گزارشی از بازار مودمهای کامپیوتری
یادگار زنده جهان آنالوگ
دنیای عجیبی است، این دنیای دیجیتالی و پیشرفته!
دنیایی عجیب با دستاوردهای نوین و آدمهایی عجیبتر که گاه برای استفاده از این دستاوردها قوانین خاصی صادر میکنند.
مریم عسگری
دنیای عجیبی است، این دنیای دیجیتالی و پیشرفته!
دنیایی عجیب با دستاوردهای نوین و آدمهایی عجیبتر که گاه برای استفاده از این دستاوردها قوانین خاصی صادر میکنند. از چه حرف میزنیم؟
از مردم برمه که استفاده از اینترنت در کشورشان ممنوع اعلام شده و دارندگان مودم در کشورشان مجرم شناخته میشوند.
باورتان میشود؟ در دنیایی که اکثر مردم امور شخصی، تجاری، تحصیلی و ... خود را از طریق اینترنت انجام میدهند، چنین قوانینی صادر شود؟
باورتان میشود، مودم، این وسیله ارتباطی کوچک که گاه یادتان میرود اصلا وجود دارد، به عنوان اسباب و وسیله جرم معرفی شود؟
اگر باورتان نمیشود سری به اینترنت بزنید و سایتهای خبری را مرور کنید. به اینترنت دسترسی ندارید؟
ای بابا... اینکه مشکلی نیست. کافی است یک مودم تهیه کنی و به اینترنت وصل شوی.
چیزی هم که زیاد است مودم، کارت اینترنت، اینترنت هوشمند و خطوط ADSL و ...
مودم چیست؟
کلمه مودم از ترکیب دو کلمه مدولاسیون (Modulation) و دمدولاسیون (Demodulation) تشکیل شده است.
به عبارت ساده، مودم دروازه ارتباطی کاربران با دنیای اینترنت است.
رنجبر، یک کارشناس حوزه نرمافزار در این زمینه میگوید: مودم وظیفه تبادل اطلاعات را برعهده دارد.
به عبارتی این دستگاه در مبدا، سیگنالهای دیجیتال را به آنالوگ تبدل میکند که با این کار اطلاعات در خطوطارتباطی نظیر خطتلفن عبور کرده و پس از آن در مقصد، مودم سیگنالهای آنالوگ را به دیجیتال تبدیل میکند که با انجام این کار اطلاعات برای کامپیوتر قابل فهم میشوند.
انواع مودم
مودمها دارای انواع مختلفی چون آنالوگ، دیجیتال، کابلی و... هستند که در ایران تنها مودمهای آنالوگ و دیجیتال کاربرد دارند.
رنجبر در این زمینه میگوید: از مودمهای آنالوگ برای برقراری ارتباط بین دو کامپیوتر (User و ISP) از طریق یک خط تلفن معمولی استفاده میشود.
وی، مودمهای آنالوگ را به دو دسته داخلی (internal) و خارجی (external) تقسیم میکند و میگوید: مودم داخلی به صورت یک کارت عرضه میشود که در یکی از شکافهای توسعه مادربرد قرار میگیرد.
اما مودم خارجی (اکسترنال) بیرون کامپیوتر قرار میگیرد و از طریق یکی از درگاههای ارتباطی پشت کیس به سیستم متصل میشود.
رنجبر U.S Robotic، A cropا، Zoltrix، Creative، Genius و Rockwell را از برندهای معروف مودم در بازار معرفی کرد که در این بین مودمهای U.S Robotic و پس از آن Acorp و Zoltrix از فروش بالایی برخوردارند.
این کارشناس، مودمهای دیجیتال را گروه دوم مودمهای مورد استفاده در ایران معرفی میکند و میگوید: مودمهای ADSL و Leased Line جزو مودمهای دیجیتال هستند که این مودمها اکسترنال هستند، به شبکه وصل میشوند و از مودمهای آنالوگ قیمت بسیار بیشتری دارند.
Level one، Symphony، D-link و comا۳ از برندهای موجود مودم ADSL هستند که قیمتی بین ۴۳هزار تا ۱۳۰هزار و گاه بیشتر دارند.
به گفته این کارشناس، مودمهای Leased line که در آنها از تکنولوژی wireless استفاده شده است با مارکهایی چون wimax و... از طرف شرکت فروشنده مودم و خطوط wireless به فروش میرسند.
نراقی، یک فعال در این زمینه مدلهای ۱۰۸۸C۱۰۹۲ وI ۱۰۸۸ را از مودمهای پرفروش Leased line در ایران معرفی کرد که مدل i ۱۰۸۸ در حقیقت یک مودم / روتر بوده و برای کار BRIDGE (پل زدن بین CONECTIONها) استفاده میشود.
مودمهای کابلی، دسته دیگر از مودمها هستند که در ایران مورد استفاده قرار نمیگیرند و از سرعت بسیار بالایی برخوردارند.
رنجبر در این زمینه میگوید: مودمهای کابلی ارتباط دایمی و پرسرعت خود را روی یک خط تلویزیونی کابلی تقسیم شده ارائه میدهند. در حالی که ADSL ارتباط را روی یک سیم معمولی تلفن برقرار میکند.
کابلی یا دیجیتالی
وی معتقد است مودمهای کابلی دارای قابلیتهای بیشتری نسبت به مودمهای آنالوگ و دیجیتال هستند ولی به دلیل این که پهنای باند در آنها بین تمام کاربران تقسیم شده و امکان اتصال همزمان تمام کاربران به شبکه وجود دارد، سرعت حاصله مطمئنا با افت و خیز همراه خواهد بود.
وی تفاوت عمده بین مودمهای کابلی و ADSL را در تعداد خطوط مهیا شده برای هر کدام میداند و میگوید: درحالحاضر تنها ۲۰درصد از خانهها قابلیت نصب خدمات کابلی را دارند که این میزان بسیار ناچیز است.
آنالوگ یا ADSL
در کنار سرعت بسیار بالای مودمهای ADSL نسبت به مودمهای آنالوگ این مودمها مزایای دیگری نیز دارند.
برخلاف مودمهای آنالوگ که نیازمند شمارهگیری (اتصالات DIAL-UP) هستند ارتباطات ADSL همیشه برقرار است.
این بدین معنا است که دیگر نه به شمارهگیری و قطع و وصل شدن نیازی است و نه به انتظار کشیدن برای وصل شدن اینترنت در واقع ارتباط کاربران، دایمی است.
مزیت دیگر استفاده از ADSL قابلیت استفاده از تلفن حتی حین کار با اینترنت است.
در مورد سرعت خطوط ADSL نیز باید بگوییم سرعت این ارتباط بستگی به نوع اشتراک دارد.
به طور معمول یک مودم ADSL میتواند اطلاعات را با سرعتی بین ۶۴ کیلو بایت در ثانیه تا ۸ مگابایت در ثانیه پایینگذاری کند.
اکسترنال یا اینترنال
قسمت فروش شرکت انفورماتیکگستر در این زمینه میگوید: به طور کلی مودمهای خارجی (external) که خارج از کامپیوتر قرار میگیرند، بهتر از مودمهای اینترنال (internal) هستند. اما در مقابل قیمت بالاتری دارند و از لحاظ نرمافزاری نیز قابلیت ارتقا ندارند.
به گفته وی، مودمهای internal در واقع از حافظه و پردازنده کامپیوتر برای انجام امور مختلف استفاده میکنند. یعنی اگر شما از یک کامپیوتر قدیمی استفاده میکنید، با استفاده از یک مودم internal نمیتوانید همزمان با اتصال به اینترنت، فیلم ببینید یاموسیقی گوش کنید.
طبق اعلام وی، مودمهای اکسترنال نسبت به انواع اینترنال کیفیت بالاتری دارند و us Roboatick، Zoltrix و Creative از برندهای معروف مودمهای اکسترنال در بازار هستند.
فروشندگان تجهیزات کامپیوتری نیز، نرخ مودمهای ADSL را بین ۳۰ تا ۵۰هزار، نرخ مودمهای اکسترنال را بین ۲۰ تا ۵۰هزار ونرخ مودمهای اینترنال را بین ۵ تا ۲۰هزار تومان اعلام کرده و میگوید: ورود مودمهای ADSL باعث شده است این قیمتها طی سه سال اخیر تا حدودی کاهش یابد. هر چند هنوز بسیاری از کاربران اینترنت، به ویژه کاربران خانگی از مودمهای آنالوگ استفاده میکنند.
سالاری یک فروشنده تجهیزات کامپیوتری نیز میگوید: به غیر از مودمهای us Robotick که محصول کشور آمریکا هستند، سایر برندها چینی هستند که در این بین مودمهای بیکیفیت که پس از مدت کوتاهی استفاده میسوزند به وفور یافت میشوند.
آنالوگهای پابرجا
با وجودی که حدود ۵ تا ۶سال از ورود اینترنت پرسرعت به کشور میگذرد هنوز بسیاری از کاربران استفاده از مودمهای آنالوگ را به مودمهای ADSL ترجیح میدهند.
قسمت فروش شرکت انفورماتیکگستر در این زمینه میگوید: قیمت بالای اینترنت پرسرعت و هزینه آبونمان بالا از دلایل اصلی عدم استقبال برخی از کاربران اینترنت از خطوط ADSL است.
از طرفی خطوط ADSL هنوز در ایران بسیاری از مناطق را پوشش نمیدهند که به نظر هم نمیرسد این مشکل به زودی حل شود.
برداشت آخر
برای خرید یک مودم جدید روانه بازار شده است.
مودمی که وی را از قطعیهای مداوم اینترنت نجات دهد و قیمت مناسبی هم داشته باشد.
فروشندگان مارکهای مختلفی را به وی پیشنهاد میکنند.
اما ...
به پیشنهاد یکی از دوستان به خرید یک مودم ADSL ترغیب میشود.
اما وقتی از هزینه سه تا چهاربرابری ADSL در مقایسه با اینترنت کارتی مطلع میشود، فکر دیگری میکند.
ارسال نظر