ترانزیت، توریسم و سرمایه‌گذاری رابطه تنگاتنگی با هم دارند

با توجه به کندی روند جهانی شدن حضور بلوک‌ها در این فرآیند و همکاری‌های منطقه‌ای از اهمیت ویژه‌ای در اقتصاد جهانی برخوردار شده است. رییس اتاق بازرگانی ایران در همایش بین‌المللی چابهار ترانزیت و توسعه محور شرق با بیان این مطلب افزود: توسعه حمل و نقل بین‌المللی در کشورهای منطقه و در هم تنیدگی اقتصادی و افزایش سرمایه‌گذاری در کشورهای منطقه می‌تواند به قوت کشورها در اقتصاد جهانی منجر شود.

نهاوندیان گفت: در برنامه‌ریزی‌های فضا- مکان به دلیل بالا رفتن قیمت سوخت، عنصر مسافت در امکان سنجی اقتصادی نقش مهمی یافته است.

رییس اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: در شرایط فعلی سرمایه‌گذاری در بازارهای نزدیک مصرف توجیه بیشتری یافته و به همین دلیل سرمایه‌گذاری منطقه‌ای از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. وی خاطرنشان کرد: اگر در هم تنیدگی اقتصادی در منطقه ایجاد نشود، شرایط مرکز - حاشیه بر اقتصاد حاکم می‌شود. بنابراین لازم است که کشورهای منطقه به سرمایه‌گذاری و توسعه زیر ساخت های حمل و نقل اقدام کنند.

رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه صادرات و واردات کشورهای CIS از سال ۲۰۰۲ تا سال ۲۰۰۶ سه برابر شده است، گفت: صادرات این کشورها طی سال‌های مذکور از ۱۵۱میلیارد دلار به ۴۳۰میلیارد دلار رسیده و واردات این کشورها از ۸۷میلیارد دلار به ۲۵۱میلیارد دلار افزایش یافته که این امر مبین افزایش خدمات در میان این کشورها است.

نهاوندیان با اشاره به رشد

حمل و نقل در این کشورها تا سقف ۲۱میلیارد دلار اذعان داشت: رشد حمل و نقل تجاری در این کشورها یک فرصت برای سرمایه‌گذاری است و اثبات سود آوری را به دنبال دارد.

رییس اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: به جای اینکه به ترانزیت نگاه امنیتی داشته باشیم، لازم است به این مقوله با دید اقتصادی بنگریم.

وی تصریح کرد: اگر کسانی به ترانزیت نگاه امنیتی دارند، لازم است تا امنیت را از طریق امنیت اقتصادی و افزایش سودآوری تامین کنند.

رییس اتاق بازرگانی ایران افزود: میان سه مقوله ترانزیت، توریسم و سرمایه‌گذاری ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و با افزایش ترانزیت زمینه رشد گردشگری و سرمایه‌گذاری در منطقه محقق می‌شود که این مساله یک دور رونق را ایجاد کرده که رشد منطقه‌ای را در پی داشته است.

رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ و واگذاری مهندسی اقتصاد کشور به بخش خصوصی تاکید کرد: با توجه به چالاکی بخش خصوصی و تعاونی لازم است موتور اقتصادی را در این دو بخش جست‌وجو کنیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: برای اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ لازم است انتقال عاملیت‌ها به بخش خصوصی واگذار شود و برای تحقق این امر نباید هیچ محفل تصمیم‌گیری اقتصادی بدون حضور بخش خصوصی تشکیل شود.

سرخس وآمادگی جذب ۱۰میلیارد دلار سرمایه

مدیر عامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس گفت: منطقه ویژه اقتصادی سرخس آمادگی جذب ۱۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری را در منطقه دارد.

علی‌پور، در همایش بین‌المللی چابهار، ترانزیت و توسعه محور شرق افزود: در حال حاضر منطقه ویژه اقتصادی آمادگی دارد تا در زمینه احداث نیروگاه جدید، ذوب آهن، آلومینیوم، واحدهای پتروشیمی و پالایشگاه‌های GTL در این منطقه سرمایه‌گذاری شود.

وی با اشاره به اینکه منطقه اقتصادی سرخس به کشورهای CIS متصل است، اذعان داشت: در شرایط فعلی ۶۰درصد کالاهای ترانزیتی از طریق منطقه ویژه اقتصادی سرخس صورت می گیرد.

علی‌پور خاطرنشان کرد: اتصال منطقه ویژه اقتصادی سرخس به شبکه ریلی آسیای میانه و امکاناتی مانند بارانداز، انبار، سردخانه و امکانات زیر ساختی زمینه رشد ترانزیت از این منطقه را فراهم آورده است.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس با تاکید بر توسعه محور شرق اذعان داشت: مذاکراتی در زمینه خرید گاز از ترکمنستان و انتقال آن از سرخس به چابهار صورت گرفته و براساس این مذاکرات ما می توانیم به میزان دلخواه از گاز مورد انتقال استفاده کنیم.

وی خاطرنشان کرد: براساس گفت‌وگوهای انجام شده ترکمنستان نیز می‌تواند به اندازه گاز مصرفی ایران از گازهای ترکمنستان از عسلویه به امارات سوآپ کند.

رییس گمرک، مانع تصویب قانون

رییس فعلی گمرک کشور مانع اصلی تصویب پیش‌نویس قانون جدید امور گمرکی در صحن مجلس است.

همایون اسدی، عضو انجمن حمل و نقل بین‌المللی با اعلام این مطلب در همایش بین‌المللی چابهار، ترانزیت و توسعه محور شرق، گفت: پیش‌نویس قانون جدید امور گمرکی در زمینه ترانزیت در کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی شده، اما هنوز به صحن علنی مجلس نرفته است.

وی افزود: رییس فعلی گمرک کشور از مخالفان طرح پیش نویس قانون در مجلس بوده و تاکنون مانع تصویب آن شده، هرچند که این قانون براساس مولفه‌های حمل ونقل، قانون تجارت و قوانین گمرک جهانی تهیه و تدوین شده است.

اسدی با اشاره به چالش‌های گمرک با بخش تجارت، صنعت، کشاورزی و ... اذعان داشت: بخش‌های مختلف و نهادهای تجاری خواستار آزادسازی تجارت از سوی گمرک هستند، اما گمرک برای حمایت از بخش‌هایی مانند کشاورزی و صنعت و ... سیاسی عمل کرده و در راستای حمایت از این بخش‌ها ناچار به بالا نگه داشتن تعرفه‌ها است که این روند منجر به چالش گمرک با برخی ساختارهای اقتصادی شده است.

عضو انجمن حمل و نقل بین‌المللی با تاکید بر اینکه ترانزیت برای ما جنبه سیاسی دارد، تصریح کرد: اقتصاد هرچه قدر تر باشد تفاهم و گفت‌وگوی کشورها نیز افزایش یافته و درآمد کشورها نیز بالا می‌رود.

اسدی در ادامه با اشاره به رشد منفی ترانزیت در کشور گفت: در سال گذشته رشد ترانزیت کشور منفی بوده تا جایی که ظرفیت ۱۱‌میلیون و ۶۴۵‌هزار تنی ترانزیت به ۸‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تن رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: ترانزیت کالاهای غیر نفتی، کالاهای نفتی و سوآپ از سال ۱۹۸۴ تا سال گذشته رشد مثبتی داشت، اما در سال گذشته با کاهش ۳۰درصدی ظرفیت ترانزیت مواجه شدیم.