روی خط
بررسی مرکز پژوهشهای مجلس روی قیمت پهنای باند
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی قیمت پهنای باند و آثار آن بر بازار خدمات فناوری اطلاعات در ایران را بررسی کرد. معاونت پژوهشی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در پاسخ به درخواست علی مطهری، نماینده تهران و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، بازار پهنای باند در ایران را دارای ویژگیها و پیچیدگیهای زیادی دانست و افزود: بخش عمدهای از بازار به صورت انحصاری در اختیار شرکتهای دولتی است و کمیسیون تنظیم مقررات نیز به علت وابستگی به وزارتخانه، اقدامی برای آزادسازی این بازارها انجام نمیدهد.
از سوی دیگر، بازار به صورت غیرمنطقی و ناکارآمد شکل گرفته (نظام صدور مجوز فعالیت) و بدون دلیل به بخشهای کوچکتری تقسیم شده است (PAP،ISP، ...) که این امر هزینههای سربار را شدیدا افزایش داده است.
به بیان دیگر در زمینه سامان دهی بازار، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، رویکرد مشخصی ندارد و به جای تعداد محدودی شرکت بزرگ و رقیب، تعداد ۱۵۰۰شرکت کوچک وجود دارند که به طور طبیعی با این تعداد شرکت فقط هزینههای سربار افزایش مییابند.
در همین حال هزینه انتقال بسیار بالا است و مجموع هزینه انتقال و پهنای باند ۷۰درصد هزینههای بنگاههای خصوصی را به خود اختصاص میدهد، ضمن اینکه مدیریت دولتی ناکارآمد است و هزینههای شرکتهای دولتی به وسیله افزایش قیمت خدمات تامین میشود. موضوع قابل توجه دیگر این است که قیمت خرید اینترنت از دروازههای اصلی خارجی بالا است و به همین جهت هر نوع مدیریت تعرفه نمیتواند قیمتها را واقعی کند.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، سپس راهکارهایی برای حل مشکلات این بخش ارائه داد و با اشاره به لزوم فعال شدن و اصلاح ساختار کمیسیون تنظیم مقررات به منظور استقلال از شرکتهای دولتی و ایجاد بازار رقابتی برای همافزایی توانمندیهای بخش خصوصی، افزود: پهنای باند به عنوان نهاده اصلی حوزه فناوری اطلاعات باید در ادبیات برنامهریزی و بودجهریزی کشور دیده شده و احکامی نیز برای اصلاح قیمت آن در قوانین آورده شود و در همین حال کلیه هزینههای انتقال و پهنای باند نیز در جداول تعرفه باید اصلاح شوند.
ارسال نظر