با وجود افزایش تقاضا در بازار
بازار جهانی گوشی موبایل در انتظار رکود
رکود اقتصادی گویا هر روز دامنه نفوذ خود را گسترش داده و به بخشهای بزرگ و مختلف تجاری و اقتصادی هم میرسد.
رکود اقتصادی گویا هر روز دامنه نفوذ خود را گسترش داده و به بخشهای بزرگ و مختلف تجاری و اقتصادی هم میرسد.
بازارهای پررونق و سودآور هم انگار از تاثیر این رکود فراگیر بینصیب نماندهاند.
در میان بازارهای مختلف، بازار گوشیهای موبایل که معمولا چرخش مالی مناسبی داشته و به دلیل افزایش همیشگی تقاضا، فروش و در نهایت درآمد چشمگیری هم دارند.
با این اوصاف اما انگار بازار جهانی گوشیهای موبایل هم با این رکود اقتصادی دست و پنجه نرم میکند.
به این ترتیب تاثیر رکود اقتصاد جهانی به بازار موبایل هم رسیده و در نهایت به پیشبینی کاهش حجم صادرات این محصولات در سال 2009 منتهی شده است.
جدیدترین گزارش موسسه تحقیقاتی IDC در این مورد نشان میدهد که حجم نهایی صادرات گوشیهای موبایل در سال ۲۰۰۹ در مقایسه با سال ۲۰۰۸ تا ۹/۱درصد کاهش پیدا خواهد کرد.
این کاهش در حجم صادرات در حقیقت اولین کاهش سالانه صادرات گوشیهای موبایل از سال 2001 تاکنون است.
کاهش سالانه صادرات گوشیهای موبایل در گذشته و در سال ۲۰۰۱ برابر ۳/۲درصد بوده است.
در طول چندین سال گذشته، بازار جهانی گوشیهای موبایل به طور متوالی به رشد سالانه دو رقمی میرسید.
این رشد که در نتیجه افزایش چشمگیر تقاضا و به دنبال آن فروش در بازار کشورهای در حال توسعه اتفاق افتاد، تولیدکنندگان این محصول را در شرایط مناسبی قرار داد.
این در حالی است که این روند رو به رشد در یک سال اخیر به نسبت ثابتی رسید.
کارشناسان موسسه تحقیقاتی IDC اما حالا اعلام کردهاند که رشد بازار جهانی گوشیهای موبایل در سال ۲۰۰۸ به ۱/۷درصد رسیده است، قبل از آنکه این رقم رشد در سال ۲۰۰۹ به رقمی منفی برسد.
در چند ماه اخیر هم تعدادی از بازیگران صنعت موبایل شامل تولیدکنندگان قطعات، گوشیها و اپراتورها نگرانی خود را درباره حجم صادرات گوشیهای موبایل در سال 2009 اعلام کردهاند. اغلب آنها اظهار کردهاند که یک کاهش سالانه به دنبال رکود اقتصاد جهانی را پیشبینی میکنند.
«رایان ریت» یکی از تحلیلگران بخش تحقیقات بازار موبایل در IDC در این مورد میگوید: «اعلام کاهش میزان فروش از سوی Nokia در واقع اولین نشانه بروز مشکلات ناشی از رکود اقتصادی بود. اگرچه نگرانیهای بیشتر بعد از اعلام کاهش میزان تولید از سوی تولیدکنندگان قطعات و چیپستها که در واقع تغذیهکنندگان صنعت موبایل هستند، به وجود آمد.»
شرکتهایی مانند Qual Commو، Texas Instruments و Media Tek هم جزو تولیدکنندگانی بودند که کاهش میزان تولید خود را در سال جدید اعلام کردند.
به عقیده بسیاری از کارشناسان، رکود اقتصادی همچنین از رفتار مصرفکنندگان و کاربران هم تاثیر میگیرد که در این میان برنامههای کاربران برای خرید دستگاهها و محصولات جدید تاثیر بیشتری هم دارند.
این درحالی است که رکود اقتصادی و به دنبال آن کاهش درآمد مصرفکنندگان میتواند باعث شود که آنها ترجیح به نگهداری از محصولات فعلی خود بدهند تا اینکه بخواهند آنها را با محصولات جدید جایگزین کرده یا حتی ارتقا بدهند.
این موضوع در نهایت به کاهش تقاضا برای خرید گوشیهای موبایل و در همین راستا کاهش تولید قطعات شود تا گوشیهای موبایل را به محصولاتی کیمیا در بازار تبدیل کند.
IDC اما انتظار کاهش صادرات جهانی گوشیهای موبایل را تا پیش از سال 2009 نداشت.
با این حال کارشناسان این موسسه معتقدند که تا سال ۲۰۱۰ بازار جهانی گوشیهای موبایل به دنبال بهبود شرایط اقتصادی، به سمت افزایش میزان صادرات و فروش پیش میرود.
به این ترتیب با افزایش درآمد مصرفکنندگان و نقدینگی در دسترس آنها، مصرفکنندگان احساس راحتی بیشتری برای خرید یک گوشی جدید خواهند داشت. با این اوصاف پیشبینی رشد بازار گوشی موبایل در آینده قطعیت بیشتری به خودش میگیرد، اما این روند رشد با سرعت کمتری در مقایسه با سالهای اخیر که درصد رشد دورقمی داشتند، اتفاق میافتد.
با تمام اینها اما کارشناسان IDC اعتقاد دارند که رکود اقتصادی روی همه بخشهای بازار گوشیهای موبایل تاثیر نمیگذارد.
به این ترتیب IDC پیشبینی کرده است که بازار جهانی گوشیهای موبایل هوشمند در سال 2009 تا 9/8درصد هم رشد کند.
این رشد در واقع در مقابل رشد منفی بازار کل گوشیهای موبایل در این سال قرار دارد.
«رامون لیاماس» یکی از تحلیلگران IDC در این مورد میگوید: «کاربران خیلی زود به تمام قابلیتهای موبایلهای هوشمند علاوه بر امکان ارتباط تلفنی پی میبرند و به این دلیل تمایل بیشتری به خرید این محصولات پیدا میکنند. از طرفی قیمت مناسب و منطقی این گوشیها هم نظر کاربران را به خرید این محصولات جلب میکند، در حالی که قیمت موبایلهای هوشمند تا دو سال گذشته به بیش از 200دلار میرسید، حالا به دنبال افزایش رقابت تولیدکنندگان برای تولید و عرضه این محصولات، قیمت آنها تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.
افزایش تقاضا
با تمام اینها اما کارشناسان مجله اقتصادی Economist معتقدند که تقاضا برای خرید گوشیهای موبایل در سال 2009 افزایش پیدا خواهدکرد.
براین اساس، از فقیرترین کشورهای دنیا گرفته تا ثروتمندترین کشورها، تقاضا برای خرید انواع گوشیهای موبایل کمتر تحت تاثیر رکود اقتصاد جهانی قرار خواهد گرفت.
طبق گزارش Economist، تعداد کاربران جهانی موبایل در سال 2009 با رشد سالانه 8درصدی در مقایسه با سال 2008 به حدود 4میلیارد کاربر میرسد. در کشورهای در حال توسعه هم تقاضا به دنبال نیاز کاربران به ارتقای گوشیهای خود و خرید گوشیهای مجهز به امکان اتصال به اینترنت با قابلیتهای جدید و متنوعتر، افزایش مییابد. در مقابل اما کارشناسان پیشبینی میکنند که کشورهای توسعه یافته ترجیح میدهند در سال میلادی جدید بیشتر در زیرساختهای شبکه سرمایهگذاری کنند.
منبعها:
www.idc.com
www.economist.com
ارسال نظر