مخالفت وزارت بازرگانی

گروه بازرگانی - ادغام نهادهای موازی فرش و تشکیل ارگانی به نام مرکز ملی فرش ایران رویکرد مثبتی بود که در سال ۸۳ با هدف ساماندهی صنعت فرش دستباف ایران پایه‌ریزی شد. برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، هدایت و حمایت و نظارت و همچنین تولید و تجارت فرش دستباف و نیز حفظ، احیا و ارتقای جنبه‌های هنری و فرهنگی فرش دستباف از اهداف راه‌اندازی این مرکز است که امروز بیش از دو سال از عمر آن می‌گذرد.این در حالی است که چندی پیش پیشنهاد پیوستن این متولی اصلی صنعت فرش کشور به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در شورایعالی اداری مطرح شد و این شورا نیز نظر وزارت بازرگانی را خواستار شد.

رییس مرکز ملی فرش ایران، روز گذشته در گفت‌و‌گو با «ایرنا» از مخالف وزارت بازرگانی با این پیشنهاد خبر داد. مرتضی فرجی معتقد است ادغام مرکز ملی فرش ایران در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به نفع هیچکدام از این دو نهاد نیست.او با بیان اینکه صنعت فرش دستباف بر دو محور هنر و تجارت قرار گرفته، افزود: در حال حاضر تولید و صادرات فرش دو موضوع بسیار مهم در این حوزه است و باید تمام تلاش‌ها در جهت تقویت این دو بخش باشد.

معاون وزیر بازرگانی اظهار داشت: وزارت بازرگانی نظرات کارشناسی خود را به صورت مکتوب در قالب دفاع از وضعیت کنونی ارائه کرده است.فرجی تاکید کرد: با توجه به سوابق این دو مجموعه و مطالعات انجام‌شده، به علت تفاوت کارکردها، در هیچ دوره‌ای از زمان، ادغام مرکز ملی فرش و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری توصیه نمی‌شود.

وی سپس اهداف فعالیت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را برشمرد و گفت: این سازمان یک نهاد تخصصی است که بخش عمده فعالیت‌های خود را باید بر مبنای توسعه گردشگری متمرکز کند.

به گفته فرجی، در زمان حاضر بیش از ۱۰میلیون نفر در زیرمجموعه فرش دستباف قرار دارند و درگیر شدن سازمان میراث فرهنگی با این تعداد موجب دور شدن آن از اهداف اصلی می‌شود.فرجی، انجام مطالعات و تحقیقات مرتبط با هنر، شناخت نقاط ضعف و قوت، فرصت‌ها و تهدیدها در رابطه با مسائل فنی، هنری و اجرایی اقتصادی، حمایت از بافندگان، تولیدکنندگان و بازرگانان، بسترسازی و ایجاد زمینه‌های لازم جهت توسعه و تقویت تشکل‌های صنعتی و مدنی در سطوح منطقه‌ای و ملی را از محورهای عمده فعالیت مرکز ملی فرش ایران عنوان کرد.

او ادامه داد: تهیه و تدوین و پیشنهاد لوایح، مقررات و دستورالعمل‌های اجرایی مورد نظر به منظور بهبود و اصلاح وضعیت هنر صنعت فرش دستباف، انجام فعالیت‌های تبلیغاتی به منظور شناساندن ابعاد مختلف فرش دستباف در قالب اهداف برپایی این مرکز قرار گرفته است.در اساسنامه راه‌اندازی مرکز ملی فرش، برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری به منظور بازاریابی و توسعه بازارهای موجود در سطح بازارهای داخلی و جهانی برای فرش دستباف، انجام مطالعات و تحقیقات لازم به منظور انتخاب بهترین روش در تهیه نقشه، بافت و تجارت فرش دستباف منطبق با سلیقه مصرف‌کنندگان داخلی و خارجی به عنوان اهداف دیگر مورد توجه است.

معاون وزیر بازرگانی، سپس به فلسفه جداسازی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از وزارت ارشاد پرداخت و گفت: استقلال این سازمان با هدف انجام فعالیت‌های تخصصی در حوزه جهانگردی صورت گرفته نه آنکه بر دامنه مسوولیت‌های رسمی خود بیافزاید.به گفته فرجی، تقویت جایگاه گردشگری در مورد ایران به عنوان پل ارتباطی آسیا و اروپا موضوع مهمی است که سازمان ایرانگردی باید به آن بپردازد.

وی افزود: بر فرض اینکه این پیشنهاد مورد پذیرش قرار گیرد، علاوه بر صرف حداقل یکسال وقت جهت نقل و انتقال، به‌طور قطع وقت و هزینه بسیاری بر کشور تحمیل خواهد شد.