ساکنان مناطق مرزی کشور با تصمیم دولت از تسهیلات ویژه برای مبادلات کالاهای مورد نیازشان بهره‌مند می‌شوند. به گزارش دبیرخانه شورای اطلاع‌رسانی دولت، هیات‌وزیران این تسهیلات را هنگام تصویب «آیین‌نامه اجرایی قانون ساماندهی مبادلات مرزی» برای ساکنان مناطق مرزی کشور به استثنای اهالی ساکن شهرهای مرکز شهرستان‌ها در نظر گرفتند.

بر اساس این آیین‌نامه اهالی مذکور که در فاصله حداکثر ۳۰‌کیلومتری نقطه صفر مرزی یا ساحل مرزی ساکن هستند با دریافت کارت مبادلات مرزی از سازمان بازرگانی استان محل سکونتشان از مزایا و تسهیلات مبادلات مرزی استفاده می‌کنند. این کارت‌ها با اعتبار سه‌ساله برای سرپرست هر خانوار حداکثر پنج نفره مرزنشین صادر می‌شود و دارندگان آنها می‌توانند یا به صورت مستقل اقدام به مبادله مرزی کنند و یا کارتشان را به شرکت‌های تعاونی مرزنشین که عضو آن هستند، واگذار کنند.

یک کار گروه ملی برای هر استان‌مرزی سهمیه واردات مشمول معافیت یا تخفیف حقوق ورودی و گمرکی تعیین می‌کند که میزان آن برای استان‌های مرزی محروم دو برابر سایر مناطق است و این سهمیه به نسبت اعضای هر خانوار و یا هر تعاونی، بین مرزنشینان توزیع خواهد شد. تخفیف در‌حقوق ورودی ارزاق عمومی متناسب با درجه محرومیت استان مرزی از ۳۰ تا ۱۰۰درصد و برای سایر کالاها تا ۵۰‌درصد است. مرزنشینان در صورتی می‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند که کالاهای وارد شده را در سطح استان خودشان به صورت خرده‌فروشی عرضه کنند و چنانچه بخواهند آنها را به شکل عمده به سایر نقاط کشور انتقال دهند، باید تمام حقوق قانونی مربوط را بپردازند.

مرزنشینان و شرکت های تعاونی آنان، پیله‌وران و کلیه کارکنان شناورهای حداکثر پانصدتنی برای ورود و ترخیص کالا در حد سقف تعیین شده، فقط باید فاکتور فروش ارائه کنند و نیازی به تهیه پیش‌برگ و بارنامه حمل ندارند.