فرستنده ناشناس، عامل اصلی اختلالات تهران

اختلالات ۱۶ روزه شبکه تلفن همراه در تهران که تا ۱۹ اسفند ماه گذشته ادامه داشت به دلیل فعالیت یک فرکانس رادیویی بود.

وحید صدوقی، مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار روز گذشته در آخرین نشست مطبوعاتی سال ۸۷ شرکت خود با بیان مطلب فوق افزود: در طول مدت زمانی که شاهد بیشترین اختلالات بودیم سعی داشتیم با خویشتنداری مشکلات موجود را رفع کنیم و نمی‌خواستیم این موضوع رسانه‌ای شود.

وی در ادامه عنوان کرد، اختلالات بی‌شماری که طی یک ماه گذشته در تهران صورت گرفت به دلیل فعالیت یک فرستنده رادیویی در موج ۱۸۰۰ بود که بر اساس آمارهایی که ما در اختیار داریم پیش از آغاز فعالیت این فرستنده یعنی قبل از سوم اسفند ماه درصد اختلالات ما سه درصد بود، اما همزمان با فعالیت این فرستنده این اختلالات به ۵‌درصد افزایش یافت.

صدوقی بدون ذکر نام نهادی که با ایجاد امواج رادیویی ارتباطات مشترکان تهرانی را برای دو هفته پیاپی با اختلال روبرو کرده بود، افزود: ما نمی‌دانیم که چه کسی این امواج را ارسال کرده بود و بهتر است این سوال از مسوولان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پرسیده شود، اما بعد از شناسایی امواج فرستنده از سازمان خواستیم تا نسبت به فعالیت این فرستنده نظارت داشته باشد که خوشبختانه با توجه به همکاری‌های صورت گرفته فعالیت این امواج روز ۱۹ اسفند ماه قطع شد. مدیرعامل همراه اول خاطرنشان ساخت که متاسفانه فعالیت این فرستنده درست همزمان با نوسازی شبکه در برخی از قسمت‌های تهران بود که همین عامل باعث شدت بیش از حد اختلالات و به دنبال آن قطعی‌های مکرری شد که مشترکان طی تماس‌های خود با آن روبرو بودند، اما هم‌اکنون و با توجه به توقف فعالیت این فرستنده، درصد قطع مکالمات همراه اول هم اکنون به ۴/۲‌درصد است.

وی در ادامه با اشاره به ارائه سرویس GPRS تصریح کرد: بر اساس برنامه توانستیم این سرویس را در سال جاری برای مشترکان فراهم آوریم. وی در ادامه افزود: قبول داریم که سرعت اینترنت بسیار پایین است، اما با توجه به استقبالی که از این سرویس صورت گرفته است به تدریج با توجه به مناطق پراستقبال و تجهیز امکانات جدید به زودی سرعت سرویس‌های موجود بر بستر GPRS تا سه برابر افزایش خواهد یافت.

صدوقی به انعقاد قرار داد ارائه سرویس‌های ارزش افزوده با مرکز پیشرفته دانشگاه شریف خبر داد و در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر عدم موفقیت نرم‌افزار پیامک فارسی که پیش از این از سوی این مرکز ارائه شده بود، گفت: قبول دارم که این نرم‌افزار در بدو ارائه با مشکلاتی همراه بود، اما پیمانکار این نرم‌افزار در نسخه‌های بعدی مشکلات آن را رفع کرد. وی در پاسخ به این سوال که این شیوه و این نرم‌افزار مورد استقبال کاربران قرار نگرفته است، افزود: این نرم‌افزار تنها در شرایطی کاربرد دارد که روی گوشی هر دو طرف نصب شده باشد و در غیر این صورت کاربردی نیست. صدوقی با بیان این نکته که طی یک سال گذشته به طور متوسط درصد ارسال پیامک‌های فارسی به ۶۰‌درصد افزایش و پیامک‌های لاتین به ۴۰‌درصد کاهش یافته است، افزود: درست است که اقبال استفاده از نرم‌افزار پیامک فارسی پایین بوده و هم اکنون برخی از پیامک‌های فارسی ارسال شده به دلیل اختلاف تعداد کاراکترهای فونت فارسی و لاتین دو برابر محاسبه می‌شود، اما کاهش تعرفه پیامک فارسی باعث شده تا ما امسال در بخش درآمدهای پیامکی با کاهش روبه‌رو باشیم.