نگاهی به بازار پخش کنندههای موسیقی
CREATIVE در صدر
بازار دیجیتال- مثل خیلی از بازارهای دنیا، بازار Music Playerهای ایران نیز پر است از انواع و اقسام برندها. این دستگاهها که به علت اجرای مشهورترین فرمت پخش موسیقی یعنی MP۳، با نام MP۳ Player در بازار جاافتاده و معروف شدهاند، اکنون جای خود را در میان علاقهمندان به موسیقی باز کرده و از جمله قطعاتی هستند که با توجه به نوع کاربری هر روز پیشرفتهتر و مجهزتر میشوند.
این MP۳ Playerها که در آغاز با قیمتی زیاد و تنها با یک یا دو برند معروف به بازار عرضه شده بودند امروز چنان رشدی کردهاند که میتوان با پرداخت کمتر از یک چهارم قیمت ابتدای عرضه، دستگاهی با امکانات جانبی بهتر و حافظه ۴ برابر خریداری کرد.
در حال حاضر تنوع MP۳ Playerهای موجود در بازار تا حدودی کاربران با سلیقههای گوناگون را راضی کرده است، اما همچنان بخش مهمی از بازار در دست برندهای متفرقه باقی مانده است.
البته در انتخاب کاربران عوامل دیگری همچون کاربری آسان، کیفیت مطلوب صدا، ظاهر مناسب، نحوه تغذیه توسط باتری و امکانات جانبی مثل امکان ضبط صدا، صفحه نمایش TFT و ... در کنار دو عامل مهم قیمت و گارانتی نقش مهمی را برای قرار گرفتن یک
MP۳ Player در سبد خرید کاربر بازی میکنند.
بنا برآخرین نظرسنجی باشگاه فعالان ICT برند CREATIVE (با گارانتیهای شاب و بدرالکتریک)، یکی از پرسابقهترین برندهای بازار، ۲۶درصد از سهم شاخص بازار را در اختیار گرفته و با توجه به تنوع مناسب محصولات، شهرت جهانی، امکانات جانبی متعدد و کیفیت قطعات به کار رفته در محصول در کنار گارانتی معتبر و قیمت مناسب توانسته است اعتبار خوبی را در میان کاربران کسب کند. CREATIVE که از پیشکسوتان این عرصه در بازار ایران است در ابتدا رقابت را با برندهایی مثل Samsung، SONY و Zoltrix آغاز کرد که با توجه به عوامل مذکور خیلی زود توانست توجه علاقهمندان موسیقی را به خود جلب کند.
در حالی که برندهای متفرقه و نامعتبر بازار با افزودن به امکانات جانبی و زرق و برق ظاهری سعی در جذب مشتریانی دارند که حاضرند هزینه کمتری بپردازند و در ازای آن از امکانات به ظاهر بهتری بهره ببرند، CREATIVE توانست با پشتوانه گارانتی معتبر خود جایگاه خود را حفظ کند.
شایان ذکر است که این برند در بازار جهانی نیز از جایگاه مناسبی برخوردار است و در قالب رتبهبندیهای ارائه شده، پس از iPod جایگاه بعدی را به خود اختصاص داده است.
این برند در فاصله تابستان تا زمستان ۸۵ با کاهش سهم قابل تامل ۵درصدی در شاخص مواجه شد و اینک با یک درصد رشد نسبت به زمستان، با فاصله زیادی از نزدیکترین رقیبش جایگاه اول را به خودش اختصاص داده است. اما پایینتر
از CREATIVEا؛ Zoltrix (با گارانتیهای مهرگان ماشین آسیا، زولتریکس کیش، راقی الکترونیک و...) قرار دارد که همگام با بسیاری از برندهای پیشرو در این زمینه آغاز به کار کرد. اما رفته رفته مخاطبانش را از دست داد تا با توجه به شاخص، شاهد بیشترین کاهش سهم بازار از سال گذشته تاکنون باشد. از طرفی با نگاهی به شاخص میتوان روند کاهش سهم بازار را به وضوح در این برند
ملاحظه کرد.
Zoltrix هم اکنون با برخورداری از ۱۵درصد از سهم شاخص بازار جایگاه دوم را از آن خود کرده است.
پایینتر از این دو برند که در مجموع ۴۰درصد از سهم شاخص بازار، را به خود اختصاص دادهاند، دو برند از بزرگترین برندهای بازار هستند که به ترتیب با ۱۲ و ۷درصد سهم در رتبههای سوم و چهارم قرار گرفتهاند.
SONY و SAMSUNG که از برندهای پیشتاز و پیشرو بازار ایران بودند، در حالی در این جایگاهها قرار دارند که با توجه به حجم پایین عرضه و تقاضای بالا، محصولات خود را با قیمتی بالاتر از سایر برندها در بازار عرضه میکنند.
SONY با وجود نمونههای تقلبی بسیار زیاد در تمامیمحصولاتش حتی با پشتیبانی دو شرکت معتبر ایران رهجو و بازرگانی ایران نتوانسته است پاسخ مناسبی به تقاضای محصولات اصلی در کل کشور بدهد و با توجه به این امر نمیتوان به وجود آمار واقعی در مورد نمونههای اصل این برند دل خوش کرد. کسب ۱۲درصد از سهم شاخص بازار در مقابل حجم پایین عرضه، شاید توجیه مناسبی نداشته باشد و این امر شاید بیشتر متاثر از آلودگی به ویروس محصولات تقلبی است.
البته این امر در مورد iPod ، پرفروشترین برند بازار جهانی نیز صدق میکند. به طوری که هنوز کاربران انتظاری از ارائه خدمات پس از فروش از سوی شرکت وارد کننده این محصول ندارند.
iPod که با ورودش به این بازار دوران جدیدی را آغاز کرد، با قابلیتهای ویژهای همچون دسترسی آسان به موسیقی در فضای اینترنت و طراحی برای کاربری آسان، انقلابی در این عرصه به وجود آورد.
اما از دیگر نکات جالب توجه بازار ایران، محدود بودن آن به همین چند برند معتبر موجود است. در حالی که در بازار جهانی برندهایی مثلApple، iPod، iAudio (Cowon)، Iriver و Sansa SanDisk نیز بخشهای مهمی از بازار را به خود اختصاص دادهاند. حجم کم عرضه این محصولات در ایران باعث شده است تا کاربران، انتخابهای با کیفیت زیادی در دسترس نداشته باشند.
البته با توجه به کنترل بازار جهانی توسط iPod و با کمک عرضه سریع مدلهای تقلبی، این برند توانست خودش را در جمع مدعیان بازار قرار دهد و چیزی در حدود ۷درصد از این سهم را به خود اختصاص دهد، اما سایر برندها مجموعا یک درصد از این سهم را نیز نتواستند کسب کنند تا فاصله کیفی بازار ایران با بازار جهانی بیشتر به چشم بیاید.
ارسال نظر