رکوردشکنی مبادلات تجاری ایران و چین
سعید پوردلیر- حجم دادوستد بازرگانی بین ایران و چین در سال ۲۰۰۵ به رقم بیسابقه ۲/۹میلیارد دلار رسید. سهم صادرات ایران از این مبلغ ۸/۵میلیارد دلار بوده است. به گزارش بخش انگلیسی رادیو بینالمللی چین (CRI)،نفت خام، محصولات پتروشیمی، سنگآهن، سنگ کروم، شمش آهن و خشکبار، عمدهترین اقلام صادراتی ایران به آن کشور بودهاند. واردات ایران از منطقه جنوبشرقی آسیا عمدتا ماشینآلات الکتریکی، مکانیکی، تجهیزات و اداوت معدن و روانسازها بودهاند. همچنین واردات ایران اقلام زیر را نیز در بر میگیرد:تجهیزات راهآهن، آهن، فولاد، پلاستیک، اسباببازی، تجهیزات ورزشی و ماشینآلات نیروگاهی و تولیدی.
این گزارش همچنین از رشد ۸۰درصدی ارزش صادرات نفت ایران به چین نسبت به سال گذشته خبر میدهد.با در نظر گرفتن واردات چین، آن کشور در سال گذشته پنجمین شریک عمده تجاری ایران بوده است اما با در نظر گرفتن صادرات ایران، چین به هفتمین شریک تجاری ایران تنزل مییابد.
تقاضای روزافزون چین برای کالاهای پتروشیمی ایران، فرصت بسیار خوبی را در اختیار شرکتهای ایرانی قرار داده است تا در این زمینه به تجارت با چین بپردازند. این گزارش همچنین اضافه میکند که چین دومین مصرفکننده محصولات پتروشیمی در جهان است و میتواند ۴۰ تا ۶۰درصد از بازار صادرات محصولات پتروشیمی را به خود اختصاص بدهد.
بدین ترتیب چشمانداز توسعه روابط بازرگانی ایران و چین، که تا به حال اغلب به صورت واردات از چین بوده است، میتواند به سمت و سوی افزایش مازاد تراز تجاری به نفع ایران باشد. اگرچه هنوز ۹۰درصد از صادرات ایران را نفتخام تشکیل میدهد.اتاق بازرگانی ایران اعلام کرده است که سطح مبادلات دو کشور در دو سال آینده به ۱۱میلیارد و در چهار سال آینده یعنی در پایان برنامه پنجساله چهارم توسعه کشور، به ۱۲میلیارد دلار خواهد رسید.همچنین رشد مبادلات دو کشور به این سطح نیز محدود نمیماند و در سند چشمانداز ۲۰ساله کشور، افزایش سطح مبادلات با ۲۵میلیارد دلار پیشبینی شده است. روند رشد تجارت ایران و چین که به مبلغ رسمی ۲۰۰میلیوندلار آغاز شده بود در سالهای گذشته شتاب مضاعفی گرفته است. بنابراین این پیشبینیها چندان دور از واقعیت به نظر نمیرسد.
محدودیت تجارت ایران و غرب به واسطه تحریمهای یکسویه آمریکا و سنگاندازی و بهانهتراشی غرب در قضیه غنیسازی اورانیوم و انرژی هستهای، در مجموع باعث نگاه به شرق سیاستمداران ایران شده است. حمایت چین از ایران و میل کشورمان به جهان چند قطبی نیز مزید بر علت شده و روابط تجاری، صنعتی و در پی آن دادوستد را توسعه بخشیده است.
یکی از مشکلاتی که از افزایش این حجم دادوستد برای مصرفکنندگان ایرانی به وجود آمده است، سرازیر شدن کالاهای نامرغوب و تقلبی چینی به بازارهای کشور بوده است. این موضوع نه تنها مصرفکنندگان را با مشکل مواجه کرده است بلکه تولیدکنندگان ایرانی نیز با یک رقابت ناسالم روبهرو شدهاند و زمینه ورشکستگی بسیاری از صنایع کشور به خصوص در بخش منسوجات، لوازم الکتریکی و الکترونیکی پدید آورده است.
رییس اتاق بازرگانی ایران در واکنش به این روند میگوید: ما باید تدابیری اتخاذ کنیم تا از ورود این قبیل کالاهای نامرغوب به کشور جلوگیری شود. این اقدامات به خصوص بایستی از سوی گمرک و سازمان استاندارد پیگیری و اجرا شوند.
منبع: CRIENGLISH.com
ارسال نظر