انتقاد فعالان بخش خصوصی از دولتی ماندن صنعت گردشگری
تجارت خدمات در محاق
نفیسه آفرین زاد – به اعتقاد فعالان صنعت گردشگری کشور در بخش خصوصی، دیگر زمان آن رسیده که این صنعت از زیر تیغ دولت خارج شود تا توسعه پیدا کند.این اعتراضی است که گروهی از فعالان حوزه گردشگری در بخش خصوصی در یک گردهمایی در استان کرمان مطرح کردند.
۸سال از زلزله ویرانگر بم گذشت
نفیسه آفرین زاد - به اعتقاد فعالان صنعت گردشگری کشور در بخش خصوصی، دیگر زمان آن رسیده که این صنعت از زیر تیغ دولت خارج شود تا توسعه پیدا کند.این اعتراضی است که گروهی از فعالان حوزه گردشگری در بخش خصوصی در یک گردهمایی در استان کرمان مطرح کردند. به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، همزمان با سال روز زلزله فاجعهبار بم، اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران همایشی را در خصوص بررسی وضعیت صنعت گردشگری در کشور و استان مذکور با حضور اعضای کمیسیون گردشگری اتاق ایران، اعضای هیاتمدیره جامعه هتلداران ایران، اعضای انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری کشور و نیز روسای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمان و معاون استانداری این استان برگزار کرد که شرکتکنندگان در این همایش، با بازخوانی پرونده چالشهای پیش روی صنعت گردشگری، بر لزوم واگذاری تصدیگریهای این حوزه به بخش خصوصی تاکید کردند.
در این باره، محمد حسن کرمانی، رییس انجمن صنفی دفاتر خدماتی و مسافرتی کشور صریحترین سخنان را مطرح کرد و گفت: در مورد وضعیت صنعت گردشگری در کشور، دیگر کار از دولت گذشته و حاکمیت باید به این بخش ورود کند و به داد این صنعت برسد.
او با انتقاد از تصدیگری دولت در بخشهای مختلف صنعت گردشگری از جمله سازمان حج و زیارت، عنوان کرد: دولت در شرایطی سالانه میلیاردها دلار پول این کشور را به جیب اعراب میریزد که حتی یک دهم آن از سوی عربستان در بخش گردشگری به ایرانیها برنمیگردد؛ این در شرایطی است که بر اساس متن صریح قوانین برنامه چهارم و پنجم و اصل ۴۴ قانون اساسی دولت به هیچ عنوان نباید در امور بخش خصوصی دخالت کند.
کرمانی با بیان اینکه یکی دیگر از عوارض دخالت دولت در صنعت گردشگری؛ تاسیس هتلهای مختلف و گستردهتر شدن منابع سازمانهایی مانند بنیاد مستضعفان در استانهای مختلف است، اذعان کرد: بخش خصوصی در مقابل قدرت دولتیها نمیتواند رشد کند.
به گفته او، دولت در صنعت گردشگری به نرخگذاری نیز اقدام میکند، در حالی که برای مثال نرخهایی چون نرخ پرواز باید تاکنون آزادسازی میشد، اما نشده است.
رییس انجمن صنفی دفاتر خدماتی و مسافرتی کشور یکی دیگر از چالشهای صنعت گردشگری را ایجاد محدودیتهای فراوان از سوی دولت در اماکن گردشگری و تفریحی بر خلاف آزادیهای نسبی اجتماعی که حتی در دین اسلام نیز به آنها پرداخته شده، خواند و جلوگیری از پخش موسیقیهای مجاز در این اماکن یا عرضه لباسهای محلی برای زنان گردشگر را از جمله این محدودیتها ذکر کرد.او بر اساس این سخنان، عملا صنعت گردشگری را ورشکسته خواند در حالی که به گفته او، مسوولان همچنان هشدار میدهند.
در ادامه، دکتر عبدخدایی، مشاور گردشگری اتاق ایران نیز در سخنانی پیرامون بررسی علل عدم رشد صنعت گردشگری در کشور، تصریح کرد: یکی از عمده دلایل عقب ماندگی این صنعت در ایران، اساسا وجود سازمانی به نام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است که ظرفیتهای گسترده این بخش را در دست گرفته و اجازه ورود بخش خصوصی به این حوزه برای رشد این صنعت عظیم را نمیدهد.به اعتقاد وی گردشگری اصلا نباید دولتی باشد، همان طور که در همه جای دنیا این گونه است.او نیز به گسترده شدن نهادهای شبه دولتی در صنعت گردشگری که گوی رقابت را از بخش خصوصی گرفتهاند و رقابت را از صنعت گردشگری زدودهاند، اشاره و تصریح کرد: این صنعت را عموم مردم باید اداره کنند نه فقط یک اداره و سازمان!
و اما در پاسخ به سخنان اعتراضآمیز فعالان بخش خصوصی در مورد چالشهای صنعت گردشگری در کشور که بیشتر به دولتی بودن آن برمیگردد، کامیاب، معاون استانداری کرمان و ایران منش، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان به عنوان نمایندگان دولت حاضر در جلسه، صرفا به بیان اینکه چالشها در حال حل شدن است، اکتفا کردند.
البته در واکنش به اعتراض بخش خصوصی در مورد ایجاد محدودیتهای فراوان اجتماعی از سوی دولت در اماکن فرهنگی و تاریخی، معاون استانداری کرمان اگرچه بر لزوم حذف این محدودیتها تاکید کرد، اما به صراحت گفت که چنین محدودیتهایی با توجه به بافت سنتی - اسلامی کشور و سیاستهایی که دولت تعیین میکند، ایجاد شده و چندان هم قابل رفع نیست.یادآور میشود در حاشیه این همایش، خبرنگاران از روند بازسازی ارگ قدیم و نوسازی ارگ جدید بم و نیز جاذبههای تپه کلاتها در منطقه شهداد و باغ شاهزاده در منطقه ماهان بازدید کردند.
به گفته معاون استاندار کرمان، تاکنون بیش از ۱۵ میلیارد تومان برای بازسازی ارگ تاریخی بم هزینه شده و دولت برای امسال نیز، ۳ هزار میلیارد تومان دیگر برای این پروژه در نظر گرفته است.همچنین در این سفر، طرح پرورش پرندگان ویژه شکاری در منطقه گل گهر کرمان کلنگ خورد.سید محمد ابراهیم علوی، رییس کمیسیون گردشگری و حمل و نقل اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اعلام این خبر گفت: طرح پرورش مزرعه پرندگان شکاری با حضور معاون وزیر قطر در ۳۰ کیلومتری سیرجان و در حوالی منطقه گل گهر از روز گذشته رسما آغاز شده است.به گفته او، هدف از اجرای این طرح کمک به محیط زیست کرمان از طریق پرورش گونههای مختلف پرندگان شکاری و جذب گردشگران شکار از کشورهای حاشیه خلیج فارس از طریق صدور مجوز شکار برای آنها است.
کرمان ۴۱ منطقه نمونه گردشگری دارد، اما به دلیل برخی چالشها و مسائل، سرمایهگذاران تنها در ۱۴ منطقه آن سرمایهگذاری کردهاند.
ارسال نظر