رشد آرام سهم قاچاق از بازار
واردات موبایل به ایران کاهش یافت
طی شش ماه اخیر بهرغم کاهش نرخ دلار و وجود طرحهایی چون شبنم، واردات رسمی موبایل در بازار کاهش یافته است
مریم عسگری بازار خرید و فروش گوشی تلفنهمراه طی یکسال گذشته تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز با اتفاقات و تغیر و تحولاتی جدید مواجه بوده است.
تغییر و تحولاتی که از جانب گروهی از کارشناسان برای چنین بازاری با حجم بالای تقاضا ،قابل پیشبینی نبود. کاهش تقاضا برای برخی از نمونههای گوشی، دگرگونیهایی از لحاظ ردهبندی محبوبیت برندها، کاهش موجودی در برخی از برهههای زمانی و از همه مهمتر، کاهش حجم واردات گوشی برخی از این اتفاقات هستند. با توجه به این موضوع ما در این گزارش به بررسی روند واردات گوشیتلفن همراه در پنج سال گذشته و همچنین بررسی تحولات بازار گوشی پرداختهایم. اگر به این موضوع علاقهمندید این گزارش را بخوانید:
کاهش حجم واردات دامنگیر بازار گوشی شد
اگرچه از سال ۱۳۸۹ پس از یک دوره چند ساله، شاهد رشد حجم واردات گوشی موبایل از مبادی رسمی به بازار داخلی بودیم، اما گویا باز هم اوضاع و احوال تغییر کرده است و از حدود ۶ ماه قبل در بازار گوشی تلفن همراه شاهد کاهش حجم واردات از دروازههای ورودی قانونی بودهایم.
آمار و ارقام ارائه شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی به خوبی گویای این امر است. آماری که برخی از مسوولین اجرایی پروژههایی نظیر شبنم با تکیه بر آن بر عملکرد خود صحه گذاشته و اعلام کردهاند که اجرای چنین پروژههایی موجب محدود شدن قاچاق و رشد حجم واردات این کالا از مبادی رسمی بوده است.
در هر حال براساس بررسیهای «دنیای اقتصاد» مشخص شده است که از اوایل سال ۸۹ روند واردات گوشی از مبادی رسمی جریانی صعودی داشته و این روال تا همین شش ماه قبل هم ادامه یافته است.
اما از همین شش ماه قبل تا کنون با وجود کاهش نرخ دلار آزاد واردات گوشی موبایل از مبادی رسمی کاهش یافته است.
فعالان بازار میگویند، علت این امر این است که به واقع حجم واردات کاهش یافته است.
به گفته آنها بررسی موجودی گوشی در بازار و همچنین کاهش تنوع برندها به خوبی نشاندهنده این امر است که حجم واردات به بازار کاهش یافته است.
اما گروهی معتقدند رشد مجدد قاچاق در بازار گوشی منجر به چنین فراز و فرودهای آماری شده است. به گفته بکائی، مدیرعامل شرکت سیب گستران پارسیان، بخش بزرگی از بازار گوشی همچنان در دست نمونههای قاچاق و همچنین مسافری است. به همین دلیل ارائه چنین آماری از جانب گمرک عجیب نیست.
یکی دیگر از واردکنندگان و فعالان بازار گوشی موبایل هم با بیان این مطلب که نمی توان منکر حضور پررنگ گوشیهای قاچاق در بازار شد، به «دنیایاقتصاد» گفت، در هر حال در شرایطی که قیمتها در بازار گران است و شرایط واردات سخت است، واردکننده و فروشنده باید راهی برای تامین موجودی بیابد که یا این راه از طریق مسافری است یا...!
به گفته فعالان بازار، اگرچه نظارتهای گاه و بی گاهی بر بازار میشود، اما این سختگیرهای وارداتی در بلندمدت منجر به رشد قاچاق و اتفاقات دیگر میشود.
۳۳۰ هزار دستگاه گوشی کمتر به بازار آمد
براساس اطلاعات به دست آمده، حجم واردات انواع گوشی تلفن همراه طی نیمه نخست سال ۹۲ در حدود ۲۸۶ تن بوده است که با احتساب میانگین وزن ۴۰۰ گرم برای هر گوشی حدود ۷۱۵هزار دستگاه از مبادی رسمی وارد بازار داخلی شده است.
این رقم در مقایسه با نیمه نخست سال ۹۱ که حجم واردات گوشی تلفن همراه در حدود (۴۱۷ تن) معادل یک میلیون و ۴۲ هزار و ۹۹۵ دستگاه بوده است در حدود ۳۲۷ هزار و ۹۹۵ دستگاه کاهش یافته است.
این درحالی است که مقایسه حجم واردات گوشی موبایل بین سالهای ۹۱ و ۹۰ گویای این موضوع است که در بازار این کالا با یک رشد ۶۵۰ هزار و ۴۸۰ دستگاهی در زمینه حجم واردات گوشی مواجه بودیم، چرا که حجم واردات گوشی از مبادی رسمی در ۶ ماه نخست سال ۹۰ در حدود ۳۹۳ هزار و ۵۱۵ دستگاه گزارش شده است.
میزان واردات گوشی موبایل در مدت مشابه در سال ۸۸ نیز در حدود ۱۷۶ هزار و ۶۶۵ دستگاه گزارش شده است.
دروازههای ورودی گوشی موبایل به ایران
گوشیهای وارداتی با توجه به شرایط سیاسی، اکثرا از طریق برخی از واسطهها وارد بازار ایران میشوند. واسطههایی که در امارات، کره و... قرار دارند و هرکدام سهمی از میزان صادرات کالاهای این حوزه را به ایران به خود اختصاص دادهاند.
براساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، کشورهای مبدا واردات گوشی تلفن همراه ۶ ماه نخست سال ۹۲ امارات متحده عربی با صدور ۱۷۳ تن گوشی به ارزش دلاری ۳۹ میلیون و ۳۱ هزار دلار بزرگترین صادرکننده گوشی به ایران است.
پس از امارات نیز کره با صدور ۵۳ تن گوشی به ارزش ۲۰ میلیون و ۳۷۰ هزار دلار، دومین صادرکننده گوشی به بازار ایران است.
در این میان، حدود ۲۲ تن از گوشیهای بازار داخلی از طریق منطقه آزاد چابهار وارد بازار ایران شده است.
سایر کشورها نظیر چین، تایوان و... نیز مجموعا با صدور ۳۸ تن گوشی از دیگر صادرکنندگان گوشی به بازار ایران هستند.
ارسال نظر