آیین‌نامه مصوب ارائه خدمات پیام چند رسانه‌ای MMS از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام شد.

طبق این آیین‌نامه، مشترک موظف است در زمان درخواست استفاده از خدمات چندرسانه‌ای مشخصات دقیق فردی و نشانی کامل خود را ارائه و هرگونه تغییرات به ویژه نشانی خود را حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز به فراهم‌کننده شبکه (اشخاص حقوقی که برابر مجوزهای صادره می‌توانند پیام‌های چند رسانه‌ای را به صورت انبوه فراهم و ارسال کنند) اطلاع دهد.

در صورت فروش یا سرقت تلفن همراه (سیم کارت) مشترک باید نسبت به انجام مراحل قانونی (بر اساس مقررات مربوط) اقدام کند. درغیر این صورت عواقب ناشی از هرگونه سوء‌استفاده از این تلفن همراه و خدمات مرتبط بر عهده مشترک است.

این آیین نامه با تاکید بر غیرمجاز بودن تبلیغات انبوه تجاری، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی توسط مشترک مجاز می‌افزاید: فراهم‌کنندگان پیام می‌توانند بر اساس مقررات جاری کشور و عقد قرارداد با فراهم‌کننده شبکه نسبت به انجام تبلیغات اقدام کنند و در صورتی که مشترک تمایل به دریافت تبلیغات نداشته باشد باید مراتب را به فراهم‌کننده شبکه اطلاع دهد.

مشترک می‌تواند برای برگرداندن پیام‌های غیرمتعارف حداکثر ظرف مدت ۴۸ ساعت پس از دریافت با استفاده از کد برگردان پیام (کدی است که مشترک برای برگرداندن پیام‌های غیر متعارف به فراهم‌کننده شبکه از آن استفاده می‌کند) اقدام کند.

بر اساس مصوبات کمیسیون سازمان تنظیم مقررات ارسال هرگونه پیام حاوی اطلاعات طبقه‌بندی شده، پیام‌های حاوی اطلاعاتی که موجب خدشه‌دار شدن امنیت ملی شود، پیام‌های حاوی اطلاعات حریم خصوصی اشخاص حقیقی و حقوقی دیگر بدون رضایت آنها، انتشار ویروس، نرم‌افزارهای مخرب، بازی‌های حاوی ویروس، کرم، هرزنامه از طریق شبکه، پیام مستهجن و خلاف شئون اسلامی ایرانی، پیام تهدیدآمیز، پیام‌هایی که موجب تخریب یا هتک حرمت اشخاص حقیقی و حقوقی شود، پیام حاوی اطلاعاتی که موجب خدشه‌دار شدن امنیت روانی، اقتصادی و اجتماعی افراد حقیقی وحقوقی شود ممنوع اعلام شده است. تشخیص موارد مذکور به عهده مراجع ذی‌صلاح قانونی است.

در این آیین‌نامه فراهم‌کنند‌گان شبکه و ارائه‌دهندگان این سرویس موظف شده‌اند مطابق با سیاست‌های ابلاغی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی بسترهای لازم را برای استفاده از خدمات MMS توسط مراکز فرهنگی مجاز فراهم کند و تجهیزات لازم برای پالایش (فیلتر) انواع پیام‌های موجود در فهرست (لیست) سیاه را ایجاد کند. علاوه بر این موظفند کلیه پیام‌های رد و بدل شده به همراه اطلاعات مرتبط را حداقل تا ۹۰ روز ذخیره کند.

همچنین فراهم‌کننده شبکه موظف به اتخاذ تمهیدات لازم در خصوص ثبت اطلاعاتی از پیام است به نحوی که امکان شناسایی فرستنده پیام را برای مراجع ذی‌صلاح فراهم کند. ارسال هرگونه پیام فاقد اطلاعات مذکور به مقصد ممنوع است و این افراد موظف هستند تدابیر لازم برای جلوگیری از پخش ویروس، نرم‌افزارهای مخرب، بازی‌های حاوی ویروس، کرم و هرزنامه از طریق شبکه را اتخاذ کند.

در این آیین نامه همچنین آمده است که فعال‌سازی خدمت برای افراد زیر ۱۸ سال سن مشروط به موافقت و تعهد ولی قانونی آنها است، ایجاد هرگونه مزاحمت از طریق ارسال پیام چند رسانه‌ای موجب اعمال مجازات مقرر در قوانین و مقررات ذی‌ربط خواهد بود.

نبود فضای نصب سایت علت تاخیر کنسرسیوم است

علت تاخیرهای اخیر کنسرسیوم تولید تجهیزات شش‌میلیون خط تلفن همراه ناشی از آماده نبودن محل‌‌ها برای نصب آنتن‌های BTS است.

یک مقام مسوول از کنسرسیوم تولید تجهیزات شش‌میلیون خط تلفن همراه در گفت‌وگو با سیتنا اظهار داشت: این کنسرسیوم برای نصب آنتن‌های خود در شمال و جنوب کشور با محدودیت‌ها و مشکلاتی مواجه و این امر باعث عدم اجرای پروژه بر اساس تعهدات شد.

وی طول مدت قرارداد را ناعادلانه خواند و تصریح کرد: از ابتدای انعقاد قرارداد روسا و اعضای کنسرسیوم به طول مدت قرارداد یعنی هجده ماه اعتراض داشته و خواهان افزایش طول مدت این قرارداد بودند.

وی فعالیت‌های کنسرسیوم در راستای ایجاد ظرفیت‌ها برای افزایش تعداد خط تلفن همراه در اپراتور اول را کار عظیمی در سطح ملی دانست و ادامه داد: کنسرسیوم ارتباطات سیار از تخصص و توان داخلی بهره‌مند شد و فعالیت‌های صورت گرفته در این مدت زمان کوتاه از عهده شرکت‌های خارجی نیز بر نمی‌آمد.

این مقام مسوول در پایان خاطر نشان کرد: تاکنون در کنسرسیوم ارتباطات سیار حدود سه‌هزار پیمانکار فرعی فعالیت داشته‌اند.