کالا از بازارچهها در پنج ماه اول سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب مربوط به بازارچه پرویزخان با ۲۲/۲۱۳درصد، بازارچه میرجاوه و بازارچه رازی- خوی به ترتیب با ۱۲/۱۶۲ و ۹۵/۱۳۶درصد بوده است.
بازارچه سرو با ۹۴/۹۷درصد، بازارچه مهران با ۱۰/۸۵درصد، بازارچه میل ۷۳ با ۷۴/۷۳درصد کاهش نسبت به ارقام مشابه سال ۸۶ بیشترین کاهش صادرات بازارچهها را به خود اختصاص دادهاند.
بنزین درصدر واردات
در پنچ ماه اول سال جاری، به ترتیب ارزش دلاری کالا، بیشترین ارزش و سهم واردات مربوط به «بنزین» با ۴/۱۸۵۶میلیون دلار و ۸۴/۷درصد سهم ارزشی است. «شمش از آهن و فولاد غیرممزوج» با ۸۵/۴درصد سهم ارزشی و «سایر روغنهای سبک و فرآوردهها به جز بنزین» با ۷۰/۲درصد سهم ارزشی، رتبههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند.
دیگر اقلام مهم وارداتی شامل
«دانه ذرت» با ۸۵/۱درصد، «میلههای آهنی یا فولادی گرم نورد شده» با ۵۰/۱درصد، «محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت و گرم نورد شده به شکل طومار با پهنای ۶۰۰میلیمتر یا کمتر به ضخامت کمتر از ۳میلیمتر» با ۴۶/۱درصد، «قطعات منفصله جهت تولید خودروهای سواری» با ۱۰/۱درصد، «دانه سویا» و «سایر ماشینها و دستگاههای مکانیکی» با ۰۱/۱درصد و «وسایل نقلیه با موتور پیستونی درونسوز تناوبی جرقهای - احتراقی» هر یک با ۹۷/۰درصد است. بدین ترتیب سهم اقلام عمده یاد شده از لحاظ ارزش حدود ۲۹/۲۴درصد از لحاظ وزن حدود ۴۸/۴۱درصد بوده است.
واردات تند و تیز خودرو
طی این مدت ۲۷۲۶۲ دستگاه خودروسواری به ارزش ۶۰/۵۲۸میلیون دلار وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ تعداد ۶۹/۸۶درصد و از نظر ارزش دلاری ۷۹/۸۱درصد افزایش یافته است.
ارسال نظر