وضعیت فوقالعاده اقتصادی در جهان ادامه دارد
نفوذ رکود در تکنولوژی
رکود همچنان ادامه دارد. صحبت از رکود اقتصادی فراگیر، این روزها دیگر به مباحث روزمره افراد هم راه پیدا کرده است.
رکود همچنان ادامه دارد. صحبت از رکود اقتصادی فراگیر، این روزها دیگر به مباحث روزمره افراد هم راه پیدا کرده است.
این روند تدریجی دیگر به صنایع و بخشهای مختلف هم نفوذ کرده و تاثیر قابلتوجهی بر اقتصاد کشورهای جهان گذاشته است. در این میان تکنولوژی و صنایع وابسته به آن در دسته بخشهایی قرار گرفتهاند که به سرعت از وضعیت موجود تاثیر گرفتهاند.
این اتفاق چندان هم دور از انتظار نبود. هرچه باشد ایالاتمتحده آمریکا به عنوان نقطه آغاز این رکود، میزبان بزرگترین و فعالترین شرکتهای تکنولوژی است.
اعداد و ارقام شوم در این میان اعداد و آمار به راحتی همه چیز را مشخص میکنند.
با این اوصاف گزارش مربوط به وضعیت سهام شرکتهای تکنولوژی میتواند قابلتوجه باشد. به این ترتیب شاخص صنعتی «داوجونز» هفته گذشته با کاهش 33/7درصد به 91/8579دلار در هر سهم رسید
بعد از «داوجونز»، کاهش سهم شاخص Nasdaq در هفته گذشته شرکتهای بزرگ تکنولوژی را متضرر کرد.
شرکتهای عرضهکننده نرمافزار، محصولات مربوط به ذخیره اطلاعات، کالاهای شبکه و خدمات IT، اما امیدوارند که تغییرات نه چندان خوشایند اتفاق افتاده در بورس با تاخیر چند ماهه در صنعت تکنولوژی پدیدار شود.
در مقابل تحلیلگران بازار معتقدند که وضعیت فعلی بازار کاملا بیسابقه بوده و هیچ کس نمیتواند پیشبینی درستی از روزهای آینده آن داشته باشد.
درست یک هفته پیش یعنی روز پنجشنبه تقریبا اغلب شرکتهای بزرگ این رکود را کاملا حس کردند.
سقوط ۸۰۰ رقمی سهم شاخص DOWJONES در طول دو هفته پیش میتواند این شرایط را به خوبی توجیه کند.
شاخص معتبر تکنولوژی NASDAQ روز چهارشنبه هفته گذشته با کاهش 47/5 درصد به رقم 12/1645دلار رسید تا اغلب شرکتهای بزرگ از این کاهش متاثر شوند. در این میان شرکت RESEARCH IN MOTION سازنده گوشیهای BLACK BERRY در حالی که محصول جدید لمسی خود را هفته گذشته به بازار معرفی کرد، با کاهش 48/2درصدی ارزش سهام خود مواجه شد تا قیمت سهم آن به 03/59دلار برسد. شرکت مخابرات VRIZON که با گذراندن چهارمین روز متوالی سقوط، با کاهش 49/6درصدی به ارزش سهام 93/25دلاری دست یافت.
رقیب این شرکت، یعنی شرکت AT&T هم کاهش ۷درصدی را تجربه کرد تا قیمت هر سهم آن به ۲۳دلار برسد.
APPLE، اما با عرضه لپتاپهای جدیدش کاهش کمتری را تجربه کرد.
قیمت سهام این شرکت با کاهش ۱۷/۱درصدی به رقم ۷۴/۸۸دلاری رسیده است. در واقع تحلیلگران بازار هم عرضه محصولات جدید را راه نجات این شرکت عنوان کردهاند.
غول نرمافزاری دنیا یعنی MICROSOFT با کاهش 09/3درصدی، سهام خود را با قیمت 3/22دلار برای هر سهم به فروش رساند. قیمت سهام شرکت DELL هم با کاهش 52/0درصدی به رقم 43/13دلار رسیده است.
سهام شرکت IBM، اما با کاهش ۷۱/۱درصدی، با قیمت ۸۹دلار برای هر سهم معامله شد.
Yahoo هم با کاهش 07/8درصدی سهام خود، به قیمت 65/12دلار برای هر سهم رضایت داد. موتور جستوجوی بزرگ Google، اما با کاهش 7/2درصد قیمت سهامش، هر سهم خود را با قیمت 98/328دلار به فروش رساند.
شرکت نرمافزاری Oracle هم کاهش ۹۷/۳درصدی را تجربه کرد تا سهامش را با قیمت ۲۱/۱۶دلار به فروش برساند. قیمت هر سهم شرکت GICO هم با کاهش ۲۷/۶درصدی به رقم ۱۹/۱۷دلار رسید.
سقوط درآمدها و سرمایهها
این رکود اقتصادی بیسابقه میزان سرمایهگذاری و درآمد صنعت IT را هم تا میزان قابل توجهی کاهش داده است.
تا جایی که کارشناسان پیشبینی کردهاند که میزان صرف هزینه برای صنعت IT تا پایان سال 2009 با کاهش 6/19درصدی به 6/17میلیارد دلار میرسد.
این در حالی است که این رقم در سالجاری (۲۰۰۸) برابر ۹/۲۱میلیارد دلار است. سرمایهگذاری در صنعت IT، اما در بیشترین میزان خود در سال ۲۰۰۷ به ۲/۲۴میلیارد دلار رسیده بود.
ورشکستگی بانکها و IT
رکود اقتصادی این روزها یک وضعیت فوقالعاده را به وجود آورده است. در این میان ورشکستگی بانکهای بزرگ گویا تاثیر روانی و مالی زیادی روی این وضعیت داشتهاند.
درست به همین دلیل هم بعد از اعلام ورشکستگی بانک «لمان برادرز» و تملک بانک «مریل لینچ» توسط بانک مرکزی آمریکا، شرکتهای تکنولوژی از تولیدکنندگان پردازندهها تا عرضهکنندگان خدمات سرور و شبکه تاثیر عملی این اتفاق را به خوبی حس کردند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این اتفاقات میتواند آرایش جدیدی را در دره تکنولوژی دنیا یعنی «سیلیکون ولی» به وجود بیاورد.
مهمترین تاثیر این رکود در کاهش میزان سرمایهگذاری در صنعت تکنولوژی است. موسسه تحقیقاتی Forrester در این مورد اعلام کرده است که تحقیقات نشان میدهند ۴۳درصد از کل شرکتهای بزرگ در آمریکا تصمیم دارند میزان سرمایهگذاری خود در صنعت تکنولوژی را تا پایان سال ۲۰۰۸ کاهش دهند.
از طرفی بعضی اخبار هم نشان از کاهش 49درصدی بودجه دولتی بخشها و ادارات IT دارند.
حواشی رکود
یک پیشنهاد تکراری؛ با افت شدید سهام یاهو، پیشنهاد مجدد خرید این شرکت به مایکروسافت ارائه شد.
با ادامه کاهش ارزش سهام یاهو یکی از سهامداران کوچک این شرکت پیشنهاد کرد مایکروسافت با پرداخت ۲۲ دلار برای هر سهم با یاهو قرارداد جدیدی منعقد کند. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، شرکت
Mithras Capital که بیش از 9/1میلیارد سهام یاهو (14/0درصد) را در اختیار دارد در بیانیهای اعلام کرد این پیشنهاد به مایکروسافت امکان میدهد بخش جستوجوی یاهو را دومیلیارد دلار کمتر از پیشنهاد قبلیاش خریداری کند.
بر اساس این گزارش، مذاکرات بین این دو شرکت در ماه ژوئیه و پس از این که یاهو پیشنهاد مایکروسافت برای خرید بخش جستوجوی خود را رد کرد خاتمه یافت.
در حالی که مایکروسافت و یاهو حاضر به اظهارنظر در مورد این مساله نشدند شریک این شرکت سرمایهگذاری قصد دارد با ارسال نامهای انجام این قرارداد را به هر دو شرکت یاهو و مایکروسافت پیشنهاد کند؛ ارزش سهام یاهو از اول ماه اوت 36درصد کاهش یافته و در روز پنجشنبه به پایینترین سطح خود در پنج سال گذشته رسید.
ارسال نظر