سونیتا سراب‌پور - قیمت گوشی تلفن همراه از سال گذشته به دنبال افزایش تعرفه واردات و به دلیل حمایت از تولیدکنندگان داخلی افزایش پیدا کرد. مهم‌ترین عامل در گرانی بازار پس از وضع تعرفه ۶۰درصدی وزارت صنایع، به دلیل ناتوانی در ثبت و رجیستر کردن گوشی‌های وارداتی نسبت داده می‌شود و به همین دلیل هم وزارت ارتباطات در تیرماه سال‌جاری برای ثبات وضعیت بازار و کاهش قاچاق گوشی ثبت سریال تمام گوشی‌های وارداتی را آزاد اعلام کرد.

به این ترتیب با آزاد شدن ثبت سریال گوشی تلفن‌همراه قیمت‌های بازار کاهش یافت. با این حال به اعتقاد برخی از کارشناسان این تصمیم در بلندمدت نه تنها جلوی قاچاق گوشی را نمی‌گیرد، بلکه قاچاق این کالا را افزایش می‌دهد. بنابراین بسیاری از نمایندگان رسمی علاوه بر استقبال از طرح حذف ثبت سریال، کاهش تعرفه واردات را تنها راه مبارزه با قاچاق گوشی تلفن‌همراه عنوان می‌کنند. در این زمینه با ابراهیم درستی، رییس اتحادیه لوازم صوتی و تصویری و تلفن‌همراه گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که می‌خوانید:

علت کاهش قیمت تلفن‌همراه در چند ماه اخیر چیست؟

یکی از دلایلی که باعث آرام شدن وضعیت نسبی بازار گوشی تلفن‌همراه و کاهش قیمت این کالا شده، لغو طرح رجیستری گوشی‌ تلفن‌همراه بود که فعالان در این زمینه به جای حل مساله صورت مساله را پاک کرده‌اند. با این کار توان رقابت قاچاقچیان گوشی بیشتر و قاچاق این کالا نسبت به قبل افزایش پیدا کرده است.

این کاهش قیمت به چه میزانی است و روی کدام مدل گوشی‌ها اثر گذاشته است؟

پس از لغو طرح رجیستری، بین ۱۰ تا ۱۵درصد قیمت گوشی کاهش پیدا کرده است و این کاهش قیمت وضعیت را نسبت به قبل به ظاهر بهتر کرده است، اما نکته حائز اهمیت این است که برخلاف شایعه‌ها این کاهش قیمت روی تمام مدل‌های گوشی‌ اثر گذاشته و تنها یک مدل خاص را دربر نگرفته است.

کاهش قیمت در مورد گوشی‌ها با گارانتی اصلی بوده یا متفرقه؟

همانطور که می‌دانید با لغو طرح رجیستری و با بالا رفتن تعرفه‌ها از ۱۵ به ۶۰درصد، به بهانه حمایت از تولیدکنندگان داخل، در نتیجه قاچاق این کالا افزایش پیدا کرد. این امر باعث ورود کالای غیرقانونی، غیراستاندارد و باکیفیت نامرغوب شد.

چون هیچ کنترلی روی ورود این کالاها انجام نمی‌شد، بنابراین این کالاها دارای خدمات پس از فروش نبوده و بیشتر مربوط به گوشی‌های با گارانتی متفرقه می‌شوند.

فکر می‌کنید این کاهش قیمت ادامه پیدا کند یا مقطعی باشد؟

در‌حال‌حاضر کاهش قیمت مقطعی است. اما این امکان وجود دارد که اگر تعرفه‌ها به همین صورت افزایش داشته باشند و به حالت عادی خود بازنگردند، بازار با نابسامانی بیشتری روبه‌رو می‌شود و قیمت‌ها به صورت کاذب افزایش یا کاهش پیدا کند.

به نظر شما کاهش قیمت به نوعی سبب افزایش تقاضا در بازار نشده است؟

در حال حاضر ۸/۹ میلیون متقاضی داریم که تولیدات داخل جوابگوی این نیاز نیست، زیرا در طی ۱۴ماه تنها ۱۰۰هزار دستگاه گوشی آن هم مونتاژی تولید شده که از کیفیت استاندارد برخوردار نبوده و نمی‌تواند تمام نیازهای مصرف‌کنندگان را برطرف کند.

در نتیجه رقابت قاچاقچیان گوشی برای ورود کالاهای مورد نیاز مردم بیشتر شده است.

کاهش قیمت نه تنها وضعیت بازار را سر و سامان نداده بلکه قاچاق گوشی را آسان‌تر کرده و در این بین تنها سود نصیب قاچاقچیان شده، این مساله بیشتر از همه به فروشندگان و سپس به مردم ضربه می‌زند.

فکر می‌کنید برای ثبات وضعیت بازار و جلوگیری از قاچاق چه اقداماتی را می‌توان انجام داد؟

تنها راه برای سامان دادن به قیمت‌ها و جلوگیری از قاچاق کاهش تعرفه‌ها، آن هم به صورت منطقی است. در واقع با بالا رفتن تعرفه‌ها طی این چند ماه مدل‌های جدید به صورت قانونی وارد بازار نشده‌اند و این مدل‌ها از طریق قاچاق در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد. بر همین اساس بسیاری از واردکنندگان گوشی به دلیل ناتوانی در رقابت با قاچاقچیان گوشی تصمیم دارند روند عرضه گوشی خود را به بازار تعدیل کنند که این باز به نفع قاچاقچیان تمام می‌شود.

با حاکم شدن فضای موجود در بازار تلفن‌همراه، شما چه پیشنهادی برای خریداران دارید؟

به مصرف‌کنندگان پیشنهاد می‌کنیم حتی‌المقدور از فروشگاه‌های دارای پروانه کسب از اتحادیه فروشندگان دستگاه‌های صوتی و تصویری و لوازم جانبی کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کنند و اگر به مشکلی برخورد کردند به بازرسی اتحادیه با شماره ۶۶۷۰۶۷۴۹ تماس بگیرند تا به مشکل آنها رسیدگی شود.