هدف‌‌گذاری برای مبادلات 40 میلیارد دلاری
نمایی از بندر شانگهای
نفیسه آفرین زاد- آن طور که فعالان اقتصادی حوزه روابط ایران و چین خبر می‌دهند، هم‌اکنون حجم مبادلات دو جانبه ایران و چین به ۲۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسیده که از این بین، سهم صادرات چین به ایران ۱۱ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار و سهم واردات چین از ایران ۱۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار است.

ضمن اینکه پیش‌بینی می‌شود حجم این مبادلات تا پایان سال‌جاری میلادی از مرز 40 میلیارد دلار تجاوز کند و مجموعا در طول 10 سال آینده به بیش از 200 میلیارد دلار برسد.
این موارد در حالی مطرح می‌شود که کشور چین در سال ۲۰۰۹ میلادی پس از دو کشور آمریکا و ژاپن به سومین قدرت اقتصادی و در سال ۲۰۱۰ با پشت‌سر گذاردن ژاپن، به دومین اقتصاد بزرگ جهان از لحاظ میزان تولید ناخالص داخلی تبدیل شد و در همان سال عنوان بزرگ‌ترین صادر‌کننده جهان نیز به کشور اژدها رسید.
به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، روز گذشته کنفرانسی تحت عنوان تجارت برابر ایران و چین در تهران برگزار شد که در این کنفرانس از کشور چین به عنوان اولین شریک صادراتی و دومین شریک وارداتی ایران یاد شد. شریکی که رشد 55 درصدی روابط تجاری ایران با آن، رسیدن ارزش ریالی روابط تجاری دو کشور در چهار ماه ابتدایی امسال به 13 میلیارد و 280 میلیون دلار را در پی داشته است.
اما در این کنفرانس علاوه بر تجار ایرانی و چینی، سفیر چین در ایران نیز حاضر بود که گفت: حجم مبادلات دو جانبه ایران و چین در سال‌های اولیه آغاز روابط تجاری، فقط پنج میلیون و ۹۸۰ هزار دلار بوده اما در سال ۲۰۱۰ میلادی با چهار هزار و ۹۰۰ برابر افزایش به ۲۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسیده است.
یوهونگ یانگ با اعلام اینکه تا پایان سال 2010 میلادی سرمایه‌گذاری مستقیم چین در ایران به 675 میلیون دلار رسید و در چهار ماه اول امسال نیز این رقم با 3/48 درصد افزایش، نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 178 میلیون دلار رسیده است، افزود: تولید ناخالص داخلی چین از 216 میلیارد و 500 میلیون دلار در سال 1978 میلادی به پنج هزار و 800 میلیارد دلار در سال 2010 افزایش یافته و سهم اقتصاد چین در دنیا از 8/1 به 5/9 ارتقا داشته است که این امر چین را به لحاظ رشد اقتصادی در جایگاه دوم جهان قرار می‌دهد.
وی تحولات عظیم چین طی ۳۰ سال گذشته را مدیون سیاست «درهای باز اقتصادی» و اصلاحات دانست و از تصمیم چین برای رساندن حجم وارداتش به هشت هزار میلیارد دلار در پنج سال آینده خبر داد و تاکید کرد که تجار ایرانی باید از این فرصت برای توسعه صادرات خود استفاده کنند.
سفیر چین در ایران همچنین با بیان این که چین و ایران با هم استراتژی توسعه اقتصادی و اجتماعی را تدوین کرده‌اند، متذکر شد: امسال نخستین سال برای اجرای دوازدهمین برنامه پنج ساله چین و آغاز برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی و سال جهاد اقتصادی ایران است و این برای گسترش زمینه‌های همکاری دو کشور فرصت کمیاب و فضای بزرگی را فراهم کرده است.
۵۷۵۹ میلیون دلار؛ حجم واردات از چین
حسین قاهری، مدیرگروه توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و چین نیز با اعلام اینکه حجم مبادلات تجاری دو کشور طی سال‌های 1370 تا 1390 از 200 میلیون دلار به 30 میلیارد دلار افزایش یافته است، افزود: در همین مدت صادرات غیرنفتی ایران به چین 27 برابر شده و از 170 میلیون دلار سال 1379 به چهار هزار و 575 دلار در سال 1389 رسیده است.
وی با بیان اینکه واردات ایران از چین طی سال‌های ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۹ از ۶۵۵ میلیون دلار به پنج میلیارد و ۷۵۹ میلیون دلار افزایش یافته است، سهم ایران از صادرات و واردات چین را به ترتیب حدود ۶ درصد و ۵/۱ درصد ارزیابی کرد و نیاز روزافزون اقتصاد پرشتاب چین به منابع انرژی و افزایش قدرت پول چین را از مهم‌ترین دلایل اهمیت بازار چین دانست.
همچنین سید مصطفی رضوی، رییس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران نیز مهم‌ترین دغدغه در ارتباط تجاری با چین را واردات یکسویه و بی‌رویه کالاهای ارزان قیمت و معمولا بی‌کیفیت چینی دانست که تولید داخلی را به شدت تهدید می‌کند و این در حالی است که فرصت‌های بسیاری برای تغییر این الگوی تجاری وجود دارد.
رییس کنفرانس تجارت برابر ایران و چین با اذعان به اینکه نگاه ما به بازار چین نگاه عمدتا خریدارانه بوده است، ادامه داد: این در حالی است که چین در سال ۲۰۱۰ حدود یک هزار و ۴۰۰ میلیارد دلار واردات داشته و به بزرگ‌ترین واردکننده جهان تبدیل شده است؛ ضمن اینکه پیش‌بینی می‌شود چینی‌ها تا پایان سال‌جاری میلادی، با پشت سر گذاردن ژاپنی‌ها به بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان کالاهای لوکس جهان تبدیل می‌شوند، اما متاسفانه ایران از این فرصت استثنایی استفاده نمی‌کند.
کارت‌های خود را یکباره رو نکنید!
اما اسدا... عسگراولادی، رییس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین که از تجار قدیمی حوزه تجارت با این کشور خاوردور است نیز در این کنفرانس حاضر بود که گفت: تراز تجاری ایران با چین با احتساب صادرات نفت مثبت است، اما با توجه به روند رو به رشد صادرات نسبت به واردات، در آینده نه چندان دور می‌توان انتظار داشت که حتی بدون احتساب نفت نیز تراز تجاری ایران با چین مثبت شود.
او با بیان اینکه چینی‌ها تمایل به کار با افرادی دارند که به آنها اعتماد کنند و قبل از ارتباط کاری، ارتباطی شخصی و عاطفی با آنها برقرار سازند، خطاب به فعالان اقتصادی گفت که شما نباید در آغاز کار با چینی‌ها به دنبال سود در اولین معامله خود باشید، بلکه باید ابتدا اعتماد آنها را جذب کنید.
عسگراولادی با بیان اینکه «تمام کارت‌های خود را یکباره رو نکنید، زیرا در این صورت به راحتی شما را دور می‌زنند»، خاطرنشان کرد: هرگز شریک تجاری چینی خود را برای تصمیم گیری تحت فشار نگذارید، البته انتظار یک مذاکره آرام و بی‌تنش را هم نداشته باشید و تیم بازاریابی خود را به اختلافات فرهنگی آگاه سازید، زیرا بر میزان سود شما تاثیر مستقیم دارد.

ادامه رشد مازاد تجاری چین در ماه ژوئن
گروه بازرگانی- تازه‌ترین گزارش اداره کل گمرکات چین حاکی از آن است که در ماه گذشته میلادی(ژوئن) ارزش واردات چین با 3/19 درصد رشد به 7/139 میلیارد دلار رسید که پایین‌ترین میزان رشد واردات این کشور پس از نوامبر سال 2009 ارزیابی شده است، ضمن اینکه پیش‌بینی می‌شود که طی ماه‌های آینده همچنان روند واردات کالا به این کشور نزولی باشد. در ماه ژوئن همچنین رشد صادرات چین 9/17 درصد برآورد شده، حال آنکه صادرات این کشور در ماه مه 4/19 درصد رشد کرده بود. در گزارش گمرک چین میزان واردات این کشور از ژانویه تا ژوئن 4/829 میلیارد دلار عنوان شده است. ارزش صادرات این کشور نیز طی همین مدت با 24 درصد رشد 874 میلیارد دلار بوده است و صادرات به آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان دو شریک صادراتی اصلی این کشور 9/16 درصد افزایش یافته است. در این گزارش تاکید شده که کاهش رشد واردات در ماه گذشته موجب افزایش مازاد تراز تجاری این کشور شده، به طوری که مازاد تراز تجاری این کشور در ماه مه 1/13 میلیارد دلار بوده که در ماه ژوئن به 3/22 میلیارد دلار رسیده است، با این حال تازه‌ترین آمار گمرک چین نشان می‌دهد که طی 6 ماه نخست سال‌جاری میلادی میزان مازاد تجاری چین با 18 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته 9/44 میلیارد دلار بوده است. وانگ تائو از کارشناسان موسسه تحقیقاتی UBS پکن دلیل افت واردات چین را کاهش قیمت نفت خام و تنزل قیمت برخی کالاهای مهم وارداتی طی ماه گذشته می‌داند، کارشناسان گمرک چین تاکید کرده اند که روند کند بهبود اقتصاد جهانی و بحران بدهی‌ها در اروپا، صادرات چین را تحت تاثیر قرار می‌دهد.