اقلام دیجیتال اولویت دست چندم خانواده‌ها

دنیای اقتصاد: خریدار زیاد نیست، یکی قیمتی می‌پرسد و آن دیگری در حال پرسه زدن است تا قیمت‌ها را از روی شیشه بخواند و مقایسه کند. دختری که دانشجو به نظر می‌رسد تلفنی اطلاعاتی را برای خریدن لپ‌تاپ رد و بدل می‌کند. فروشندگان در مغازه‌ها نشسته‌اند و وقتی از اوضاع بازار می‌پرسی دستشان را به سمت راهرو‌های پاساژ دراز می‌کنند و می‌گویند: خودتان دارید می‌بینید.

فروشگاه‌هایی که تا یک سال قبل عامل فروش یک برند خاص بودند این روزها به دنبال وارد کردن برندهای جدید هستند تا اندک مشتری‌هایی که برای خرید وارد مغازه می‌شوند نگه دارند. همچنین به اذعان فروشندگان تبلت و لپ‌تاپ این روزها کاربران به سمت بازارهای موبایل بیشتر گرایش دارند چراکه موبایل همان دستگاه کوچک و ارزان‌تری است که نیازهای اصلی مخاطبانش را پاسخ می‌دهد. نیازهایی چون تماس گرفتن، سرچ کردن و متصل شدن به اینترنت.

گشت‌زنی در بازارهای دیجیتال سردی خرید و فروشی را که فروشندگان از آن حکایت می‌کنند، تایید می‌کند. به عقیده همین فروشندگان، این وضعیت چندان عجیب و غریب نیست چراکه شرایط نامساعد اقتصادی مردم هم اجازه انتخاب و خرید یکی از ابزارهای دیجیتال در سبد خریدشان را نمی‌دهد. پیمان میرکاظمی یکی از فروشنده‌های دیجیتال در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: بیشترین چیزی که به چشم می‌آید این است که مردم دیگر برای خرید اقلام دیجیتال اولویتی قائل نیستند و اصلا اوضاع مالی مردم مثل قبل نیست.

شاید به خاطر اینکه زندگی سخت‌تر شده و خانواده‌ها پول و بنیه مالی کافی ندارند و ترجیح می‌دهند به جای خرید تبلت یا کالاهای دیجیتال وسایل ضروری‌شان را خریداری کنند.

به گفته او این وضعیت از ماه‌های مرداد و شهریور امسال شدت گرفت: «از اواسط تابستان امسال بود که اوضاع فروش بد شد اما قبل از آن خیلی اوضاع بهتر بود. در همین مغازه ما سه نفری مشغول به‌کار بودیم و بی‌وقفه هم در حال بسته‌بندی اجناس بودیم و جنس به شهرستان می‌فرستادیم؛ مثلا خرداد ماه امسال واقعا خیلی سرمان شلوغ بود و مشتری‌های زیادی داشتیم اما ناگهان از میانه تابستان اوضاع فروش به شدت افت کرد.» او یکی از دلایل این اتفاق را نوسانات ارز و دلار می‌داند و همچنین تعطیلات رسمی که پشت هم در این چند وقت اخیر وجود داشته است.

«درحال حاضر مگر اینکه شب عید باشد یا مناسبتی مهم که مردم بخواهند کادویی بدهند خرید انجام می‌شود. از سوی دیگر فکر نمی‌کنم بازار موبایل خراب شده باشد، وضعیت بازار موبایل همین حالا هم خیلی بهتر از کالاهای دیجیتالی مثل تبلت و لپ‌تاپ است و دلیلش هم این است که مردم ترجیح می‌دهند همه چیز در موبایل در دسترس‌شان باشد تا اینکه چند دستگاه مختلف بخرند. فیلم و عکس دیدن برای کاربر قابلیت مهمی نیست درحالی‌که با موبایل دسترسی به اینترنت، سرچ، تماس و کارهای ضروری قابل انجام است، مخصوصا همه این روزها با برنامه‌های وایبر و واتس اپ کار می‌کنند و همه اینها با موبایل انجام‌شدنی است و دیگر لازم به خرید تبلت نیست.»

او تاکید می‌کند که این موضوع می‌تواند تهدید جدیدی برای فروشگاه‌های لپ‌تاپ و تبلت و بازار دیجیتال باشد. «خیلی بهتر است شما همه نیازهایی را که دارید از یک دستگاه کوچک بگیرید تا یک تبلت یا لپ‌تاپ یا کامپیوترهای رومیزی که کلا نسل شان در حال انقراض است.»

این فروشنده تاکید می‌کند: «این باعث می‌شود حالا که ما فروشنده یک برند خاص هستیم در آینده برندهایمان را متنوع‌تر کنیم و برای اینکه کمیت فروشمان را بالا ببریم چند برند دیگر را هم نمایندگی کنیم. مثلا اگر در یک برند فروش کم است، وقتی مشتری وارد مغازه می‌شود و برند دیگری را می‌خواهد من بتوانم آن را هم بفروشم تا از این طریق رکود فروش را جبران کنم.

این وضعیت برای خیلی از شرکت‌ها وجود دارد و خیلی‌ها دیگر تک‌برند نیستند.» به گفته او در مقابل، در این فضا هیچ تهدیدی متوجه شرکت‌های اصلی فروش نیست: «شرکت‌های اصلی سود بالایی را روی محصولاتشان قرار می‌دهند و این مسائل برایشان مهم نیست درحالی‌که بیشتر نماینده‌ها مغازه‌ها هستند که تحت فشار قرار می‌گیرند.»

درآمدها به کمتر از یک‌سوم رسیده است

محمد پالشی یکی دیگر از فروشندگانی است که به گفته او درآمد آنها در سال مالی جدید نسبت به سال قبل به کمتر از یک‌سوم در ماه رسیده است. «امسال حتی خرید از سوی اداره‌ها هم کم شده و این مساله کوچکی نیست و ما به خوبی می‌بینیم این موضوع بر درآمدمان تاثیر می‌گذارد. دلیل اصلی کم شدن فروش به خاطر نوسانات دلار است.

زمانی که دلار ثابت شده بود قیمت‌ها ثبات داشت و اشتیاق برای خرید هم بالا بود. اما حالا که دلار در حال تغییر است فروش پایین آمده، مثلا در حال حاضر در همین فروشگاه دستگاهی داریم که شرکت آن را ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قیمت‌گذاری کرده اما اگر مشتری تا ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان هم پیدا شود با رضایت این جنس را

می‌فروشم.»

به گفته او وقتی قیمت‌ها افزایش می‌یابد به همان نسبت انگیزه برای خرید کم می‌شود: «مردم درگیر مشکلات اصلی خود هستند و نمی‌توانند لپ‌تاپ یا کامپیوتر را که گزینه‌های چندم یک خانواده است بخرند. این باعث شده درآمد ما هم اگر سال قبل ۵ میلیون تومان در ماه بود امسال به ۳ میلیون تومان برسد.»