بهترین راه حل، گران‌ترین آن نیست

بازار دیجیتال- یکی از مباحث مهم برای هر شرکتی صرفه‌جویی در منابع خود است. بسیاری از مدیران یا سرمایه‌گذاران سعی دارند از بهترین راه برای صرفه‌جویی منابع خود استفاده کنند. بسیاری از این مدیران به دلیل عدم دانش کافی اولین راه صرفه‌جویی را در تعدیل نیروی خود می‌بینند در حالی که تعدیل نیرو را می‌توان به عنوان آخرین راه صرفه‌جویی انتخاب کرد.

براساس شواهد شرکت‌های فعال در حوزه IT بیشترین هزینه را برای انجام فعالیت‌های خود پرداخت می‌کنند، از این رو این شرکت‌ها نیاز بیشتری به صرفه‌جویی دارند. در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته و به تازگی در کشور ما نیز شاخه‌ای از مشاوران به نام مشاوران IT به وجود آمده‌اند که شرکت‌ها را در سرمایه‌گذاری و راه‌های مختلف صرفه‌جویی راهنمایی می‌کنند.

عدم دانش مدیران در صرفه‌جویی

در حال حاضر شرکت‌های فعال در حوزه IT با ارائه سیستم‌های نوین و ابزارآلات پیشرفته کمک شایانی به صرفه‌جویی منابع مالی شرکت‌ها و سازمان‌ها می‌کنند.

اما این صرفه‌جویی در شرکت‌های کشور ما به دلیل دانش کم مدیران و عدم آشنایی آنها با راه‌حل‌های کاهش هزینه کمتر دیده می‌شود.

به اعتقاد احمد علیپور، مدیرعامل شرکت فراسو صرفه‌جویی در یک شرکت بزرگ با یک شرکت کوچک با هم متفاوت است. بهترین شیوه صرفه‌جویی یک شرکت بزرگ این است که شرکت خود را به قسمت‌های کوچکتر تقسیم کند و از هر قسمت خود بهترین درآمد را کسب کند. صرفه‌جویی در هر شرکت یا سازمانی به نوع مدیریت آن شرکت و سازمان باز می‌گردد. وی در ادامه می‌افزاید: «یکی از ضعف‌های شرکت‌های کشور ما این است که مدیران آنها تدابیر ویژه‌ای را برای کاهش هزینه‌های خود نداشته‌اند. در واقع مدیران ما بر اساس اطلاعات فنی مدیر می‌شوند نه اطلاعات مدیریتی. اگر مدیری عاقل باشد و به فکر سودآوری شرکت خود باشد باید از مشاوران مدیریتی استفاده کند تا هم در منابع خود صرفه‌جویی کند و هم بهترین بازدهی را داشته باشد، اما مدیری که اصرار دارد بر اساس همان اطلاعات فنی خود مدیریت داشته باشد نه تنها صرفه‌جویی نخواهد داشت بلکه به صورت همان شرکت کوچک نیز باقی خواهد ماند.

علیپور درخصوص مشاوران IT نیز می‌گوید: «آنچه به عنوان مشاوران IT مطرح است با مشاوران مدیریتی بسیار متفاوت است. در واقع به تازگی سازمان نظام صنفی بر اساس اساسنامه خود شاخه‌ای به نام مشاوران IT به وجود آورده است که این مشاوران از لحاظ فنی به شرکت‌ها مشاوره می‌دهند، اما مشاوره‌ای که به افراد شرکت‌های مختلف داده می‌شود همان مشاوره مدیریتی است که این مشاوره خاص شرکت IT نیست. در همین زمینه محمدباقر اثنی‌عشری عضو هیات‌مدیره شرکت کامپیوتر نگاره نیز می‌گوید: «مساله صرفه‌جویی در هر شرکتی با توجه به نوع فعالیت و دور پرداختی آن شرکت متفاوت است. برخی شرکت‌ها صرفه‌جویی را در نوع تجهیزات خریداری شده و فن‌آوری به کار گرفته شده در شرکت خود می‌بینند و برخی دیگر صرفه‌جویی را در تعدیل نیروهای انسانی خود. در واقع هر شرکت با توجه به تفکر مدیریتی و نقشه تعیین شده برای شرکتش دست به صرفه‌جویی می‌زند.»

به گفته اثنی‌عشری اگر در گذشته شرکت‌ها به دلیل دانش کم از پس مخارج خود برنمی‌آمدند و راه‌های صرفه‌جویی درست را نیز بلد نبودند، اما امروز به مدد پیشرفت صنعت آی‌تی و مشاوران مختلف در این حوزه مشکلات این نوع شرکت‌ها کمتر شده است. وی درخصوص مشاوران IT نیز توضیح می‌دهد که سازمان نظام صنفی گروه کارشناسی به عنوان مشاوران IT تشکیل داده است که این مشاوران براساس متخصص و نیاز هر شرکتی به آنها در زمینه‌های مختلف مشاوره می‌دهند که این مشاوران نیز صرف قرارداد دارند مثل مهندسان ناظر که سازنده ساختمان را در کنترل فنی تا برنامه‌ریزی، نوع مصالح، معماری و ... راهنمایی می‌کنند. اثنی عشری در ادامه می‌افزاید: «به تازگی نیز شهرداری یک لایحه را به شورای شهر تهران پیشنهاد داده است که اگر این لایحه به تصویب برسد تمامی ساختمان‌هایی که از یک مقیاس بزرگ‌تر ساخته می‌شوند باید از مشاوران IT استفاده کنند تا این مشاوران روی نحوه کارکرد و این که در ساختمان چه ابزار آلات پیشرفته اعم از شبکه، سیستم‌های کامپیوتری و .... استفاده کنند پیشنهاد و مشاوره می‌دهند که این کار به نوعی باعث صرفه‌جویی در تجهیزات به کار گرفته در ساختمان می‌شود.

کیس‌های خوش‌اندام

اکثر شرکت‌ها یا سازمان‌ها از بودجه‌هایی که به آنها تعلق می‌گیرد راضی نیستند و بر این باورند که این بودجه کم مانع راه‌اندازی بسیاری از طرح‌های آنها می‌شود، اما این شرکت‌ها می‌توانند با صرفه‌جویی در تجهیزات به کار گرفته در شرکت خود کمی صرفه‌جویی کرده و با این صرفه‌جویی نیمی از بودجه کم خود را کامل کنند.

در حال حاضر شرکت‌ها ابزارآلات گوناگونی را می‌توانند به کار بگیرند تا از این طریق هزینه‌های خود را کاهش دهند. آخرین دستاورد دنیای فن‌آوری برای اصلاح ساختار شبکه‌های بزرگ و صرفه‌جویی، ساخت رایانه‌های

کم حجم و بی‌صدایی است که با حذف قطعات حجیم و استهلاکی در ساختار آنها، محصول مقرون به صرفه‌ای برای ادارات و سازمان‌ها فراهم آورده است. در این محصولات با بهره‌گیری از تکنولوژی فشرده‌سازی و استفاده از امکانات شبکه‌ای، مشکلات و هزینه‌های رایانه‌های شخصی به طور چشمگیری مرتفع شده و با امکاناتی که این سیستم‌ها همانند یک رایانه شخصی ارائه می‌دهند، مدیران را در بهینه‌سازی سیستم اداری و گسترش سازمان خود یاری می‌کنند.

تین کلاینت (Thinclinet) یا TC یکی از این رایانه‌های اداری است. کشورهای صنعتی پیشرفته سال‌ها پیش از این، برای بهینه کردن و کاهش هزینه‌ها و ارتقای نگهداری شبکه‌های خود به سمت این سیستم روی آورده‌اند. شرکت آمریکایی wyse به عنوان اولین شرکت در سال ۱۹۹۵ دست به یک نوآوری جدید در زمینه‌ پایانه‌های شبکه‌های کامپیوتری زد. این نوآوری با هدف کاهش هزینه‌ها و ارتقای کیفیت راه‌اندازی و مدیریت و نگهداری شبکه‌ها نسبت به pc پیش برده شد، این سیستم طی هفت سال به تدریج تکامل یافت و با همکاری شرکت‌های Citrix و Microsoft به صورت یک محصول جدید به نام ThinClient به تولید رسید.

TC یک سخت‌افزار کوچک و آماده برای محیط‌های ترمینال است و چیزی جز یک کامپیوتر جمع و جور نیست، اما این کامپیوتر برای استفاده به صورت یک پایانه‌ شبکه‌ای طراحی و تنظیم شده است. TCها با استفاده از سیستم عامل نصب شده روی فلش مموری، محیطی را برای اتصال به سرورها آماده می‌کنند که از امنیت بالایی برخوردار هستند.

یک شبکه متنی بر TC دارای یک یا چند سرور است. سیستم عامل این سرورها می‌تواند هر یک از سیستم عامل‌های موجود نظیر یونیکس، لینوکس و ویندوز XP باشد.

بزرگ‌ترین مزیت‌ TCها، کاهش قابل توجه هزینه‌های کامپیوتری سازمان است. طبق گزارش‌ها منابع تحقیقاتی شرکت wyse، با به‌کارگیری TC بین ۵۷ تا ۷۰درصد کل هزینه‌های مربوط به زیرساخت‌های کامپیوتری سازمان‌ها کاهش می‌یابد.

مهدی مرادی، مدیر شرکت ایده‌آل شبکه یکی از شرکت‌های فروش TC در کشور در مورد این دستگاه می‌گوید: «TCها یکی از تکنولوژی‌ جدید جهان است که در صرفه‌جویی هزینه به شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ کمک شایانی می‌کند. حجم کم، محل و نصب آسان، راه‌اندازی بی‌وقفه، عیب‌یابی سریع و... از جمله مزایای TC است که بسیاری از سازمان‌های دولتی را ترغیب به استفاده از این کامپیوترها به جای کامپیوترهای شخصی کرده است.»

وی در خصوص اینکه این دستگاه‌ها تولیدات چه کشوری هستند و آیا ایران هم در این زمینه تولید دارد، نیز می‌گوید: «بیشتر TCهای داخل بازار از کشورهای آمریکا، تایوان و چین وارد کشور می‌شوند و در ایران شرکتی برای تولید این دستگاه‌ها وجود ندارد.»

در مقابل این اظهارات امیر صانعی، کارشناس شرکت سیماوا یکی از تولیدکنندگان TCها در کشور می‌گوید: «شرکت سیماوا یکی از شرکت‌های اصلی در حوزه تولید TC در کشور است. این شرکت‌ها تنها دو قطعه چیپ‌ست و برد را از تایوان وارد می‌کند و بقیه تجهیزات آن را در داخل ایران و در کارخانه تولید می‌کنیم و به هیچ‌وجه نمی‌توان گفت که ایران در این زمینه تولید ندارد.»

صانعی مدل تولید شده توسط این شرکت را simtec معرفی می‌کند و می‌افزاید: «این مدل یکی از مدل‌های پرفروش شرکت سیماوا است که اکثرا توسط شرکت‌های دولتی خریداری می‌شود. وی مارک‌های wyse و hf را از دیگر TCهای خارجی موجود در بازار معرفی می‌کند و می‌گوید: شرکت‌های آمریکایی و تایوانی از دیگر شرکت‌های فعال در این حوزه هستند که قیمت انواع آنها از ۲۰۰ تا ۹۰۰هزار تومان متغیر است.»

شرکت توسعه مراکز داده‌ای نوین یکی دیگر از شرکت‌های فعال در این زمینه است و به گفته مسوولان آن از اولین تولیدکنندگان TC در کشور است. منصور احمدزاده Vanda را محصول اختصاصی تولید شده این شرکت معرفی می‌کند و می‌افزاید: «در Vanda از بهترین تولیدات حال حاضر boardهای embedded و سایر ابزارهای مورد نیاز TC در دنیا تشکیل شده و در کلاس بالاترین استانداردهای جهانی قرار دارد. همچنین شرکت‌ ما TCهای شرکت آمریکایی (wyse) را نیز وارد می‌کند که مدتی است به خاطر تحریم‌ها با مشکل مواجه شده‌ایم و به خاطر همین TCهای این شرکت را با واسطه به کشور وارد می‌کنیم.»

وی همچنین قیمت مدل‌های خارجی TC را بین ۳۱۰ تا ۹۰۰هزار تومان و قیمت تولیدات داخلی را بین ۲۹۰ تا ۴۸۰هزار تومان اعلام می‌کند. به گفته احمدزاده TC تلفیق یک رایانه شخصی و یک ترمینال کامل است و بسته به نوع کاربرد، سطوح و مدل‌های متفاوتی دارد. وی در ادامه اظهاراتی دارد که TCها می‌توانند با پشتیبانی از اتصال جانبی مانند تجهیزات صوتی و چاپگر، به عنوان بسته‌های انتقال اطلاعات و ایستگاه‌های کاری در مراکز خرید، ایستگاه‌های حمل‌ونقل عمومی، فرودگاه و ... به کار روند.

امروزه با توجه به هزینه‌های بسیار بالای پشتیبانی و به روزرسانی سیستم‌های PC جایگزینی آنها با TC به صورت بسیار سریع در حال انجام است. همانطور که گفته شد یکی از مزایای به کارگیری TCها کاهش هزینه است. از جمله دلایل کاهش هزینه‌ها می‌توان به کاهش مصرف برق با طول عمر بسیار زیاد، کاهش نیروی پشتیبانی، نصب و راه‌اندازی سریع‌تر، نیاز به پهنای باند کمتر شبکه و ... اشاره کرد.

در حال حاضر بزرگ‌ترین مشتریان این دستگاه؛ بانک‌ها، آژانس‌های هوایی، ادارات بیمه، سازمان‌های نظامی، ادارات دولتی، کافی‌نت‌ها وکلیه مراکزی است که دارای شعبه‌های متعدد است.