مریم عسگری- ورود کالاهای قاچاق به بازار علاوه بر تاثیراتی که بر روند خرید و فروش و عرضه و تقاضای کالا در بازار دارد، تبعات منفی نیز بر میزان اعتماد مصرف‌کنندگان به بازار و شرکت‌های واردکننده کالا به بازار دارد.

اگر چه مصرف‌کنندگان ناچارند برای تهیه کالاهای مورد نیاز خود در هر شرایطی به بازار اعتماد کنند، اما نمی‌توان منکر این قضیه شد که عرضه کالای قاچاق حتی در کوتاه‌مدت تا چه حد می‌تواند بر روند تقاضا در بازار تاثیر بگذارد.

در این رابطه گفت و گوی کوتاهی با عضو هیات‌مدیره یکی از مراکز خرید و فروش کامپیوتر داشتیم که در زیر می‌خوانید.

برخی از فعالان بازار ادعا می‌کنند ورود مانیتورهای قاچاقی سامسونگ به بازار باعث کاهش تقاضا برای این کالا شده است. این ادعا تا چه حد صحت دارد؟

به دلیل اینکه حوزه کاری من به مانیتور مربوط نمی‌شود من اطلاعی در این زمینه ندارم و نمی‌توانم در این مورد اظهارنظر کنم، اما به نظر می‌رسد این موضوع شایعه‌ای است که برای خدشه‌دار کردن یک رقیب در فضای رقابتی توسط سایر عرضه‌کنندگان صورت گرفته است.

چگونه چیزی را که اطلاع ندارید به رقبا نسبت می‌دهید؟

خیر. این تصور شخصی من است و معتقدم اگر این قضیه صحت نداشته باشد این احتمال وجود دارد که راه‌اندازی این شایعه یک شیطنت بازاری باشد.

به هرحال شما از اعضای هیات‌مدیره یکی از مراکز خرید و فروش کامپیوتر هستید. بی‌‌خبری شما از چنین اتفاقی کمی عجیب است. یعنی شما از اتفاقات مهمی که در حوزه کاری‌تان می‌افتد، بی‌اطلاعید؟

اکثر مراجعین به این مرکز خرید بیشتر برای خرید لپ‌تاپ مراجعه می‌کنند و مانیتور فروش چندانی در اینجا ندارد. از طرفی، عرضه‌کنندگان مانیتورهای سامسونگ در این مرکز به دو تا سه نمایندگی فروش که زیر نظر سام‌الکترونیک فعالیت می‌کنند محدود می‌شود که این نمایندگی‌ها هم در این مورد مشکلی نداشتند.

یعنی شما ورود مانیتورهای قاچاق را به این پاساژ تکذیب می‌کنید؟

خیر، من در این مورد اطلاع چندانی ندارم و اطلاعاتم محدود به اخبار نشریات می‌شود.

در مورد سایر کالاهایی که به صورت قاچاق وارد بازار می‌شوند چطور؟ به نظر شما عرضه چنین کالاهایی باعث عدم اعتماد مصرف‌کنندگان به بازار نمی‌شود؟

خیر. زیرا کالاهایی که به این صورت وارد بازار می‌شوند به صرف قاچاق بودنشان بی‌کیفیت نیستند. پس اگر این کالاها با گارانتی به فروش برسند مشکلی پیش نمی‌آید. در مورد مانیتورهای قاچاقی سامسونگ نیز وضع به همین منوال است و باید ریشه‌یابی شود که آیا این خبر صحت دارد یا خیر یا اینکه حجم واردات کالاهای قاچاق چقدر بوده و...

مگر کالاهای قاچاقی هم گارانتی دارند؟

بله. بحث گارانتی از فروش جداست و در حال حاضر برخی از شرکت‌ها فعالیتشان در گارانتی کردن کالاهایی خلاصه می‌شود که بدون ضمانتنامه معتبر در بازار به فروش می‌رسند.

آیا این گفته شما به معنی افزایش عرضه کالاهای قاچاق به بازار نیست و اینکه مراکز خرید و فروش رایانه برای موجه جلوه دادن فعالیت عرضه‌کنندگان کالای قاچاق از فعالیت فروشندگان گارانتی حمایت می‌کنند؟

خیر. به هرحال برخی از کالاها به شکل مسافری وارد بازار می‌شوند و فاقد گارانتی هستند. همچنین برخی از خریداران به خدمات پس از فروش شرکت‌ها اعتمادی ندارند و به سمت شرکت‌های گارانتی کننده کالا می‌روند. پس فعالیت این شرکت‌ها در صورتی که به تعهدات خود در قبال مشتری عمل کنند، مانعی ندارد.