مدیرعامل Nokia:
چرا مایکروسافت را انتخاب کردیم؟
سال میلادی گذشته تا روزهای آخر برای بزرگترین و پرفروشترین تولیدکننده گوشیهای موبایل جهان پر از اتفاقات مختلف بود.
ندا لهردی
سال میلادی گذشته تا روزهای آخر برای بزرگترین و پرفروشترین تولیدکننده گوشیهای موبایل جهان پر از اتفاقات مختلف بود. با این همه گویا سال ۲۰۱۰ روزهای موفقیت مدیرعامل کانادایی Nokia بود. «استفان الاپ» در این سال به عنوان اولین مدیرعامل خارجی این شرکت توانست توجه همه را به موفقیتهایش در Nokia جلب کند که مهمترین آنها امضای قرارداد میلیارد دلاری با Microsoft برای بهکارگیری سیستمعامل Windows Phone در موبایلهای هوشمند شرکتش بود. او در اولین روزهای ماه آوریل برای یک مراسم خصوصی به دانشگاه مک مستر در همیلتون و البته در نزدیکی شهر محل تولدش آمده بود. در حاشیه این مراسم خصوصی خبرنگاری مجله Financial Post با او درباره اتفاقات اخیر در صنعت تلفن همراه، شرکت Nokia، شراکت این شرکت با Microsoft و نحوه رقابت با آندروید شرکت Google و iPhone شرکت Apple به گفتوگو نشسته است که آن را در پایین میخوانیم:
بگذارید با این سوال شروع کنیم که چرا شما امروز در دانشگاه مک مستر هستید؟
به این ترتیب مهندسان جوان و تازه کار آگاهی بهتری از نقش خود در جامعه و صنعت مرتبط با رشته تحصیلیشان پیدا میکنند. من امروز درباره مسیر رشد خودم از دانشگاه مک مستر تا Nokia برای آنها صحبت کردم.
حدود شش ماه از زمانی که شما در Nokia مشغول به کار شدهاید، میگذرد. فکر میکنم بزرگترین سوال این است که اوضاع چطور پیش میرود و شما در این مدت چه تجاربی در این شرکت بهدست آوردهاید؟
من در این مدت با همراهی همکارانم در Nokia به ارزیابی دقیق جایگاه این شرکت و محصولاتش در جهان و تاثیر آن در تغییر محیط زیست اطرافمان پرداختهام. صنعت موبایل با سرعت زیادی در حال تغییر است و بر این اساس ما توانستهایم تصمیمات استراتژیکی برای آینده Nokia در این صنعت بگیریم. یکی از این تصمیمات خبر جنجالی یازدهم فوریه و آغاز همکاری ما با Microsoft بود و حالا ما در حال اجرای برنامههایمان و البته دست و پنجه نرم کردن با مشکلات و موانع پیش رو هستیم. ارزیابی من این است که ما با چالشهایی برای تغییر شرایط محیط زیست هستیم، اما در حال برداشتن قدمهایی به سمت جلو هستیم.
Nokia شرکتی با تاریخچه غنی و بخش فعال تحقیق و توسعه است. شما در این جایگاه صرفنظر از بعضی مشکلات، قدرتهایی را هم در اختیار دارید. در این میان چه چیزی در این شرکت شما را هیجانزده میکند؟
یکی از عباراتی که من معمولا برای زندگی در Nokia استفاده میکنم این است: «چشماندازی از چیزهای خوب». به عبارت دیگر نمونههای قابل توجه از اتفاقات مثبت مانند مهندسی، نوآوری، سهم ما در بازارهای در حال توسعه و روند توزیع و پشتیبانی شرکت وجود دارد که توجه من را به خودشان جلب میکنند و نشاندهنده قدرت Nokia هستند. بنابراین وقتی ما درباره آینده و استراتژیمان حرف میزنیم، به وضوح به این واقعیت وابستهایم که ما توانایی بسیار خوبی برای نوآوری در سختافزار، نرمافزار و خدمات داریم. از طرفی ما وجوه تمایزی داریم که ما را در میان رقبای دیگر منحصر به فرد کرده است.
متن Burning Platform شما توجه افراد بسیاری در سرتاسر دنیا را به خودش جلب کرد. این یادداشت دقیقا درباره چه بود؟
Burning Platform در واقع یک ارزیابی دقیق درباره فرصتهای از دست رفته و شناسایی استراتژیهای چالشی پیش رو در بزرگترین تولیدکننده موبایل جهان بود. من آن را تنها دو هفته بعد از ورودم به Nokia نوشتم و فکر نمیکردم که اینقدر مورد توجه قرار بگیرد. این برای خود من هم یک تجربه یادگیری و آموزشی بود.
کمی درباره همکاری با Microsoft بگویید. شما در گذشته با این غول نرمافزاری کار کردهاید. به ما بگویید چطور به فکر این همکاری افتادید و سرانجام به این نتیجه رسیدید که راه آینده Nokia از اینجا میگذرد؟
خب این در واقع یک راه دیگر بود و اینطور نبود که بگوییم: «این راه ماست؛ برویم صحبت کنیم». ما سه گزینه در اختیار داشتیم و Microsoft یکی از آنها بود. بنابراین اولین مذاکره ما با استیو بالمر انجام شد. ما به یک همکاری قدرتمند و استراتژیک فکر میکردیم. در نهایت و بعد از جلسات مشاوره طولانی با مدیران شرکت تصمیم آخر برای همکاری با Microsoft درست یک شب قبل و در روز دهم فوریه گرفته شد.
آندروید Google قطعا یکی از دو گزینه دیگر بود. اما آیا همکاری با RIM هرگز در این گزینهها بوده است؟
ما تشخیص دادیم که هر استراتژی دیگری علاوه بر سختافزار و نرمافزار ویژه، نیاز به چیزی دارد که ما به آن اکوسیستم میگوییم. این اکوسیستم شامل خدماتی از اینترنت، برنامههای کاربردی و... است و اضافه شدن هرکدام از اینها به دستگاه شما یک تجربه بزرگ را بوجود میآورد. ارزیابی ما نشان داد که تنها دو اکوسیستم بزرگ وجود دارد؛ یکی از آنها Apple است که توسط خود این شرکت تولید، اجرا و کنترل میشود و منحصرا برای خود آنها و کاربرانشان است و دیگری آندروید است. به این ترتیب ما شروع به ارزیابی آینده همکاری با شرکای مختلف کردیم و به این نتیجه رسیدیم که Microsoft گزینههای مورد نیاز ما را برای رشد در این صنعت دارد.
شما هیچ پیشبینیای درباره زمان ارائه اولین گوشی مبتنی بر سیستمعامل Windows Phone ۷ در بازار ندارید؟
من ارزیابیهای خاصی برای خودم دارم، اما همچنان آنها را به صورت عمومی اعلام نمیکنم. تنها چیزی که در این مورد میتوانیم بگوییم آن است که این محصول در سطح گسترده در سال ۲۰۱۲ به سرتاسر دنیا صادر میشود، اما تلاش ما این است که اولین دستگاه در سال ۲۰۱۱ رونمایی شود.
نظرتان برای شایعاتی درباره مبلغ یک میلیارد دلاری قرارداد با Microsoft چیست؟
یک بار دیگر جملاتم را که روی استیج و در زمان اعلام این همکاری گفتم تکرار میکنم؛ ارزش این قرارداد میلیاردی بوده است نه میلیون دلاری.
آیا همکاری با Microsoft شرکت شما را از تولید گوشیهای مبتنی بر آندروید باز میدارد؟
ما دقیقا مشخص نکردهایم که این قرارداد ما را از چه کارهایی باز میدارد و از چه کارهایی باز نمیدارد، اما این کاملا مشخص است که ما وارد یک رابطه منحصر به فرد شدهایم و کاملا بر Windows Phone تمرکز کردهایم.
Nokia در عرصه جهانی چطور است؟ آیا شما برنامهای برای رقابت با Apple دارید؟
آندروید و Apple به وضوح رقبای اصلی ما هستند. اما وقتی شما به دنیا از یک عینک جهانی نگاه میکنید، تمایل زیادی به استفاده از گوشیهای موبایل برای توسعه ارتباطات وجود دارد و افراد زیادی وجود دارند که میخواهند اولین تجربه دیجیتالشان را داشته باشند. افراد زیادی هستند که شاید حساب بانکی ندارند، اما میخواهند یک گوشی موبایل ارزان قیمت بخرند و با دنیا مرتبط بشوند. اگرچه در شمال آمریکا رشد درآمد و تکنولوژی به گونهای است که افراد منتظر ورود iPhone جدید هستند، اما در بسیاری نقاط دیگر دنیا مردم درآمد کافی برای خرید یک گوشی iPhone ندارند.
موفقیت در Nokia برای شما شبیه به چیست؟
به دست آوردن نتایج دلخواه در بالاترین درجه؛ مدیر عامل Nokia باید حتی به سهامداران جزء این شرکت هم فکر کند. من به دنبال ایجاد یک تیم آرمانی از افراد متخصص در سختافزار و نرمافزار هستم تا بتوانیم محصولات موبایلی بزرگ دنیا را تولید کنیم. میخواهیم هر وقت هر کاربری به گوشی موبایل Nokia خود نگاه میکند، لذت روز اول استفاده از آن را حس کند.
ارسال نظر