فروش ماهواره‌ای فرش ایرانی

سارا صفاری

در زمینه فروش ماهواره‌ای فرش با یکی از تجار فرش در ونیز مذاکراتی داشتیم و در صدد هستیم تا این نوع فروش در ایران نیز فعال شود. هرچند پیش‌بینی ما برای این نوع فروش بیش از ۵ درصد نیست و ۹۵ درصد فروش فرش ایرانی همچنان به‌همان شیوه سنتی انجام خواهد شد. دکتر سید جلال‌الدین بصام، رییس‌ هیات‌مدیره و مدیر عامل شرکت سهامی فرش ایران روز گذشته در گفت‌وگو با خبرنگاران با بیان این مطلب، به اقداماتی که طی سال گذشته در خصوص فرش دستباف و آمار صادرات و خرید داخل انجام شده، پرداخت و اهداف برنامه‌های سال‌جاری را نیز برشمرد. بصام با بیان اینکه در خصوص وضعیت فرش در کشور شاهد نقاط مثبتی بودیم خاطرنشان کرد: در سالی که گذشت میزان صادرات نسبت به سال ماقبل آن (سال ۸۵) با تغییر ۴درصدی حدود ۶ تا ۷میلیون دلار کاهش داشته است و در زمینه صادرات تثبیت نسبی را شاهد بودیم.

بصام در خصوص میزان تولید فرش در سال گذشته گفت: ۵میلیون و ۳۰۰هزار مترمربع در سال گذشته فرش تولید شد که از این میزان ۳میلیون مترمربع به خارج از کشور صادر شد و ۲میلیون متر نیز در داخل به فروش رسید.

عضو هیات‌مدیره شرکت سهامی فرش ایران با ابراز امیدواری از افزایش خرید داخلی بیان کرد: در سال ۸۶ حدود ۲۵درصد نسبت به سال ماقبل آن افزایش فروش فرش در داخل داشتیم که از دلایل این افزایش می‌توان به انگیزه خرید داخلی، افزایش نقدینگی و تبلیغات مناسب اشاره کرد. وی در خصوص مشکلات صادرات فرش اظهار داشت: فرش دستباف در خارج از کشور با تغییرات سلیقه‌ای مواجه شده و رقبا نیز به این موضوع اصلی پی برده‌اند و توانستند با تغییرات مناسب در بافت رنگ و تبلیغات گسترده بازار خارجی را در دست گیرند ضمن اینکه نبافتن فرش ایرانی بر اساس سلیقه مصرف‌کننده خارجی یکی از دلایل اصلی کاهش خرید خارجی است.

بصام یکی از راهکارهای اصلی افزایش صادرات را سفارش‌پذیری فرش دستباف و تولید و تبلیغ بر اساس سلیقه خارجی عنوان کرد و افزود: از دلایل کاهش صادرات کاهش تعداد بافندگان، بارندگی خوب و رونق کشاورزی در سال گذشته بود که فرصتی برای مردم روستاها که بخش عمده‌ای از جمعیت قالیباف کشور را تشکیل می‌دهند باقی نگذاشت، اما پیش‌بینی می‌شود در سال‌جاری با وجود خشکسالی حدود ۱۰۰هزار نفر به تعداد قالیبافان افزوده شود و این در حالی است که افزایش تولید نیز در پیش خواهد بود.

وی در خصوص افزایش بهای مواد اولیه بیان کرد: در سال گذشته حدود ۱۵درصد افزایش بهای مواد اولیه وجود داشت و پیش‌بینی می‌شود در سال‌جاری تا ۲۰درصد قیمت مواد اولیه افزایش یابد.

مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران در ادامه تصریح کرد: در زمینه فرش‌های تجاری نتوانستیم خوب عمل کنیم و در این زمینه رقبا از ما پیشی گرفته‌اند و باید با دقت در تولید فرش تجاری بازار فروش فرش نفیس تجاری را از دست ندهیم و باید روی مزیت‌های تجاری کار اساسی و رقابت‌پذیر کنیم.

بصام در ادامه به اقداماتی که طی سال ۸۶ برای شناساندن و رونق بازار فرش دستباف ایرانی صورت گرفته اشاره کرد و افزود: بافت فرش ۶هزار متری ابوظبی، بافت فرش ۷۰ متری در ۶ ماه و ۶ روز برای ریاست‌جمهوری ارمنستان و نیز بافت فرش ۵هزار و ۳۰۰ متری از اقداماتی است که می‌توان ادعا کرد ایران در زمینه تولید فرش دستباف توان رقابت را با سایر کشورها دارد.

به گفته بصام انجام مطالعات میدانی و شناخت سلیقه مصرف کنندگان در داخل کشور از نظر ابعاد، رنگ، طرح و نقشه فرش باعث افزایش فروش داخلی و برگشت سرمایه در حدود کمتر از یک سال شد.

وی با بیان این که در داخل کشور تبلیغات گسترده‌ای برای ترغیب مردم جهت استفاده از فرش دستباف صورت گرفته، اظهار داشت: طرح تعویض فرش ماشینی به جای فرش دستباف، تعویض دستباف کهنه با نو، راه‌اندازی حراج فرش دستباف کهنه، طرح بافت گبه از روی نقاشی کودکان و همچنین تحویل حدود ۲هزارو ۸۰۰ تخته فرش دستباف به‌عنوان جوایز برنده قرض‌الحسنه بانک‌ها از اقداماتی بود که برای گسترش خرید داخلی و عطف توجه مردم به فرش دستباف صورت گرفت.

بصام درخصوص برنامه‌های خارجی این شرکت برای سال جاری گفت: انتخاب ۵ کشور اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، نروژ و آفریقای جنوبی و اعزام گروهی از طراحان برای شناسایی بازار فرش و سلیقه این کشورها و ارتباط با تجار فرش در این ۵ کشور برای رسیدن به تولید انبوه و برپایی نمایشگاه‌هایی برای عرضه و تبلیغ فرش دستباف ایرانی از اقداماتی است که در سال جاری برای خارج از کشور طراحی شده است.

وی پیش‌بینی کرد با برپایی این نمایشگاه‌ها که پاییز برگزار می‌شود، امکان افزایش ۳۰درصدی صادرات فرش ایرانی در سال جاری وجود خواهد داشت و این درحالی است که درحال حاضر ۵۰ میلیون دلار از صادرات فرش دستباف ایرانی متعلق به این ۵ کشور است.