گروه بازرگانی- طی هشت ماه نخست امسال، ۷۹۰ هزار تن برنج به ارزش ۶۷۴ میلیون دلار وارد کشور شده است که واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۴/۷ نشانگر رشد ۲۳/۴ درصدی در وزن و ۸۴/۷ درصدی در ارزش بوده است. هند، امارات متحده عربی و پاکستان عمده‌ترین کشورهای صادرکننده برنج به ایران در این مدت بوده‌اند؛ به طوری که ۲۹۰ هزار تن برنج به ارزش ۲۷۰ میلیون دلار از هندوستان خریداری شده و این کشور به لحاظ وزنی ۶۸/۳۶ درصد و به لحاظ ارزشی ۰۶/۴۰ درصد از سهم کل واردات برنج به کشورمان را به خود اختصاص داده است.همچنین در این مدت ۱۹۹ هزار تن برنج به ارزش ۱۷۷ میلیون دلار از امارات به کشورمان وارد شده و این کشور از نظر وزنی ۲۲/۲۵ درصد و از نظر ارزشی ۲۴/۲۶ درصد از سهم کل واردات برنج به کشور را به خود اختصاص داده است. میزان واردات برنج پاکستانی نیز در این مدت، ۱۷۹ هزار تن به ارزش ۱۴۱ میلیون دلار بوده و بر این اساس پاکستان به عنوان سومین واردکننده عمده برنج به ایران به لحاظ وزنی ۶۱/۲۲ درصد و به لحاظ ارزشی ۸۶/۲۰ درصد از سهم کل واردات برنج را به خود اختصاص داده است. در مورد سایر کشورها میزان واردات برنج در هشت ماه نخست امسال، ۱۲۲ هزار تن به ارزش ۸۶ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزنی ۴۹/۱۵ درصد و به لحاظ ارزشی ۸۳/۱۲ درصد از سهم کل واردات برنج به ایران را نشان می‌دهد.

افزایش قیمت‌ برنج در بازارهای جهانی

از سوی دیگر، بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، افزایش حجم خرید برنج از سوی دولت‌های آسیایی، موجب بالا رفتن قیمت‌ این محصول به‌رغم وجود رکود در برداشت شده است.

در این بخش، تایلند، هند و اندونزی سرگرم انبار کردن برنج برای اطمینان از عرضه آن به قیمت مناسب به مردم و همچنین تضمین قیمت‌های خرید بالا به کشاورزانشان هستند.

افزایش خرید برنج در تایلند به دنبال وقوع سیل بود که طی آن، از ماه ژوئیه تا اکتبر، حدود ۲۰ درصد از محصول برنج این کشور از بین رفت. همچنین تولید و خرید برنج در حالی در کشورهایی مانند هند و چین افزایش یافته که بیشتر این محصول برای صادرات نیست.شورای بین‌المللی غلات پیش‌بینی می‌کند، صادرات تایلند که بزرگ‌ترین صادرکننده برنج جهان است، به هشت میلیون تن در سال ۲۰۱۲ برسد که ۲۴ درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته است. اعلام وعده افزایش قیمت خرید برنج آسیاب نشده به بالاتر از قیمت رایج بازار به کشاورزان از سوی دولت تایلند یکی از دلایل این پیش‌بینی محسوب می‌شود؛ زیرا قیمت برنج آسیاب شده در بازار نقدی در تایلند و ویتنام که به اتفاق، حدود نیمی از تجارت جهانی این غله را کنترل می‌کنند، به بالاترین سطح در سه سال گذشته رسیده و به گفته تحلیلگران، این قیمت‌ها ممکن است حتی بالاتر رود.در هندوستان نیز دولت، بیش از یک سوم محصول خود را خریداری می‌کند و صادرات برنج این کشور از ۵/۴ میلیون تن در سال مالی که از اول اکتبر آغاز شد، فراتر نخواهد رفت. آمریکا نیز از سویی، اعلام کرده که آب و هوای خشک ممکن است تولید برنج این کشور را تا ۲۱ درصد کاهش دهد؛ به طوری که حجم تولید این محصول در یک سال تا انتهای ژوئیه به پایین‌ترین سطح در شش سال گذشته رسیده است.