بیابانی به نام منطقه ویژه پیام
گروه بازرگانی -«زمانی که به این جا آمدم، بیابانی را نشانم دادند و گفتند این منطقه ویژه اقتصادی پیام است.»
تنها یک شرکت در این منطقه کار میکند
گروه بازرگانی -«زمانی که به این جا آمدم، بیابانی را نشانم دادند و گفتند این منطقه ویژه اقتصادی پیام است.» مهندس محمدعلی محبی مدیرعامل منطقه ویژه پیام در دیدار با خبرنگاران چند رسانه و روزنامه، اگرچه از رشد تملک اراضی در این منطقه خبر داد، اما با بیان این جمله، آشکارا به انتقاد از وضعیت سرمایهگذاری در این نزدیکترین منطقه ویژه به پایتخت پرداخت.
به گفته وی از سال ۱۳۸۱ تا سال ۸۵ تنها پنج قطعه زمین به مساحت ۱۱۲۶۱ متر به سرمایهگذاران واگذار شده بود که در سال ۸۶ اتفاقی دیگر افتاد و ۵۸ قطعه دیگر جمعا به مساحت ۱۰۲۵۵۷ متر تحویل متقاضیان سرمایهگذاری در این منطقه شد.
با این حال «آسیا ابزار» تنها شرکت فعال در این منطقه است که با مشارکت انگلیسیها راهاندازی شده و سازنده تجهیزات صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی است از دیگر شرکتها یا نشانی در دست نیست یا اگر هم هست در مرحله طرح و انعقاد قرار داد است.مدیرعامل منطقه ویژه پیام که در عین حال رییس هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت خدمات هوایی پیام است، میگوید: این منطقه چند ویژگی منحصر به فرد دارد؛ نخست اینکه از میان دیگر مناطق ویژه (۱۶منطقه) نزدیکترین نقطه به تهران است. مزیت دیگر آن هم وجود فرودگاه پیام است که در درون حریم منطقه واقع شده است.
او همچنین به چندین پروژه مهم از جمله طرح ایجاد هاب پستی، IT و صنایع تکمیلی وابسته به آن اشاره کرد و گفت: هابپستی، در واقع عملیات لجستیک پستی را مدنظر دارد به این معنا که یک شرکت محصولات خود را در منطقه ویژه اقتصادی پیام دپو میکند و این منطقه بارانداز آن میشود و بنا به سفارش صاحب کالا، به دیگر کشورها صادر میشود.
به گفته محبی، مجوز هابپستی منطقه ویژه پیام در سال ۲۰۰۵ از اتحادیه جهانی پست (UPU) اخذ شده، اما چون اعتبار آن اختصاص نیافته بود تا خردادماه سال ۸۶ معلق ماند. این طرح بزرگ ملی اکنون با سرمایهگذاری ۵/۳۳ میلیارد ریالی در حال اجرا است.این تنها هاب پستی در منطقه شرق خاورمیانه است که طبق برآورد مشاور خارجی به شرط راهاندازی هر سه فاز این طرح، درآمد سالانه آن حدود ۱/۱میلیارد دلار خواهد بود. البته راهاندازی کامل آن به ۶میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.و اما صادرات و واردات در نیروگاه پیام نیز مقولهای جذاب است. از این فرودگاه عمدتا محصولات کشاورزی و سبزی و ترهبار صادر میشود.محبی به خبرنگاران گفت: در سال ۸۶ افزون بر ۳۰۰ تن میوه، گوجهفرنگی و ترهبار و سبزیجات از طریق گمرک این فرودگاه به خارج صادر شده که ۱۲۵هزار و ۴۰۹دلار ارزش آن بوده است.
در همان سال همچنین در قالب ۲۴۷فقره اظهارنامه، بیش از ۵۰۰تن انواع محصولات و کالاها به ارزش حدود ۱۸۴میلیارد تومان از مسیر گمرک پیام وارد کشور شده است.مدیرعامل منطقه ویژه پیام نیز با دیگر مدیران اقتصادی کشور همنظر است که بستهبندی غیراستاندارد عامل اصلی ضایعات صادراتی به خصوص صادرات میوه و ترهبار است به طوری که حدود ۳۰درصد صادرات میوه و ترهبار از دست میرود و «پرت» میشود.پس از آنکه مهندس محبی سخنان و دیدگاههای خود را با خبرنگاران در میان گذاشت به دید و بازدید از این منطقه ویژه پرداختیم؛ جابهجا، یکی از آن قطعات واگذارشده در حال کلنگزنی و طی طریق بود. باغ پستهای هم دیدیم که بسیاری از درختهای آن از آسیب سرمازدگی سال گذشته، در امان نماندهاند. ساختمان جدید گمرک هم در حال احداث است که برای آن ۶میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
در این منطقه ویژه تنها یک هتل قدیمی و فرسوده دیده میشود که البته بازسازی شده است.به گفته اسلامنیا، عضو هیاتمدیره منطقه ویژه اقتصادی پیام، قرار است زمینه های ورود سرمایهگذاران به این منطقه فراهم شود.
تاکنون ۲۳۸میلیارد و ۳۰۰میلیون ریال برای اجرای زیرساختهای این منطقه اختصاص یافته که به نظر نمیرسد چندان کفایت کند. چندی پیش، مشاور رییسجمهوری در امور مناطق آزاد و ویژه از نیاز ۴میلیارد دلاری این مناطق برای تشکیل زیرساخت ها خبر داد. به قول شاعر، عمر برف است و آفتاب تموز.این ۴میلیارد دلار هرچه دیرتر به سرانجام برسد، سرمایهگذاران دیرتر روی خوش به این مناطق نشان خواهند داد؛ بیابانی که نام «پیام» را بر خود دارد شاهد این مدعا است.
ارسال نظر