موانع و مزایای روابط تجاری ایران با برزیل

نمایی از ریودوژانیرو،پایتخت برزیل

افسانه احمدی دوقزلو:سران بخش کشاورزی برزیل و ایران در نشستی مشترک، خواستار توسعه روابط تجاری دو کشور شدند. همایش تجاری- اقتصادی کسب و کار با حضور جمعی از سران بخش کشاورزی برزیل و همچنین جمعی از تولیدکنندگان این کشور و تنی چند از اعضای کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد. در این نشست روابط تجاری ایران و برزیل در زمینه مبادلات گوشت و مواد لبنی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و دو کشور آمادگی خود را در زمینه توسعه همکاری‌های دوجانبه اعلام کردند. حاضران در جلسه طی سخنانی پس از ارائه نکاتی در زمینه وضعیت اقتصادی و قابلیت‌های کشور خود در امر صادرات و همچنین اقدام‌ وارداتی، پیشنهاداتی را به منظور گسترش روابط بین کشورها مطرح کردند.

رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران، برزیل را کشوری مقتدر، باثبات و ارزشمند در آمریکای جنوبی دانست و گفت: از دوستی با برزیل بسیار خوشحالیم و به همکاری با این کشور افتخار می‌کنیم. اسدا... عسگراولادی با اشاره به موقعیت کشورمان در منطقه خاورمیانه گفت: ایران از قوی‌ترین کشورها در امر تجارت در خاورمیانه بوده و از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است. وی افزود: در حدود ۴۰درصد یا بالغ بر ۷۰۰هزار کیلومتر از اراضی در کشورمان قابل کشت و بهره‌برداری است و محصولات کشاورزی متعددی از فضاهای موجود برداشت می‌شود که در سال‌جاری با وجود سرمای بی‌سابقه و خشکسالی، ۸۵میلیون تن محصولات کشاورزی داشته‌ایم. وی با اشاره به میزان تولید محصولات در چند سال اخیر اظهار کرد: طی چند سال گذشته توانستیم به میزان ۹۸میلیون تن تولیدات خود را افزایش دهیم که این رقم بسیار قابل توجه است.عسگراولادی اقلام تولیدی کشور را غلات، حبوبات، نیشکر، سبزیجات، میوه‌های درختی، انواع بذر، انواع علوفه و گندم معرفی کرد و گفت: ایران توانسته تنها در سال ۲۰۰۷ به موفقیت تولید ۱۳میلیون تنی گندم دست یابد.وی با بیان اینکه تنها ۱۰درصد از مواد غذایی مصرفی در کشور وارداتی است و مابقی در کشور تامین می‌شود، تصریح کرد: به‌رغم تولید محصولات گوشتی و مرغ در کشور، نیازمند همکاری با برزیل به منظور استفاده از منابع یادشده هستیم؛ زیرا تقاضای مصرف‌ در کشور رو به افزایش است.

وی در این باره افزود: آمادگی کامل داریم تا با برزیل همکاری‌های تجاری خود را آغاز کرده و کسری مواد خود را از این کشور تامین کنیم.

موانع سیاسی را برجسته نکنید

عسگراولادی با اشاره به موانع موجود در تجارت با کشور برزیل گفت: فاصله ۸هزار کیلومتری ایران با برزیل زمینه‌ساز بسیاری از مشکلات حمل‌ونقلی در تجارت محسوب می‌شود که راه را به روی روابط اقتصادی میان دو کشور می‌بندد.

عسگر اولادی مسائل سیاسی ایران را با دیگر کشورها از جمله مهم‌ترین موانع برشمرد و از مسوولان خواست، مسائل سیاسی را در این‌گونه جلسات راه نداده و اقتصاد را با سیاست مخلوط نکنند تا زمینه همکاری‌های لازم فراهم شود.

وی ادامه داد: چنانچه برزیل مسائل اقتصادی را جدای از مسائل سیاسی نداند و مساعدت‌های لازم را در این زمینه با ایران نداشته باشد، چگونه می‌توان اقدام به ایجاد یک رابطه دوجانبه مثبت کرد و چنانچه بانک‌های برزیلی از فروختن جنس به ایران امتناع ورزند، ما نیز طبیعتا به سوی دیگر کشورها رفته و مایحتاج خود را از کشوری تامین می‌کنیم که بانک کشور ما را قبول داشته باشند.

وی همچنین درباره خرید گوشت از برزیل افزود: وجود برخی از اعتقادات مذهبی ایرانی‌ها و اینکه دام حتما به صورت اسلامی ذبح شده باشد، تمایل ایران را برای خرید گوشت از دیگر کشورها افزایش داده و مانع خرید از برزیل می‌شود و چنانچه برزیل اجازه نظارت بر ذبح را به ایران طبق اعتقادات کشور اسلامی‌مان بدهد، آماده همکاری با این کشور خواهیم بود.مسوول کمیسیون صادرات اتاق ایران با اشاره به محصولات ارزنده تولیدی ایران افزود: کشور ما سالانه قادر به تولید مقادیر زیادی انگور، سیب، لبنیات، خرما و ... است که می‌توانیم در این زمینه‌ها با برزیل مبادلاتی صورت دهیم تا در ازای آن کسری خود را از این کشور تامین کرده و مازاد خود را به آنها ارائه کنیم.

وی در پایان گفت: ایران با کمال‌میل آماده است تا با برقراری اعتماد متقابل برزیل را در صورت نیاز به مواد غذایی یاری کند و اقلام موردنیاز خود را نیز از طریق این کشور تامین کند و برزیل بهتر است به دلیل وجود برخی مسائل سیاسی خود را از تجارت با ایران محروم نکند و به روابط بازرگانی خود وسعت بخشد.

۱۳۰میلیارد دلار صادرات

نماینده سفیر برزیل نیز با اشاره به وضعیت موجود در کشورش در بخش کشاورزی گفت: برزیل در حال حاضر ۱۳۰میلیارد دلار صادرات محصولات کشاورزی داشته و ۲۱درصد از واردات مواد غذایی ایران را تامین می‌کند و ۵درصد از تولیدات ناخالص داخلی این کشور نیز به این بخش اختصاص دارد.

فیلیپ با اشاره به تولید محصولات ایران‌ خاطرنشان کرد: در ۲۰ سال اخیر اهتمام ایرانیان برای رسیدن به خودکفایی در تولید گندم و یارانه‌ زیادی که برای این محصول در ایران در نظر گرفته می‌شود، موجب بروز برخی ناهنجاری و اختلالات در بازار شده و همچنین توجه بیش از اندازه به یک بخش به منظور رسیدن به خودکفایی، مسوولان را از توجه به تولید موفق سایر محصولات مانند حبوبات غافل می‌کند و مشکلاتی را برای سایر بخش‌ها به وجود آورده و آنها را در حاشیه قرار می‌دهد.

وی همچنین در زمینه مسائل تجاری ایران ادامه داد: ۸۰درصد از روغن گیاهی ایران، نیمی از تولیدات برنج، قسمت اعظمی از تولیدات شکر، ذرت و سویا از سایر کشورها تامین می‌شود؛ در حالی که این کشور دارای ظرفیت بالایی برای انجام امور کشاورزی است و از کارشناسانی با قابلیت‌های بالا برخوردار است.

فیلیپ با اشاره به بحران غذایی در دنیا و افزایش قیمت‌ها ادامه داد: افزایش تقاضای مصرف‌کنندگان به همراه افزایش قیمت نفت در دنیا و به دنبال بالا رفتن قیمت سموم کشاورزی هزینه سوخت به منظور حمل‌ونقل و همچنین برداشت بد و ناکافی از محصولات، بحران بانکی و رکود بازار مسکن در آمریکا از جمله عوامل تاثیرگذار در ایجاد بحران در بازار مواد غذایی است.

نماینده سفیر برزیل گفت: اصلی‌ترین سوخت در کشور ما، سوخت گیاهی نیشکر است و کمتر شاهد افزایش قیمت آن در بازارهای جهانی هستیم.

فیلیپ مشکلات بانکی برزیل با ایران، حمل‌ونقل سخت‌ بین دو کشور و نبود یک راه مستقیم به برزیل، ثابت نبودن نرخ مالیات‌ها را در ایران از مشکلات بازرگانی این دو کشور خواند و گفت: می‌توانیم بدون توجه به استانداردهای اروپایی که پشت سر آنها امیال و خواسته‌های سیاسی نهفته است و با توجه به اینکه تقاضای ایران از برزیل در زمینه واردات رو به افزایش است، رابطه نزدیکی را شروع کرده و به موفقیت‌های بیشتری در معاملات کشاورزی دست یابیم.

بیماری دامی نداریم

معاون وزیر کشاورزی برزیل نیز در ادامه طی سخنانی با اشاره به امنیت مواد غذایی و سلامت تولیدات گوشتی و لبنی در کشور برزیل گفت: ایران و برزیل توافقاتی را در زمینه انجام امور امنیتی سلامت مواد غذایی انجام داده‌اند که بر اساس آن باید تمام مواد غذایی که از کشور برزیل به ایران وارد می‌شود، دارای گواهی سلامت بوده تا از سالم و بدون مشکل بودن مواد صادر شونده از این کشور اطمینان حاصل شود.

وی با اشاره به برنامه‌های کشاورزی برزیل برای تولید محصولات با کیفیت ادامه داد: آفت و بیماری‌هایی چون تب مالت در برزیل تحت کنترل شدید قرار دارد و ۱۱ واحد تولیدی در کشور وجود دارند که هیچ گونه بیماری دامی در آنها مشاهده نشده است و می‌توان گفت که هیچ کشوری در دنیا یافت نمی‌شود که چنین کنترل وسیعی بر امور دامی خود و سلامت آنها داشته باشد.

وی با اشاره به شیوع بیماری جنون‌گاوی در دنیا در سال ۱۹۹۶ گفت: با وجود انتشار این بیماری در اقصی‌ نقاط دنیا، با اعمال کنترل‌های شدید، بیماری به دام‌های این کشور سرایت نکرد و محصولات تولیدی گوشتی برزیل با سلامت کامل به دیگر کشورها عرضه می‌شد. وی همچنین افزود: مراقبت‌های شدید پزشکی به منظور جلوگیری از شیوع آنفلوآنزای مرغی نیز از انتشار این بیماری در میان طیور ممانعت کرده و صنعت تولید گوشت را در کشور ما به جایگاه خوبی رساند.

صاردات گوشت به ۱۵۰ کشور

به گفته معاون وزیر کشاورزی برزیل در حال حاضر این کشور به ۱۵۰ کشور دنیا گوشت صادر می‌کند.

وی تصریح کرد: در زمینه همکاری با مقامات ایرانی مشکلی نداریم و کشور ما قصد دارد علاوه بر معاملات تجاری به همکاری‌های تکنولوژیکی نیز اقدام کند که زمینه‌های پیشرفت دو کشور بیش از پیش فراهم شود.

وی در پایان گفت: مایلم روابط با ایران بسیار نزدیک شود و در تمامی زمینه‌ها همکاری‌های لازم صورت گیرد و شاهد موفقیت روز‌افزون دو کشور باشیم.

نمایندگان تولید کنندگان برزیلی نیز روابط بین ایران و برزیل را یک فرصت استثنایی خواندند و به افزایش روابط صمیمانه بین دو کشور در زمینه کشاورزی خوشبین بوده و اظهار کردند: چنانچه مشکلات ما در زمینه اعتبارات و LCها حل شود و مسائل سیاسی موجود نیز نادیده گرفته شود، می‌توان از این روابط بهره‌‌های فراوانی برد.

مدیر کل ارتباطات و برنامه‌های بین‌المللی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این نشست گفت: در یکی از اصلی‌ترین اصول سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور که افق فعالیت تمام نظام را مشخص می‌کند، به امنیت مواد غذایی پرداخته شده است.تهرانی در ادامه گفت: خودکفایی به معنای بی‌نیازی و قطع ارتباط تجاری و فعالیت مشترک با دیگر کشورها نیست، به عنوان مثال ایران، طی دهه گذشته، در تولید برق به خودکفایی رسید؛ اما چون مصرف انرژی در کشور به ویژه در ماه جولای افزایش یافت، مجبور به وارد کردن برق از کشورهای همسایه شد و در زمستان نیز این انرژی تولیدی را به سایر کشورها صادر کرد.

تهرانی تصریح کرد: در بخش تحقیقاتی باید از برنامه‌های درازمدت سایر کشورها بهره گرفت؛ به همین منظور کارگروهی در زمینه تولید انرژی‌های نو به تولید سوخت گیاهی تشکیل شده که در این گروه با استفاده از تجربیات برزیلی‌ها مباحث را به طور جدی دنبال می‌کنیم.

وی پیشنهاد کرد: بهتر است کمیته‌های مشترکی به منظور تسهیل امور تجاری، بانکی و مالی تاسیس شود تا با مشارکت یکدیگر بتوان بیشتر و بهتر به حل مشکلات بازرگانی پرداخت.