ارسال هشت هزار نامه برای ردیابی گوشی‌های سرقتی

به گفته‌ مدیر کل بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات شرکت ارتباطات سیار روزانه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ نامه‌ ردیابی گوشی‌های تلفن همراه مفقودی یا به سرقت رفته برای ما ارسال می‌شود. محمد آبایی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ماهانه حدود هشت هزار نامه برای ردیابی گوشی به ما ارسال می‌شود که معمولا درصد بیشتری از ردیابی گوشی‌ها به نتیجه می‌رسند و گوشی‌ها پیدا می‌شوند، البته ممکن است در این بین از گوشی مورد نظر استفاده نشود یا به طریق دیگری از آن استفاده شود که در آن زمان کار ردیابی غیر ممکن شود.

به گفته‌ او مشترک می‌تواند در زمان به سرقت رفتن گوشی‌ها یا مفقود شدنشان به نزدیک‌ترین کلانتری مراجعه کرده و تقاضای خود را ارائه دهند که البته بهتر است کلانتری در همان محل به سرقت رفتن یا مفقود شدن گوشی باشد و پس از آن از طریق مراجع قضایی موضوع را پی‌گیری کنند.

آبایی در ادامه تصریح کرد: مشترکان باید توجه داشته باشند که نامه مربوطه را از مراجع قضایی برای سیم‌کارت‌های اپراتور اول، ایرانسل و تالیا دریافت کنند تا آن اپراتورها بررسی‌های لازم را در این زمینه انجام دهند که آیا از سیم‌کارت اپراتور مورد نظر در گوشی مربوطه استفاده می‌شود.

به گفته‌ آبایی در حال حاضر گوشی‌ها به لحاظ امکان تغییر شماره سریال تقسیم‌بندی می‌شوند، در برخی مواقع ممکن است هزار گوشی با یک شماره سریال کار کنند که طبیعتا با این کار شناسایی بسیار مشکل خواهد شد.

او خاطر نشان کرد: در این زمینه جلساتی را با پلیس آگاهی داشته و این مساله مطرح شد که در این زمینه اطلاع‌رسانی کرده و در مورد وجود چنین گوشی‌هایی که امکان تغییر شماره سریال در آنها کمتر وجود دارد، اطلاع‌رسانی کنند.

پیش‌نویس آیین‌نامه مزاحمت‌های مشترکان ایرانسل

با توجه به بروز مشکلات و برخی مزاحمت‌ها برای مشترکان اپراتور دوم تلفن‌همراه، پیش‌نویس آیین‌نامه مرتبط تهیه و احتمالا تا یک ماه آینده در سازمان تنظیم مقررات نهایی می‌شود.

علی نادی‌پور، معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در گفت‌وگو با سیتنا اظهار داشت: گرچه ایرانسل از نظر کیفیت، به دلیل محدودیت‌های ایجاد شده از سوی شهرداری، در برخی مناطق پوشش کامل ندارد، اما از نظر تعهداتی که در برنامه و موافقت‌نامه پروانه داشته، موفق بوده است.

نادی‌پور خاطرنشان کرد: در صورت تدوین و تصویب این پیش‌نویس، تکلیف مشترکان و تعهدات و محدودیت‌های آن‌ها مشخص می‌شود.

وی گفت: پس از تایید رگولاتوری، آیین‌نامه مورد اجرا قرار می‌گیرد و مشکلات مربوط به مشترکان ایرانسل نیز در مرجع اپراتور قابل رسیدگی خواهد بود.