ندا لهردی
در سال‌های اخیر با رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه و در مقابل رکود شرکت‌های معتبر در کشورهای توسعه یافته، شرکت‌ها و بنگاه‌های تجاری در کشورهای آسیایی بیش از پیش مطرح شده‌اند. در حقیقت این شرکت‌ها راه خودشان را به بازار جهانی باز و پیدا کرده‌اند.

مجله معتبر نیوزویک از سال 2005 هر سال به بررسی ابتکاری‌ترین شرکت‌های جهان می‌پردازد و 50 شرکت برتر در این زمینه را معرفی می‌کند. امسال اما این مجله برای اولین بار 25 شرکت برتر از نظر نوآوری را برخلاف هر سال از کشورهایی خارج از ایالات متحده آمریکا انتخاب کرده است. دلیل این است: رهبران جدید جهان از آسیا بیرون می‌آیند.
در دهه گذشته همزمان با اینکه ایالات متحده در حدود ۴/۲ میلیون شغل کارخانه‌ای را از دست داده و به چین واگذار کرد، موسسه سیاست‌گذاری اقتصادی و دیگر سازمان‌های تحقیقاتی درباره این خطر هشدار دادند. کارخانه‌ها و مراکز تولید کره جنوبی، تایوان و چین حالا به تدریج توانسته‌اند راهی برای حضور در زنجیره اقتصادی جهان پیدا کنند. آنها حالا دیگر به جای تولید کفش‌های کتانی، اسباب‌بازی و تی‌شرت، به طراحی و تولید کامپیوترهای شخصی، لوازم مصرفی الکترونیک، لوازم خانگی و حتی خودرو روی آورده‌اند. این در حالی است که از نظر غرب و کشورهای توسعه‌یافته همچنان محصولات‌ های‌تک آسیایی به عنوان محصولات نامرغوب و درجه دوم محصولاتی محسوب می‌شوند که در آمریکا تولید می‌شود.
نبرد آسیایی برای حاکمیت اقتصادی جهان
با تمام اینها، اما گویا چین و تولیداتش یک خطر و نگرانی جدی برای تولیدکنندگان غربی محسوب می‌شود. حالا شرکت‌های تولیدکننده آسیایی خیلی خوب متوجه شده‌اند که علاوه بر همراه شدن با طراحی مدرن روز بهتر است بخش‌های ویژه توسعه و تحقیقات را در کنار بخش‌های تولیدی راه‌اندازی کرده و با تولید محصولاتی باکیفیت، اما ارزان قیمت بازار را در دست بگیرند. درست به همین دلیل هم هست که این شرکت‌های تولیدکننده حالا در جایگاهی قرار گرفته‌اند که خودشان را جهت نبرد برای حاکمیت اقتصاد جهانی آماده می‌کنند.
به این ترتیب است که این نبرد کلید خورده است و نتایج آن را به خوبی می‌توان در فهرست جدید ابتکاری‌ترین شرکت‌های جهان منتشر شده در مجله نیوزویک مشاهده کرد. در واقع از میان 50 شرکت برتر امسال، 15 شرکت آسیایی هستند. این در حالی است که تعداد شرکت‌های برتر آسیایی در سال 2006 تنها به 5 شرکت می‌رسیده است. درست به همین دلیل هم هست از میان 25 شرکت برتر امسال بیشترین تعداد به شرکت‌های خارج از ایالات متحده اختصاص دارد.
با این اوصاف است که حالا دیگر نام و نمایندگی‌های شرکت‌های بزرگ آسیایی در کشورها و شهرهای مختلف جهان به چشم می‌خورد. حالا دیگر به مدد راه‌های ارتباطی مختلف و مدرن که با تکنولوژی پیش می‌روند، محصولات این شرکت‌های آسیایی حتی قرار است راه کشورهای غربی را در پیش گرفته و به این کشورها صادر شوند.
سال گذشته چین تنها با یک شرکت تولید کننده کامپیوترهای شخصی Lenovo در این فهرست قرار داشت و امسال این کشور چهار شرکت دیگر را هم به این فهرست اضافه کرده تا مجموع شرکت‌های چینی حاضر در جمع ابتکاری‌ترین شرکت‌های جهان به 5 شرکت برسد که در این میان نام شرکت‌هایی مانند China Mobile و HTC برای اغلب مردم جهان آشنا و شناخته شده‌اند.
حضور پر رنگ تکنولوژی
در میان این 50 شرکت برتر جهان، بیشترین نام‌ها به شرکت‌های فعال در زمینه تکنولوژی اختصاص دارد. هر چه باشد همراهی این شرکت‌ها با تکنولوژی روز آنها را در جایگاه بهتری نسبت به دیگر شرکت‌ها قرار داده است. با این حال آنچه در این بین اهمیت دارد، در حقیقت پذیرش تکنولوژی به عنوان کلید پیشرفت و راه توسعه اقتصادی است که باعث می‌شود جایگاه فناوری‌های نوین بیش از پیش در جهان تثبیت شود. جالب آنکه بزرگ‌ترین پدیده فهرست امسال؛ یعنی چین و شرکت‌هایش، بیشتر به اتکای شرکت‌های فعال در تکنولوژی یعنی شرکت‌هایی مانند Lenovo، HTC، China Mobile و شرکت تولیدکننده لوازم الکترونیکی Haier در این فهرست مطرح شده‌اند.
این در حالی است که برترین رتبه‌ها در این میان همچنان در اختیار بزرگ‌ترین و مشهورترین شرکت‌های مطرح در حوزه تکنولوژی هستند. به این ترتیب شرکت‌هایی مانند Apple، Google، Microsoft و IBM در جایگاه‌های اول تا چهارم این فهرست را به خودشان اختصاص داده‌اند. روند رشد و توسعه این شرکت‌ها در طول سال‌های اخیر برای اغلب افراد جهان مشخص و ملموس است. در حقیقت محصولات متنوع آنها و محبوبیت این محصولات در میان افراد متفاوت در کشورهای مختلف جهان گواه خوبی برای موفقیت این شرکت‌ها می‌تواند باشد. شاید بهتر باشد به این موفقیت صف‌های طولانی برای خرید این محصولات، پیش‌خرید آنها و دقیق‌تر از همه درآمد و سود خالص سالانه این شرکت‌ها را هم اضافه کرد تا بتوان به دید وسیع‌تری از رشد آنها رسید.
این در حالی است که به جز Apple و Google که جایگاه خودشان را از سال قبل حفظ کرده‌اند، Microsoft و IBM به ترتیب در سال گذشته رتبه‌های چهارم و ششم را در اختیار داشته‌اند.
علاوه بر این شرکت‌ها بسیاری دیگر از شرکت‌های فعال در حوزه تکنولوژی در سال جدید جایگاه خودشان را در این فهرست ارتقا داده‌اند. شرکت Amazon یکی از این شرکت‌ها است که در سال ۲۰۰۹ رتبه یازدهم را داشته و امسال به جایگاه ششم صعود کرده است. به همین ترتیب LG از جایگاه بیست و هفتم به هفتم، General Electric از جایگاه هفدهم به نهم، Sony از چهاردهم به دهم، Samsung از شانزدهم به یازدهم، Intel از سی و سوم به دوازدهم و Lenovo از چهل و ششم به سی‌ام ارتقا پیدا کرده‌اند.
این در حالی است که در مقابل بعضی از شرکت‌های دیگر این عرصه روندی معکوس را طی کرده و از جایگاه قبلی خود در سال گذشته در فهرست امسال به رتبه‌های پایین‌تری سقوط کرده‌اند. شش شرکت معروف و شناخته شده Research In Motion، HPو، Nintendo، Nokia، Vodafone و Verizon Communication از این دسته هستند که به ترتیب از جایگاه هشت به چهارده، از هفتم به شانزدهم، از پنجم به بیستم، از نهم به بیست و سوم، از بیست‌وپنجم به سی‌و‌هشتم و بالاخره از سی‌ام به پنجاهم نزول کرده‌اند.
پدیده‌های نوظهور
مهم‌ترین پدیده‌های فهرست امسال شرکت‌های تازه‌وارد چینی هستند که برای اولین بار در این فهرست قرار گرفته و حتی بعضی از آنها جایگاه‌های بالای فهرست را به خودشان اختصاص داده‌اند.
شرکت BYD یکی از این شرکت‌ها است که شاید نام آن هم برای بسیاری هنوز ناآشنا باشد. این شرکت، اما یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان باتری برای موبایل‌های هوشمند و خودروهای سبز و البته تولید پنل‌های خورشیدی است که توانسته است تا پایان سال ۲۰۰۹ سودی برابر ۵/۵۵۵ میلیون دلاری را به دست بیاورد.
شرکت China Mobile هم یکی دیگر از این تازه‌واردان است که بیشترین کاربران موبایل در سرتاسر دنیا را به خودش اختصاص داده است. همین تعداد کاربران می‌تواند درآمد و سود قابل توجهی را نصیب این شرکت کند. با این حال اما این شرکت به دنبال آن است تا با ارائه خدمات متنوع و به روز رضایت کاربرانش را جلب کرده و حتی در آینده‌ای نزدیک خدماتش را از طریق نمایندگی‌های خارجی در کشورهای دیگر هم عرضه کند.
شرکت تولید کننده گوشی‌های موبایل HTC هم یک تازه وارد آشنا برای همه مردم جهان است. این شرکت که با تولید اولین گوشی موبایل مبتنی بر سیستم عامل Android شرکت Google با پشتیبانی شرکت بزرگ T-Mobile را به بازار عرضه کرد تا توجه همه را به خودش جلب کند. «پیتر چو»، مدیر عامل این شرکت حالا با تنها هشت هزار نیروی کار متخصص معتقد است که: «ما به هر امکانی به دید یک فرصت می‌نگریم و سپس آن فرصت را به یک منبع تبدیل می‌کنیم».