رییس اتاق ایران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» خبر داد
آغاز صدور کارت هوشمند بازرگانی در سال ۹۱
گروه بازرگانی – به گفته رییس اتاق بازرگانی ایران، صدور و توزیع آزمایشی کارت هوشمند بازرگانی از سوی این اتاق آغاز شده و با ورود طرح به مرحله نهایی در سال ۹۱، تمامی تجار ملزم به ثبتنام برای دریافت کارت هوشمند تجاری هستند.
سازمان توسعه تجارت: صادرکنندگان بر اساس میزان صادرات سالانه رتبهبندی میشوند
گروه بازرگانی - به گفته رییس اتاق بازرگانی ایران، صدور و توزیع آزمایشی کارت هوشمند بازرگانی از سوی این اتاق آغاز شده و با ورود طرح به مرحله نهایی در سال ۹۱، تمامی تجار ملزم به ثبتنام برای دریافت کارت هوشمند تجاری هستند. محمد نهاوندیان با اعلام این خبر توضیح میدهد: کارت هوشمند بازرگانی که با مشارکت اتاقهای بازرگانی و تعاون و سازمان توسعه تجارت طراحی شده، در مرحله اجرای آزمایشی با هماهنگی اتاقهای بازرگانی منتخب در کشور قرار گرفته و یکی از شاخصهای کارت هوشمند بازرگانی، قابلیت رتبهبندی آنها است؛ به طوری که با توجه به ثبت ویژگیهای بازرگانان و تجار در یک سامانه هوشمند ملی، سابقه تجاری افراد امتیازبندی میشود.
یکی از اهداف این امتیازبندی، اولویتبخشی به صدور کارت بازرگانی برای متقاضیان است. رییس اتاق ایران و مجری طرح کارت هوشمند بازرگانی در این باره به «دنیای اقتصاد» میگوید: اساسا در صدور کارت بازرگانی برای افراد باید میان کسانی که سالها سابقه فعالیت تجاری در کشور دارند، با کسانی که چند روزه وارد کار شدهاند و عملا در پشت پرده، مقاصدی غیر از تجارت شفاف را دنبال میکنند، تفاوت قائل شد.
به گفته نهاوندیان، در حال حاضر این واقعیت تا حدی مغفول مانده و با تجار و بازرگانان بر اساس یک نوع مقررات واحد در تخصیص کارت بازرگانی برخورد میشود، اما با رتبهبندی کارتهای بازرگانی و صدور کارتهای هوشمند، سوابق تجار و بازرگانان جزو به جزو مورد بررسی قرار میگیرد تا حقی از کسی ضایع نشود.
راهاندازی سامانه یکپارچه مدیریت هوشمند کارت بازرگانی
اما طرح راهاندازی سامانه الکترونیکی کارت هوشمند بازرگانی از سوی اتاق بازرگانی ایران با مشارکت اتاق تعاون مرکزی ایران به اجرا درمیآید.
در توضیح بیشتر جزئیات صدور کارت هوشمند بازرگانی، دبیرکل اتاق تعاون ایران به «دنیای اقتصاد» میگوید: هدف از راهاندازی سامانه الکترونیکی کارت هوشمند بازرگانی، طراحی، پیادهسازی، آموزش و استقرار یکپارچه مدیریت فرآیندهای کارت بازرگانی و کارت هوشمند بازرگانی در کل کشور است.
داریوش پاکبین با اعلام خبر امضای تفاهمنامه سه جانبه راهاندازی سامانه یکپارچه مدیریت هوشمند کارت بازرگانی که به امضای وزیر صنعت، معدن و تجارت و روسای اتاقهای تعاون و بازرگانی رسیده است، خاطرنشان میکند: راهاندازی این سیستم در تسریع روند منطقی صدور و تمدید کارت بازرگانی بنگاههای اقتصادی تعاونی، خصوصی و دولتی و اشخاص حقیقی فعال در حوزه تجارت تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.
به گفته او، صدور کارت بازرگانی هوشمند امکان ارزیابی عملکرد تجار و طبقهبندی آنها به لحاظ کمیت، کیفیت و نوع صادرات و واردات و بازارهای هدف را بیش از پیش میسر میکند و از بروز سوءاستفادههای احتمالی میکاهد.
رتبهبندی کارتهای بازرگانی براساس میزان صادرات
از سوی دیگر، معاون سازمان توسعه تجارت ایران نیز با توضیح بیشتر در خصوص روند اجرای کارت هوشمند بازرگانی به «دنیای اقتصاد» گفت: براساس طرحی، قصد داریم تا رتبهبندی کارتهای بازرگانی صادرکنندگان را با توجه به میزان صادرات آنها انجام دهیم.
به گفته کیومرث فتح ا... کرمانشاهی، این اقدام با هدف یکسانسازی شاخصهای قضاوت در خصوص صادرکنندگان برتر صورت میگیرد تا از این طریق شناسایی و ارائه تسهیلات به صادرکنندگان خوشنام سریعتر و راحتتر انجام شود.
سوءاستفاده از کارتهای بازرگانی پایان مییابد؟
در این مورد رییس سازمان توسعه تجارت و معاون بازرگانی خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز به «دنیای اقتصاد» گفت: با توجه به سیاستهای کلی کشور پیرامون توسعه و حرکت به سمت استفاده از فناوریهای نوین در ارائه خدمات در قالب دولت الکترونیک و تسهیل تجارت الکترونیکی، سازمان توسعه تجارت و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به عنوان عالیترین نهاد بخش خصوصی کشور، طراحی و پیادهسازی دو پروژه مهم «سامانه یکپارچه کارت هوشمند بازرگانی» و «طرح ملی رتبهبندی کارتهای بازرگانی» را در دستور کار خود قرار دادهاند.
به گفته حمید صافدل، این طرحها در جهت بهبود فضای کسبوکار، ارتقای سطح شفافیت نظام اقتصادی و تسهیل امور تجاری در دستور کار نهادهای مسوول ساماندهی تجارت خارجی کشور قرار گرفته است.او ادامه داد: البته «سامانه یکپارچه کارت هوشمند بازرگانی» از اسفند ماه در سطح برخی استانهای کشور به صورت آزمایشی عملیاتی شده است.
رییس سازمان توسعه تجارت همچنین اعلام کرد: با اجرای سامانه کارت هوشمند بازرگانی، اطلاعات مربوط به بازرگانان به صورت روزانه، در سامانههای ذیربط نظیر ثبت سفارش واردات، جوایز صادراتی و کدینگ گمرکات کشور در سازمان توسعه تجارت قرار میگیرد.
صافدل از دیگر نتایج اجرای پروژه «سامانه یکپارچه کارت هوشمند بازرگانی»، به افزایش امنیت و مکانیزاسیون فرآیندهای مرتبط با کارتهای بازرگانی و فراهمسازی ابزارهای نظارت و کنترل بر صدور و تمدید کارتهای بازرگانی اشاره کرد و گفت: «طرح ملی رتبهبندی کارتهای بازرگانی» اساسا با توجه به تصحیح آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات مصوب ۸/۳/۸۹ هیات وزیران که تمدید کارتهای بازرگانی برای بیش از یک سال را منوط به داشتن رتبه متناسب دانسته، از سوی اتاق ایران تدوین شده و اجرا میشود.
او افزود: در حال حاضر سامانه نرمافزاری مربوط به صورت مکانیزه، دادههای هویتی و عملیاتی دارندگان کارت بازرگانی را جمعآوری و تجزیه و تحلیل و رتبه مربوط به دارنده کارت را تعیین میکند.
آن طور که رییس سازمان توسعه تجارت میگوید: پیش از یکپارچهسازی فرآیندها و اطلاعات کارتهای بازرگانی و همچنین رتبهبندی آنها، امکان بهرهبرداری نابجا از کارتهای بازرگانی وجود داشت که هماکنون تا حد بسیار خوبی این نگرانی برطرف شده و پس از تبدیل تمام کارتهای دفترچهای به کارتهای هوشمند و برطرف شدن ایرادهای شکلی کارتهای بازرگانی، ضریب اطمینان صحبت و اعتبار کارتهای بازرگانی از حد فعلی هم بالاتر میرود.
صافدل در عین حال افزایش اعتماد متقابل به دلیل شفافیت و اطلاعرسانی بر خط (Online)، شفاف شدن و افزایش استقلال عملیاتی اتاقهای بازرگانی شهرستانها، ایجاد فضای رقابتی در زمینه خدماترسانی به دارندگان کارت با توسعه گردش اطلاعات، ارائه سیستم مدیریت ارتباط با دارندگان کارت(CRM)، کمک به رشد اتاقها و تبدیل آنها به مشاور منطقهای ارکان حکومت با در اختیار قرار دادن ابزارهای توسعهای مبتنی بر فناوری اطلاعات را از جمله مزایای کارتهای بازرگانی هوشمند برشمرد.
او همچنین گفت: با استفاده از کارتهای هوشمند بازرگانی، امکان ذخیره اطلاعات فرآیندها در کارت علاوه بر مشخصات دارنده کارت و استفاده مطمئن از اطلاعات داخلی کارت و اجرای کاربردها در صورت بروز موقتی مشکل در شبکههای ارتباطی فراهم میشود که از این طریق، امنیت بالای کارت هوشمند و امکان استفاده از ظرفیتهای اعضا برای خدماترسانی متقابل در قالب یک شبکه اجتماعی فعالان اقتصادی نیز تامین خواهد شد.
به گفته معاون بازرگانی خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت، توسعه کاربری سیستمهای پیشرفته و آشناسازی بازرگانان با مفاهیم تجارت الکترونیکی و فراهم شدن امکان ارائه درخواست صدور کارت و گواهی مبدا بدون نیاز به مراجعه حضوری به اتاقها نیز از دیگر مزیتهای اجرایی شدن سامانه صدور کارت هوشمند بازرگانی است.
ارسال نظر