کاسبی اپراتورها با اطلاعات مشتریان
بعد از افشای جاسوسی دولت آمریکا در مورد نحوه استفاده کاربران گوگل، فیس بوک و توییتر از خدمات مختلف اینترنتی، این بار نوبت نقض حریم شخصی کاربران تلفنهای همراه رسیده است. به گزارش فارس به نقل از نیویورک تایمز، برای اولین بار آماری به طور علنی منتشر شده که نشان میدهد اپراتورهای تلفن همراه در آمریکا با سخاوتمندی به ۳/۱ میلیون تقاضای دولت ایالات متحده برای دسترسی به اطلاعات شخصی مشترکان خود پاسخ مثبت دادهاند.
این اطلاعات که در اختیار نهادهای مختلف دولتی و قضایی قرار گرفته شامل محتوای پیامکهای رد و بدل شده، موقعیت مکانی برقراری تماسها از سوی مالک گوشی و دیگر اطلاعاتی است که دسترسی به آنها از سوی مقامات دولتی ضروری تشخیص داده شده است.
گزارش یاد شده به دنبال اصرار و پافشاری برخی نمایندگان کنگره آمریکا منتشر شده است. این اسناد نشانگر رشد انفجارآمیز نقض حریم شخصی کاربران تلفن همراه از سوی کاخ سفید در ۵ سال اخیر است. در برخی موارد یک اپراتور تلفن همراه در عرض یک روز هزاران بار اطلاعات شخصی مشترکان مختلف خود را به درخواست پلیس، دادگاههای قضایی، نیروهای امنیتی و... افشا کرده است.
در مواردی اپراتورهای تلفن همراه درخواستهای مطرح شده را غیرقابل توجیه و از نظر حقوقی تردید برانگیز تشخیص دادهاند، اما به اصرار نهادهای دولتی و قضایی سرانجام در برابر خواستهای آنها تسلیم شدهاند. در یک مورد هم یک اپراتور به شدت در برابر درخواست پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) مقاومت کرده، اما به نتیجه نرسیده است.
در حالی که پیش از این تصور میرفت این اقدام در آمریکا ابعاد ملی ندارد، اما حال مشخص شده که نیروهای دولتی و قضایی در آمریکا این قانونشکنی را به طور گسترده و در سطح ملی در همه ایالتها انجام میدهند. نماینده دموکرات کنگره آمریکا پس از افشای ابعاد اقدامات یاد شده گفته است: من تصور نمیکردم که این کار به چنین وسعتی صورت بگیرد.
آمار یاد شده با همکاری چهار اپراتور بزرگ ایالات متحده یعنی AT&T، Sprint، T-Mobile و Verizon افشا شده است.
AT&T در گزارش یاد شده اذعان کرده که هر روز ۷۰۰ درخواست برای افشای اطلاعات مشترکانش دریافت میکند که ۲۳۰ مورد از آنها اضطراری بوده و به همین علت نیازمند حکم دادگاه و برگه احضاریه نیست. این رقم نسبت به سال ۲۰۰۷ سه برابر شده است.
به طور کلی ظرف ۵ سال گذشته تعداد درخواست نهادهای مختلف دولتی و قضایی برای دسترسی به اطلاعات گوشیهای شهروندان بین ۱۲ تا ۱۶ درصد رشد کرده است. Sprint دیگر اپراتور آمریکایی هم در این گزارش از دریافت ۱۵۰۰ درخواست در روز برای افشای اطلاعات کاربرانش خبر داده است.
البته دریافت چنین درخواستهایی به ابزار کسب درآمد برای اپراتورها آمریکایی مبدل شده است. چون این اپراتورها برای جاسوسی از مشترکانشان نیازمند نصب ابزار و تجهیزات پیشرفتهای هستند و هزینه این کار را هم از نهادهای قضایی و امنیتی دریافت میکنند. به عنوان مثال AT&T به همین منظور در سال ۲۰۱۱ حدود ۳/۸ میلیون دلار دریافت کرده است. این در حالی است که رقم یاد شده در سال ۲۰۰۷ تنها ۸/۲ میلیون دلار بود.
نکته جالب این است که حتی شرکتهای کوچک مخابراتی و از جمله موسسات ارائه دهنده خدمات ارزش افزوده هم چنین درخواستهایی را دریافت میکنند که تعداد آنها در هر روز به طور متوسط به ۱۱۶ مورد میرسد. البته آمار کلی نقض حریم شخصی کاربران تلفن همراه بسیار بیشتر از ۳/۱ میلیون بار است و باید توجه داشت که اپراتورهای تلفن همراه بخشی از این اطلاعات را حذف کردهاند و لذا دسترسی به آمار دقیق در این زمینه ممکن نیست.
بر همین اساس تعداد افرادی که اطلاعاتشان افشا شده هم ممکن است به دهها میلیون نفر برسد. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد آن است که وقتی اطلاعات مکانی یک کاربر تلفن همراه افشا میشود ممکن است به همراه آن اطلاعات هزاران کاربر دیگری که در همان موقعیت جغرافیایی قرار داشتهاند نیز اعلام شود و معمولا اپراتورهای همراه برای تفکیک اطلاعات یاد شده برنامهای ندارند.
برخی کارشناسان و وکلا معتقدند با توجه به رشد افسارگسیخته جاسوسی دولت آمریکا از شهروندان شاید چارهای جز کنار گذاشتن استفاده از تلفن همراه باقی نمانده باشد و افرادی که به حفظ حریم شخصی و اطلاعات خصوصیشان اهمیت میدهند باید به طور جدی به این مساله توجه کنند.
ارسال نظر