پاسخ به دنیای اقتصاد
وزارت ارتباطات:دستاوردهای عظیمی کسب کردهایم
بازار دیجیتال - به دنبال انتشار مطلبی تحت عنوان «وقایع مهم ICT کشور در سال ۸۷» که در تاریخ ۱۵ اسفندماه جاری در همین صفحه منتشر شده بود، روابط عمومی وزارت ارتباطات پاسخی را به دفتر روزنامه ارسال کرده که عینا در زیر میخوانید. تنها ذکر این نکته ضروری است که مطلب طولانی وزارت ارتباطات پیش از آنکه پاسخی به پرسشهای مطرح شده در گزارش باشد، به گزارش عملکردی دولتی از حوزه ICT شباهت دارد که پیش از این نیز بارها از زبان مسوولان این وزارتخانه عنوان شده و دنیای اقتصاد نیز بنا به ضرورت در گزارشها و خبرهای خود به این آمارها استناد کرده است. بهرغم این دنیای اقتصاد آمادگی خود را برای انجام گفتوگو با وزیر ارتباطات و دیگر مسوولان این وزارتخانه برای بررسی ابهامات موجود در عرصه ICT ایران تکرار میکند. متن پاسخ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به این شرح است.
متاسفانه این گزارش مصداق اصلی سیاهنمایی در مورد خدمات و توفیقات دولت است. در این گزارش تلاش شده است دستاوردهای بزرگ دولت خدمتگزار در این حوزه ناچیز و این سالها را سالهای غیرخوب عنوان کنند. در این گزارش نه تنها هیچ اشارهای به آمار و ارقام و تحقق وعدههای مسوولان نشده، بلکه فعالان و مسوولان حوزه ICT کشور را متهم به کمکاری نموده است، لذا بخشی از خدمات و تحولات این حوزه در زیر جهت تنویر افکار عمومی و روشنشدن ذهن مسوولان آن روزنامه و نویسندگان محترم آن ارائه میگردد.
۱ - یکی از اتفاقات مهم سال ۸۶ در حوزه ارتباطات به روز رسانی تلفن ثابت در کل شهرهای کشور بود. همه میدانند که قبل از شروع به کار دولت نهم هموطنان عزیزمان در بسیاری از نقاط کشور برای دریافت یک خط تلفن میبایست چندین ماه و گاهی بیش از یک سال در انتظار میماندند. با برنامهریزی انجام شده این معضل به دست توانای کارشناسان و مدیران این حوزه حل گردید و از آن زمان تاکنون در شهرها تلفن به روز واگذار میگردد.
فراموش نکنیم که در زمان شروع دولت نهم در همین شهر تهران در بعضی نواحی قیمت یک خط تلفن ثابت در بازار آزاد از یکمیلیون تومان بیشتر بود در صورتی که در آن زمان قیمت تلفن دولتی حدود یکصدهزار تومان بود و این خود باعث رانتخواری و واگذاریهای خارج از نوبت بود. امروزه بحمدالله با بهروزرسانی تلفن ثابت بازار سیاه این حوزه برچیده شده و قیمت تلفن دولتی هم به حدود ۵۰هزار تومان کاهش یافته است. چرا آن روزنامهای که در حوزه اقتصاد فعالیت میکند در خصوص اینکه در طول دولت نهم قیمت خدمات نه تنها افزایش نیافته است، بلکه واگذاری تلفن هم با قیمت کمتر انجام میشود صحبتی نمیکند؟
۲ - همه میدانند که مساله روستاها یکی از مسائل مهم کشور است و خدمترسانی به روستاها همواره برای دولت یک هدف بوده است. در کشور حدود ۲۳هزار روستای بالای ۵۰ خانوار (۲۵۰ نفر جمعیت) وجود دارد که به همت دولت نهم در حال حاضر بیش از ۲۲هزار روستا دارای تلفن خانگی شدهاند، همچنین حدود ۳۵هزار روستای بالای ۲۰ خانوار (صد نفر جمعیت) در کشور وجود دارد که بالغ بر ۳۰ هزار از این روستاها در حال حاضر به همت دولت نهم دارای تلفن خانگی شده است و بقیه هم در سال ۸۸ انشاءا... نهایی میشود که خود نقطه برجستهای در کارنامه دولت نهم است.
۳ - توسعه فناوری اطلاعات در کشور همواره در دستور کار بوده است و تحولات عظیم در این حوزه کمنظیر است. در سالهای ۸۶ و ۸۷ در بیش از ۷۰۰۰ (هفتهزار) روستای کشور دفاتر ICT راهاندازی و بهرهبرداری شد که اکنون بانکی نظیر پست بانک در بیش از ۷۰۰۰ روستا خدمات بانکی الکترونیکی به مردم ارائه میدهد. عظمت این کار از این مشخص میشود که بدانید حدود ۱۵ بانک بزرگ کشور کمتر از ۱۸۰۰۰ شعبه در کشور دارند.
۴ - در حوزه پهنای باند و سرعت اینترنت که در گزارش عنوان شده کاری انجام نگرفته، قابل ذکر است که پهنای باند بینالمللی کشور در طول دولت نهم نسبت به زمان مشابه دولت قبل بیش از بیست برابر افزایش یافت و اکنون با بیش از ۸۰ لینک STMI بهرهبرداری میشود، شایان ذکر است که ضریب نفوذ اینترنت کشور از حدود ۱۰درصد به بیش از ۳۰درصد در مدت خدمت دولت نهم رسید. در شروع دولت نهم تنها ۷۱۶ شهر کشور دارای امکانات دیتا بود که در طول سالهای ۸۵ تا ۸۷ به ۱۱۸۲ شهر رسید و هم اکنون همه شهرهای کشور دارای این امکانات هستند. در سال ۸۶ برای بالغ بر ۳۵۹ دانشگاه و موسسه آموزشی و پژوهشی کشور فیبرنوری کشیده شد و این دانشگاهها برای اتصال و دریافت پهنای باند محدودیتی ندارند و اگر بخواهند چند صدمگا پهنای باند هم امکانپذیر است. در سال ۸۶ بیش از ششهزار مدرسه به شبکه متصل شد که در همان سال و در سال ۸۷ مراسم مختلف افتتاح برگزار شد. حال چرا (این تحولات) از دید تیزبین مسوولین آن روزنامه نادیده گرفته میشود، جای سوال است؟ در سالهای ۸۶ و ۸۷ نهضت اتصال بانکها به شبکه شروع و اجرا شد طوری که تمام بانکهای کشور امروز به شبکه متصلند و تعدادی که باقی ماندهاند مشکلات موردی و خارج از اراده حوزه دارند در این ارتباط هم اطلاعرسانیهای زیادی شده است. در سال ۸۶ قیمت پهنای باند اینترنت بیش از ۳۰درصد کاهش یافت و در سال ۸۷ هم برای خدمات ADSL تصمیم بر کاهش ۲۰درصد گرفته شد. در سالهای ۸۶ و ۸۷ با مدیریت انجام گرفته بیش از ۸۰درصد سایتهای دولتی که میزبانی آنها در خارج بود به داخل کشور انتقال یافت که خدمت بسیار بزرگی به کشور و اطلاعات کشوری بود.
۵ -در حوزه تلفن همراه در سالهای ۸۶ و ۸۷ اتفاقات بسیار مهم و قابل توجهی رخ داد که متاسفانه در گزارش به آن توجه نکردهاند یا عمدا خواستهاند دستاوردهای دولت نهم را مخفی دارند که خلاف مسوولیتپذیری است. در شروع دولت نهم حدود ۷میلیون سیمکارت واگذار شده بود و هم اکنون با احتساب ایرانسل و تالیا بیش از ۴۵میلیون سیمکارت واگذار شده است و هر ایرانی با پرداخت چند هزار تومان در یک زمان بسیار کوتاه میتواند صاحب سیمکارت شود و از این فنآوری مهم بهرهمند گردد. در صورتی که قبل از شروع دولت نهم قیمت سیمکارت از ۷۰۰هزار تومان تا یک میلیون و ۲۰۰هزار تومان متغیر بود. همه میدانند که نسل تلفن همراه اول از سال ۷۳ تا ۸۷ نسل دوم بوده است و دولت نهم در سال ۸۷ موفق به ارتقای شبکه همراه اول شد و الان چندین ماه است که خدمات جدید GPRS و MMS و اینترنت روی شبکه همراه اول به مشترکان در بسیاری از نقاط کشور ارائه میشود، آیا این تحول عظیم در شبکه قابل ذکر در آن گزارش روزنامه نبود. چرا؟
همه میدانند که ضریب نفوذ تلفن همراه کشور در شروع دولت نهم حدود ۱۰درصد بود و الان به بیش از ۶۰درصد رسیده است. ملاحظه کنید در طول یازده سال به ۱۰درصد میرسد و در مدت سه سال و نیم به آن ۵۰درصد اضافه میشود و در دولت نهم پنج برابر آن یازده سال که عمده آن در سالهای ۸۶ و ۸۷ انجام گرفته است. آیا این ارقام قابل ذکر در آن گزارش نبود، آیا نویسنده محترم گزارش فراموش کرده است که زمان دریافت سیمکارت به طور متوسط در دولت قبلی بیش از یکسال بود و بعضی واگذاریها به صورت خارج از نوبت انجام میگرفت. ولی اکنون زمان انتظار به طور متوسط به کمتر از دو سه هفته رسیده است.
چرا نویسنده محترم از اقدام بزرگ و گسترده این حوزه پوششدهی جغرافیایی صحبت نمیکند که الان نزدیک به چهلهزار کیلومتر جادههای کشور تحت پوشش تلفنهمراه اول است و با برنامهریزی انجام گرفته بهزودی جشن پایان پوشش جادههای اصلی کشور برگزار میگردد.
تعداد BTS های شبکههای تلفنهمراه کشور در دولت نهم حدود پنج برابر شده است. آیا این تحول عظیم که عمدتا در سال ۸۶ و ۸۷ اتفاق افتاده است قابل ذکر نیست که آن روزنامه مدعی عدم تحقق وعده میشوند. رومینگ با کشورها در دولت نهم بیش از پنج برابر شده است به عبارتی در اکثر نقاط دنیا امکان اتصال به شبکههای تلفنهمراه فراهم شده است و هماکنون روزانه بیش از ۷۰میلیون پیامک در کشور رد و بدل میشود. امروزه بسیاری از بانکها امکانات پرداختهای غیرحضوری، نقل و انتقال حوالجات و خدمات مختلف الکترونیکی را ایجاد کردهاند، آیا نباید این تحولات و دستاوردهای مثبت ذکر گردد.
۶ - درحالحاضر بیش از ۱۲۰هزار کیلومتر فیبر نوری در حوزه ارتباطات کشور وجود دارد که بیش از نصف آن در دولت نهم و حجم زیادی از آن در سالهای ۸۶ و ۸۷ انجام شده است. این قابلیت بسیار برجستهای است که در کشور فراهم شده است، اگر میخواهید نقد کند ضرورت دارد به این دستاورد مهم نیز بپردازیم.
امروز شبکه فیبر نوری به همه کشورهای همسایه به صورت مستقیم متصل شده است (غیر از پاکستان که آن هم از طرف ایران انجام شده است ولی در خاک پاکستان مشکل دارد). در مدت دولت نهم پنج کشور همسایه به شبکه متصل شد و به صورت غیرمستقیم به همه کشورهای منطقه رابطه شبکهای وجود دارد و با بهرهبرداری از فیبر نوری فالکون در سال ۸۷ فرصتی دیگر در اختیار ایران قرار گرفت. به راستی این فرصت قابل ذکر نبود که در آن گزارش اینگونه ظالمانه و تحقیرآمیز خدمات دولت نهم را ناچیز و بیارزش پندارد؟ آیا افزایش تعداد شهرهایی که دارای شبکه انتقال و اطلاعات هستند به میزان ۹۲درصد رشد در دولت نهم دستاورد ناچیزی است؟
در شروع دولت نهم حدود ۱۳۰هزار تلفن همگانی شهری وجود داشت و هماکنون بالغ بر ۲۲۰هزار تلفن میباشد. یعنی نزدیک به ۷۰درصد رشد. به راستی تلفن همگانی چه زمانی وارد کشور شده است آیا این موفقیت تبریک ندارد. حتما نقد منصفانه تبریک به متخصصان، مدیران، پیمانکاران و دستاندرکاران این حوزه را در پی دارد. در شروع دولت نهم تعداد تلفنهای همگانی راه دور در کشور حدود ۵۳هزار بود و الان به حدود ۱۳۷هزار رسیده است، یعنی حدود ۱۵۶درصد رشد داشته است. اعداد و ارقام را ملاحظه کنید با در نظر گرفتن طول عمر دولت نهم و طول عمر تلفن همگانی، مطمئنا انتظار از آن روزنامه محترم خیلی بیشتر است. نقد منصفانه خواست مردم و دولت است. تعداد کانالهای انتقال کشور در شروع دولت نهم حدود یک میلیون بو ده و اکنون از مرز ۵/۲میلیون عبور کرده است، یعنی ۱۵۰درصد رشد داشته است. ملاحظه میشود که طولعمر دولت حدود ۴۰ ماه بیشتر نیست و کانالهای انتقال چند ده ساله در حال توسعه است.
در پایان قابلذکر است که اگر دستاوردها بخواهد با جزئیات ارائه شود، بسیار طولانی میشود، این حوزه آمادگی دارد، اطلاعات بیشتر را در اختیار آن روزنامه محترم قرار دهد تا طبق یک برنامه مسوولیتپذیر مورد اطلاعرسانی و نقد منصفانه قرار گیرد. جای تاسف است که گزارش مذکور نسبت به ارائه حقایق و دستاوردها کوتاهی و قصور کرده است.
ارسال نظر