مینی نوت‌بوک‌ها بازار جهانی کامپیوتر را نجات می‌دهند
ندا لهردی
بازار کامپیوترهای شخصی سال‌ها است که به عنوان یکی از بازارهای پر رونق محصولات دیجیتال در دنیا شناخته می‌شود. در چند سال اخیر اما ظهور کامپیوترهای شخصی قابل حمل یا همان نوت‌بوک‌ها تغییراتی را در میزان تقاضای کاربران و سلیقه خرید آن‌ها به وجود آورده است که در نهایت باعث تمایل بازار به سمت این محصولات شده است.

این اتفاق حتی در اوج رکود اقتصادی ماه‌های اخیر هم ادامه داشته تا جایی که بسیاری از کارشناسان و تحلیل‌گران این بازار پیش‌بینی کرده‌اند که این روند تا پایان سال 2009 هم ادامه پیدا می‌کند. درست به همین دلیل هم هست که در روزهای اخیر اقتصاددانان و کارشناسان زیادی اعلام کرده‌اند که بازار کامپیوترهای شخصی به همراه بازار گوشی‌های موبایل در دنیا اولین بازارهایی خواهند بود که روند بحران را پشت سر گذاشته و رو به بهبود می‌روند.
مینی نوت‌بوک‌ها جلوتر از بقیه
بازار کامپیوترهای شخصی فصل اول سال 2009 را با کاهش 8/6درصدی پشت سر گذاشت تا این کاهش حدود 4/1درصد بهتر از پیش‌بینی‌های انجام شده تا قبل از آن باشد.
با این حال اما همچنان این کاهش بیشترین میزان کاهش در بازار کامپیوترهای شخصی از فصل سوم سال ۲۰۰۱ بوده است. کاهش رشد این بازار در اولین فصل سال ۲۰۰۹ کمتر از میزانی که پیش‌بینی می‌شد در واقع نتیجه تاثیر عواملی مانند رونق بازار نوت‌بوک‌ها به خصوص مینی‌نوت‌بوک‌ها بوده است؛ این در حالی است که به عقیده کارشناسان کاهش میزان قدرت خرید بخش تجاری و بحران اقتصادی فراگیر در شاخص‌های موثر کشورهای صنعتی و پیشرفته عواملی بودند که روی روند رشد این بازار تاثیر داشته‌اند.
در مقابل اما رشد بازار جهانی مینی‌نوت‌بوک‌ها نقش مهمی در جلوگیری از سقوط بازار کامپیوترهای شخصی قدیمی داشته است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی موسسه تحقیقاتی IDC در این مورد، میزان صادرات جهانی مینی نوت‌بوک‌ها در فصل اول سال 2009 به 7/5میلیون دستگاه رسیده که این رقم از آنچه کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند بسیار بیشتر است. از طرفی این رشد بی‌سابقه باعث کاهش 1/3میلیون دستگاهی صادرات نوت‌بوک‌های قدیمی در مقایسه با فصل اول سال گذشته شده است.
به این ترتیب درآمد حاصل از فروش مینی نوت‌بوک‌ها در فصل اول امسال به ۲/۲میلیارد دلار رسید؛ در حالی که این اتفاق همزمان موجب کاهش درآمد حاصل از فروش نوت‌بوک‌های قدیمی تا ۴/۸میلیارد دلار نسبت به فصل اول سال ۲۰۰۸ شده است.
با این همه اما تحلیل‌گران این بازار معتقدند که قمیت مینی نوت‌بوک‌ها افزایش پیدا می‌کند. به نظر این افراد ورود مدل‌های متنوع و جدید و همزمان رشد میزان صادرات این محصولات باعث کاهش حجم عرضه محصولات ارزان قیمت می‌شود تا در نهایت کاربران منتظر ورود مینی‌نوت‌بوک‌هایی با طراحی سبک و باریک در ماه‌های آینده باشند.
طبق آمار منتشر شده IDC در حال حاضر مینی نوت‌بوک‌ها ۵/۹درصد از کل بازار کامپیوترهای شخصی را به خودشان اختصاص داده‌اند؛ در حالی که سهم کامپیوترهای قابل حمل از این بازار به طور کلی برابر ۳/۱۷درصد است.
همراهی بازارهای بزرگ با رکود
این روند گویا در بازارهای بزرگ سطح جهان کمی شدیدتر دنبال می‌شود تا جایی که بر اساس تحقیقات انجام شده بیشترین رکود بازار کامپیوترهای شخصی در این مناطق را می‌توان در دو فصل اخیر به راحتی مشاهده کرد؛ این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود این روند رکود رو به ثبات و حتی بهبود در آینده نزدیک می‌رود.
بازار کشورهای اروپای غربی و ایالات متحده آمریکا نمونه خوبی برای این موضوع هستند که با وجود تقاضای چشمگیر کاربران برای خرید در بازار مینی نوت‌بوک‌ها، همچنان حضور رکود را در بازار کامپیوترهای شخصی خود احساس می‌کنند.
کارشناسان هم پیش‌بینی کرده‌اند که بازار کامپیوترهای شخصی در آمریکا تا پایان سال ۲۰۰۹ کاهش بیش از ۲درصدی را تجربه می‌کند و این کاهش در سال ۲۰۱۰ به کمتر از یک‌درصد می‌رسد تا در نهایت به روند بهبود نزدیک شود.
بازار کشورهای اروپای غربی هم تاثیر این رکود را از اواخر فصل چهارم سال میلادی گذشته حس کردند تا بالاخره در فصل اول به صورت مشهودی ظهور کرد. به عقیده کارشناسان، این روند حداقل تا پایان فصل دوم هم ادامه پیدا می‌کند تا به روند ثبات برسد.
این روند گویا در بعضی از بازارهای کوچک و در حال توسعه حتی شدیدتر هم بوده است. بر اساس نظر کارشناسان کمبود منابع اعتباری همراه با کاهش ارزش مالی ارزهای این کشورها و البته افزایش میزان نقدینگی عواملی هستند که به رکود در بازار کامپیوترهای شخصی این کشورها دامن می‌زنند.
در مقابل اما بازار بعضی دیگر از کشورهای در حال توسعه مانند ژاپن و کشورهای آسیای پاسیفیک حتی اوضاع بهتری نسبت به پیش‌بینی‌های انجام شده توسط کارشناسان دارند. دلیل این موضوع هم به افزایش میزان سرمایه‌گذاری دولت این کشورها بر بهبود زیرساخت‌ها مربوط می‌شود. در این میان انگار چین از آنچه تصور می‌شد هم بهتر عمل کرده است. کارشناسان IDC اعلام کرده‌اند که بازار کامپیوترهای شخصی در این کشورها تا پایان سال 2009 روند رشد ثابتی را داشته و تا سال 2010 به رشد 12درصدی می‌رسند.
«لورن لوارد» یکی از این کارشناسان این موسسه تحقیقاتی در این مورد می‌گوید: «بحران اقتصادی بر میزان تقاضا در بازار کامپیوترهای شخصی و ایجاد تغییراتی در این بازار تاثیر می‌گذارد. اگرچه بازار کشورهای توسعه یافته به کمک منابع مالی و سرمایه در جریان، بیشتر این تغییرات را بهتر از کشورهای در حال توسعه راهبری و مدیریت می‌کنند، اما از سال ۲۰۱۰ باید منتظر تماشای نتایج خوبی در حجم صادرات و میزان رشد این بازار در کشورهای در حال توسعه باشیم، این در حالی است که تمرکز روی رشد بازار در بخش کاربران و توسعه بازار در بخش‌های خاصی مانند مینی نوت‌بوک‌ها که با اقبال بهتری مواجهند، راهکاری است که می‌تواند به رقابتی شدن بازار و نجات سریع‌تر از این وضعیت کمک کند.»
«باب اودونیل» یکی دیگر از این کارشناسان در این باره معتقد است که«صرف‌نظر از کاهش رشد این بازار در فصل اول امسال، هنوز من و اغلب همکارانم به رسیدن این بازار به وضعیت ثبات و حرکت آن به سمت بهبود در سال 2010امیدواریم؛ این در حالی است که محصولات جدیدی که در نیمه دوم امسال و با شروع فصل پاییز روانه بازار نوت‌بوک‌ها به عنوان محصولات پر طرفدار این روزها می‌شوند و قطعا ویژگی‌هایی مانند قیمت ارزان، پردازنده‌های پرسرعت، طراحی سبک و باریک و سیستم عامل ویندوز 7 را در اختیار دارند، می‌توانند جان تازه‌ای به این بازار ببخشند.»
منبع:www.idc.com