در حاشیه همایش روز ملی حمایت از مصرفکنندگان مطرح شد
پیمان سپاری ارزی فعلا منتفی است
۱۳ تندیس طلا و ۲۱ تندیس نقره برای شرکتهای حامی مصرفکننده
وزیر صنعت، معدن و تجارت: بازار شب عید متاثر از دو چالش است
عکس: نگار متیننیا
۱۳ تندیس طلا و ۲۱ تندیس نقره برای شرکتهای حامی مصرفکننده
وزیر صنعت، معدن و تجارت: بازار شب عید متاثر از دو چالش است گروه بازرگانی- وزیر صنعت، معدن و تجارت در همایش ملی حمایت از مصرفکنندگان اطمینان داد که تصمیمهای جدید بانک مرکزی به معنای الزام صادرکنندگان به پیمان سپاری ارزی نیست. از سوی دیگر وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد زمزمههایی که به تازگی در مورد اجرای پیمان سپاری ارزی شنیده میشود به « دنیای اقتصاد» گفت: در کمیته ۵ نفره کنترل بازار ارز هنوز تصمیمی برای این موضوع گرفته نشده است؛ بنابراین فعلا الزام صادرکنندگان به پیمان سپاری ارزی منتفی است. غضنفری تاکید کرد: صادرکنندگان همچنان اختیار نحوه مصرف ارز خود را دارند و میتوانند در مورد نحوه فروش آن تصمیمگیری کنند. او با این توضیحات به صادرکنندگان اطمینان داد که قرار نیست ارز حاصل از صادرات آنها نزد بانک مرکزی سپرده شود. وزیر صنعت، معدن و تجارت به این ترتیب در مورد تصمیم جدید بانک مرکزی برای کسب اطلاع از حساب ارزی صادرکنندگان گفت: بانک مرکزی در تلاش برای دریافت اطلاعات در مورد میزان ارز موجود در بازار است و بنا ندارد که ارز صادرکنندگان را تحویل گیرد و به جای آن ریال بدهد.
غضنفری با این حال خاطرنشان کرد: تخصیص ارز بیشتر شامل کالاهای با واردات بالا خواهد شد، اما بانک مرکزی به وزارتخانه گفته که اگر اجازه ثبت سفارش کالاهای مورد نیاز تولید و بازار داده شود، پس از یک هفته ارز لازم را خودش تخصیص میدهد.
جزئیات تنظیم بازار شب عید
وزیر تجارت همچنین در تشریح اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت و راهکارهای مقابله با گرانی به دو چالش اساسی در این حوزه اشاره کرد که مسوولان سعی در کنترل آنها دارند. غضنفری با این توضیح در مورد تنظیم بازار عید نیز گفت: امسال بازار عید دو پارامتر متفاوت نسبت به سالهای گذشته دارد؛ از یک سو آثار نوسانات قیمت ارز که در ماه گذشته رخ داد در بازار سایه انداخته و اثر گذار است و از سوی دیگر موضوع کالاهای پر مصرف نیز دغدغه فعلی مسوولان است، به طوری که در مورد آن ذخیرهسازی انجام شده است. او تاکید کرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی ارز لازم را با قیمت مرجع ۱۲۲۶ تومان برای واردکنندگان مواد اولیه صنعتی و کالاهای اساسی تامین میکند تا کمبودهای احتمالی هم رفع شود. در ادامه گفت: اما با این حال برخی افزایش قیمتها که در سطح بازار مشاهده میشود در مورد کالاهای پرمصرف یا کالاهای مخصوص شب عید نیست. وزیر تجارت تاکید کرد که تغییر و نوسان نرخ ارز که تغییراتی را در قیمت کالاها ایجاد کرده مربوط به کالاهای پرمصرف نبوده، اما در مورد کالاهایی مثل میوه و برخی مواد پروتئینی ذخایر آنها آزاد میشود که آن وقت به قیمتهای طبیعی برمیگردند. غضنفری همچنین در مورد واحدهای صنعتی نیمه تمام نیز گفت: یک کمیته پایش پروژههای نیمه تمام در وزارت صنعت، معدن و تجارت وجود دارد که وضعیت پیشرفت فیزیکی پروژهها را بررسی میکند. در جلسات این کمیته برخی بانکهای عامل هم حضور دارند. به گفته او طبیعی است پروژههایی که درصد پیشرفت فیزیکی آنها بالا باشد برای دریافت تسهیلات بانکی بیش از دیگر پروژهها مورد توجه قرار میگیرند.
واردات سیب و پرتقال قانونی بود
وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد آزادسازی واردات دو میوه سیب و پرتقال نیز به خبرنگاران گفت: این تصمیم طبق قانون مقررات صادرات و واردات سال ۹۰ اتخاذ شده و در این مورد اقدام غیرقانونی انجام نشده است.به گفته غضنفری بر اساس مقررات واردات این دو قلم میوه به صورت فصلی تعیین شده و در برخی فصلها واردات آنها مجاز شمرده شده است.
حقوق هفت گانه مصرفکنندگان
غضنفری در سخنرانی خود در همایش حمایت از مصرفکنندگان نیز به موضوع حقوق هفتگانه مصرفکنندگان اشاره کرد و از رعایت نشدن تمام این مواد در کشور ابراز ناخرسندی کرد. به گفته او کالای سالم، کیفی و استاندارد، داشتن اطلاعات و آموزش، رویت نمونه کالا، طرح شکایت، برخورداری از حمایت دولت، دریافت خسارت و خدمات پس از فروش، ۷ حقی است که یک مصرفکننده بر اساس قانون دارا است. به گفته غضنفری در حال حاضر مصرفکنندگان اطلاعات کافی را در مورد کالاها دریافت نمیکنند و اطلاعرسانی از سوی تولیدکننده و مصرفکننده تنها زمانی صورت میگیرد که هدف ترغیب مصرفکننده به خرید است. او از سوی دیگر در مورد پرداخت خسارت به مصرفکنندگان نیز گفت: شاید در مقابل تخلف یک شرکت و به دنبال شکایت مردمی، تولیدکننده متخلف جریمه شود، اما هنوز هیچ خسارتی به مصرفکننده پرداخت نمیشود که این نشان از اجرای ناقص حمایت از حقوق مصرفکنندگان در کشور دارد. آن طور که وزیر صنعت، معدن و تجارت میگوید: علاوه بر اینها در حال حاضر هیچ ارتباطی بین بنگاههای تولیدی و سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان وجود ندارد و به همین دلیل نیز میزان رضایتمندی یا نارضایتی مصرفکنندگان قابل رصد از سوی سازمان نیست. غضنفری راهکار حل این نقصان را ایجاد ارتباط بین این دو سطح کلان و خرد عنوان کرد و گفت: بنابراین با ایجاد یک سطح میانی یعنی همان انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان میتوان بین مسوولان و تولیدکنندگان ارتباط برقرار و به این ترتیب بر روند عملکرد بازار و مصرفکنندگان بیشتر نظارت کرد.
حمایت ضعیف از مصرفکنندگان
محمودرضا رحیمی، معاون اول رییسجمهور نیز در همایش روز ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان، بر لزوم توجه به مصرفکنندگان و جلوگیری از آسیبپذیری مردم در جریان تغییرات اقتصادی تاکید کرد. رحیمی گفت: اما با این حال اقداماتی که تاکنون از سوی سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده در این زمینه انجام شده است ناکافی بوده است. او وضعیت ذخیره کالاهای اساسی و میوه و مرکبات مورد نیاز مردم در شب عید را مناسب عنوان کرد و گفت: دولت به کمک مباشران بهترین نوع سیب، پرتقال و نارنگی را خرید کرده تا مردم در ایام پایانی سال میوه با کیفیت و با قیمت مناسب دریافت کنند. به گفته معاون اول رییسجمهور هماکنون برنج، روغن و گوشت به اندازه کافی در بازار وجود دارد و ذخیرهسازیهای گسترده ای نیز برای ایام پایانی سال صورت گرفته است. رحیمی در توضیح بیشتر اقدامات دولت برای تنظیم بازار گفت: وزیر صنعت، معدن و تجارت ارز مورد نیاز واردات را به میزان کافی تامین کرده و انبارها هماکنون پر از کالا است، ضمن اینکه به شدت مراقب موجودی انبارهای کالایی کشور است. معاون اول رییسجمهور با این توضیح تاکید کرد که ایران هیچ گونه مشکلی در تامین نخود، لوبیا، برنج پاکستانی و هندی ندارد؛ چرا که پول فراوان داشته و به راحتی خرید میکند. این در حالی است که اگر در هند به عنوان تامینکننده بخشی از برنج ایران حادثه طبیعی همچون سیل رخ دهد، برخی برنج فروشهای از خدا بیخبر در ایران برنج را گران میکنند در حالی که آنها نقش یا تاثیری از نوسانات تولید برنج در آن کشور نپذیرفتهاند. او در عین حال یادآور شد که اجناسی که هماکنون در بازار موجود است با ارز ۱۰۵۰ تومانی روانه بازار شدهاند. بنابراین اگر کسی به بهانه گرانی ارز اجناس از قبل خریداری شده را به قیمت بالاتری به فروش رساند گران فروش محسوب میشود.
ضرورت رعایت حقوق ۷ گانه بینالمللی مصرفکننده
رییس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکننده نیز در این همایش با تاکید بر ضرورت رعایت حقوق ۷ گانه بینالمللی مصرفکنندگان گفت: مصرفکننده حق دارد کالا را از بازار رقابتی و ضدانحصاری تهیه کند. به گفته محمد جعفری قبل از تصویب قانون حمایت از حقوق مصرفکننده، مصرفکنندگان دارای تشکل منسجمی نبودهاند، اما با تصویب این قانون حلقه اصلی چرخه اقتصاد تکمیل و تشکلهای ملی حمایت از حقوق مصرفکننده تشکیل شد که در تمامی شهرهای کشور در تلاش برای جبران نقاط قوت و ضعف حقوق مصرفکنندگان است.
رییس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکننده همچنین با اشاره به این که انجمنها در برقراری تعامل در مورد حمایت از حقوق مصرفکنندگان نقش مهمی بر عهده دارند، گفت: حق داشتن اطلاع رسانی کامل، حق برخورداری از بازار رقابتی و شرایط ضد انحصاری، حق داشتن جبران خسارت، حق برخورداری از آموزش و افزایش تخصص و مهارت در انتخاب کالا از حقوق تعیین شده سازمان ملل برای مصرفکننده است.
۸۴ شرکت حامی مصرفکننده
در پایان این همایش نیز به رسم ۱۰ سال گذشته از شرکتهایی که تاکنون تخلفی نداشتهاند به عنوان حامیان مصرفکنندگان تقدیر شد، به این ترتیب که از این تعداد ۱۳ شرکت تندیس طلا، ۲۱ شرکت تندیس نقره و ۹ شرکت نیز تندیس برنز از دستان معاون اول رییسجمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت دریافت کردند.همچنین در این مراسم به ۴۱ شرکت نیز گواهی ویژه اعطا شد.
شرکتهای منتخب حامی مصرفکنندگان
برندگان تندیس طلایی: شیمیایی بهداد، فرش خاطرهکویر، چرخ خیاطی ایران (کاچیران)، پویندگان راه سعادت، خدمات گلدیران، گروه صنعتی زرماکارون، کویر تایر، نیان الکترونیک، بوتان، انتخاب سرویس حامی، رادیاتور ایران، سپهر الکتریک، داروسازی دانا
برندگان تندیس نقره ای: پاکسان، تک ماکارون، تولی پرس، هنکل پاک وش، سمارت الکترونیک، مهرام، فرآوردههای گوشتی کاله آمل، سام الکترونیک، نوین زعفران، پاکشو، فولاد خوزستان، الکترود یزد، پرداخت الکترونیک بانک پاسارگاد، سیمیا، بهشهر، طرفه نگار، سپاهان باطری، بیمه ایران، آرپانوش، پاکشوما، گلستان
برندگان تندیس برنز: باتری سازی نیرو، سیم و کابل سمنان، پارس خزر، ایران شرق، بیمه نوین، خزر الکتریک، صنایع غذایی مانا، کارتن ایران، گیاه
برندگان گواهینامه رعایت حقوق مصرفکنندگان: لاستیک پارس، شیر پاستوریزه پگاه فارس، اسکاد، انتشارات بین المللی گاج، ایران ضبط، بیمه رازی، بیمه معلم، پرنیان مهیار، توسعه سلامت خاورمیان، مه شکن سازه (مدیکام)، سرایش، سیمان دورود، هگمتان، جهان نور لاله زارنو، شیمیایی هف، فراگامان صنعت و تجارت، فولادمبارکهاصفهان، کاسپین تامین، نیک بسپار یزد، برفاب، بیمه آسیا، بیمه پارسیان، پاریزان صنعت، تام ایران خودرو، سینا ژن، فولاد علویجه، تکبان کنترل انرژی، روناس، گرمای جنوب، یزد بسپار، تیراژه ماشین، صنام الکترونیک، سبحان دارو، شیر پاستوریزه پگاه تهران، شیما فیلم، گلدیران، ظریف مصور، کشت و صنعت روژین تاک، لورچ، محک زرین اصفهان (میداس)، شرکت مشاور مالی روشنگران سحر
ارسال نظر