تلاش برای سرعت بیشتر
ندا لهردی
سال کهنه میلادی به سر رسید تا سال جدید با امیدهای تازه آغاز شود. این امیدها اما در شرایط رکود و بحران اقتصادی برای شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی اهمیت زیادی دارد و می‌تواند در رشد بخش‌ها مختلف هم موثر باشد. در این میان اما تکنولوژی به عنوان بخشی که سرعت رشد مناسبی دارد، توانسته است روند بهبود را زودتر از بخش‌های دیگر در پیش بگیرد. درست به همین دلیل هم پایان سال ۲۰۰۹ به زمانی برای ارائه آمارها و گزارش‌های تحلیلی از روند رشد این صنعت تبدیل شده است.

موسسه تحقیقاتی Akamai هم درست به این دلیل به تازگی گزارشی از سرعت اینترنت، نفوذ اینترنت و همچنین میزان حملات سایبری در ۲۲۶ کشور مورد مطالعه‌اش را منتشر کرده است.
این گزارش به طور کلی نشان می‌دهد که تمایل کاربران سرتاسر دنیا به استفاده از اینترنت پرسرعت تا حد چشمگیری افزایش پیدا کرده و به دنبال آن تعداد کاربران و ضریب نفوذ اینترنت هم در حال افزایش است. به این ترتیب این گزارش نشان می‌دهد که همزمان با افزایش ضریب نفوذ اینترنت پر سرعت در میان اغلب کشورهای جهان، ضریب نفوذ اینترنت کم سرعت (کمتر از 256 کیلو بیت در هر ثانیه) هم به سرعت در حال کاهش است.
از طرفی، آمارها نشان می‌دهند که تمایل کاربران به استفاده از محصولات قابل حمل به خصوص موبایل‌های هوشمند برای اتصال به اینترنت هم هر روز در حال افزایش است و به این علت هم بسیاری از اپراتورهای موبایل در سرتاسر دنیا به ارائه خدمات اینترنت همراه رو آورده‌اند. طبق این تحقیقات، در حال حاضر سرعت اینترنت ارائه شده روی موبایل‌های هوشمند در کشورهای مختلف بین ۷۰۰ تا ۷۵۰ کیلو بیت در هر ثانیه متغیر است. این در حالی است که کارشناسان معتقدند این سرعت در حال افزایش است.
ضریب نفوذ در حال رشد
در میان کشورهای مختلف دنیا که به سرورهای شبکه بزرگ شرکت Akamai متصل هستند، تقریبا همه روزهای آخر سال ۲۰۰۹ را با رشد ضریب نفوذ اینترنت گذرانده‌اند. آمار منتشر شده از طرف این شرکت که مربوط به تحقیقات انجام شده در ۲۲۶ کشور مختلف دنیا است، نشان می‌دهد که کشور برزیل در سال ۲۰۰۹ بیشترین رشد را از نظر افزایش ضریب نفوذ اینترنت در میان کشورهای دیگر داشته است.
بر این اساس این کشور رشد فصلی 3/7 درصدی و رشد سالانه 23 درصدی را تا پایان سال 2009 تجربه کرده است. بیشترین ضریب نفوذ اما همچنان در اختیار ایالات متحده آمریکا است. در واقع آمارها نشان می‌دهند که دو کشور آمریکا و چین برای شش فصل متوالی در حدود 40 درصد کاربران را در میان این 226 کشور در اختیار داشته‌اند. کمترین رشد سالانه ضریب نفوذ در این میان اما با رشد
۳ درصدی متعلق به کره جنوبی است. با این حال؛ اما ده کشور برتر این گروه از نظر میزان ضریب نفوذ این روزها بیش از ۷۱ درصد کاربران سرتاسر دنیا را به خود اختصاص داده‌اند.
به طور کلی، اما در حال حاضر بیش از 444 میلیون کاربر فعال اینترنت در این کشورها وجود دارند که این رقم نسبت به سال 2008 با رشد 17 درصدی همراه بوده است. این روند رشد اما برای کاربران اینترنت پرسرعت گویا سرعت بیشتری هم داشته است.
تکنولوژی‌های جدید و نیاز به اینترنت پرسرعت
تکنولوژی‌های جدید و کاربری‌های متنوع آن‌ها این روزها نیاز کاربران به استفاده از اینترنت پر سرعت را تا حد قابل توجهی افزایش داده است. در این میان، کارشناسان معتقدند که علاقه کاربران به تماشای فیلم و ویدئوهای با کیفیت بالا یا HD بیشترین تاثیر را بر روند افزایش سرعت اینترنت داشته است. دانلود و تماشای این ویدئوهای با کیفیت طبیعتا به سرعت بالایی در اینترنت نیاز دارد. تحقیقات در این زمینه نشان می‌دهد که برای تماشای یک ویدئوی با کیفیت استاندارد تلویزیونی به اینترنتی با سرعت 2 مگابیت در هر ثانیه نیاز دارد. این در حالی است که برای تماشای ویدئویی با فرمت DVD سرعت اینترنت 5 مگابیت در هر ثانیه کافی است؛ اما دانلود یا تماشای ویدئوهای با کیفیت بالا؛ یعنی 1080 پیکسلی به سرعت اینترنت 40 مگابیت در هر ثانیه نیاز دارد.
در واقع به همین دلیل هم کارشناسان متوسط سرعت اینترنت را در سه گروه پر سرعت، با سرعت بسیار بالا و کم سرعت تقسیم شده است که گروه اول به سرعت بالای ۲ مگابیت در هر ثانیه، گروه دوم به سرعت ۵ مگابیت در هر ثانیه و بیشتر و گروه سوم به سرعت کمتر از ۲۵۶ کیلوبیت در هر ثانیه مربوط می‌شوند.
بر این اساس متوسط سرعت اینترنت در جهان یک بار دیگر بعد از فصل دوم سال 2009 در حال افزایش است و به رقم 7/1 مگابیت در ثانیه می‌رسد. در میان 226 کشور مورد بررسی این موسسه، کره جنوبی با متوسط سرعت 6/14 مگابیت در ثانیه همچنان در جایگاه اول قرار دارد و همراه با ایرلند دو کشور با رشد فصلی بالای 25 درصد را در میان ده کشور برتر دنیا از نظر متوسط سرعت اینترنت تشکیل می‌دهند. در این میان اما کشورهای رومانی، سوئد و جمهوری چک با وجود متوسط سرعت بالا، با کاهش رشد فصلی مواجه بوده‌اند.
بر اساس تحقیقات موسسه Akamai، در طول سال میلادی گذشته ۱۰۳ کشور جهان متوسط سرعت اینترنت کمتر از یک مگابیت در ثانیه داشته‌اند که این تعداد کشور در مقایسه با ۱۲۵ کشور در نیمه اول سال ۲۰۰۹ کاهش پیدا کرده است. در مقابل، اما این گزارش نشان می‌دهد که هفت کشور دنیا در این سال متوسط سرعت اینترنتی کمتر از ۱۰۰ کیلوبیت در ثانیه داشته‌اند.
در میان کشورهای آسیایی، کره جنوبی در جایگاه ششم ده کشور برتر از نظر متوسط سرعت اینترنت قرار گرفته است و فلسطین اشغالی هم رتبه اول این فهرست را به خودش اختصاص داده است. در قاره آفریقا؛ مراکش با متوسط سرعت اینترنت 2/3 مگابیت در ثانیه در رتبه اول قرار گرفته و بعد از آن تونس با متوسط سرعت 2/2 مگابیت در ثانیه قرار گرفته است.
اما در اروپا کشورهای سوئیس، اسلواکی و بلژیک به ترتیب با متوسط سرعت اینترنت ۴/۲، ۴۲/۱ و ۴/۱ در دسته کشورهای برتر از این نظر قرار دارند. در آمریکای جنوبی هم کشورهای کلمبیا، شیلی و برزیل سه کشور برتر از لحاظ متوسط سرعت اینترنت هستند.
ایران همچنان دور از استانداردها
با تمام این‌ها اما آمارها نشان می‌دهند که سرعت اینترنت در کشور ما برای کاربران شرکت‌ها ۵۱۲ کیلوبیت در ثانیه و برای کاربران خانگی تنها ۱۲۸ کیلوبیت در ثانیه است.
این در حالی است که آخرین گزارش‌های رسمی منتشر شده از سوی اتحادیه جهانی مخابرات ITU در این زمینه نشان می‌دهد که ایران با ضریب نفوذ اینترنت
۳۴ درصد بعد از کشورهای دیگر منطقه مانند فلسطین اشغالی، امارات، قطر، لبنان و ترکیه در جایگاه ششم خاورمیانه قرار دارد. از نظر شاخص‌های اینترنت پرسرعت اما کشور ما جایگاه ۱۵ را در خاورمیانه در اختیار دارد. در حالی که بر اساس استانداردهای بین‌المللی اینترنت پر سرعت به پهنای باند بالای ۵۱۲ کیلوبیت گفته می‌شود، کاربران خانگی ما همچنان باید با محدودیت سرعت ۱۲۸ کیلوبیت در ثانیه دست و پنجه نرم کنند.