ورشکستگی دفاتر خدمات ارتباطی در کشور

به گفته عضو هیات مدیره انجمن دفاتر خدمات ارتباطی سوء مدیریت و بی‌توجهی به مشکلات، موجب ورشکستگی دفاتر خدمات ارتباطی شده است.

زهیر طیب در گفت‌و‌گو با ایسنا با اشاره به برگزاری تجمع اعتراض‌آمیز نمایندگان دفاتر خدمات ارتباطی که روز گذشته در مقابل مجلس شورای اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: موضوع ورشکستگی دفاتر خدمات ارتباطی به دفعات از سوی نمایندگان بخش خصوصی به مسوولان وزارت ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات هشدار داده شده بود.

او ادامه داد: اگر امروز وزارت ارتباطات در رسانه‌ها اعلام می‌کند که چندمیلیون‌ مشترک به شبکه تلفن‌همراه وارد کرده است، باید این را هم بگوید که چه کسی این ماموریت ملی را با این کیفیت و گستردگی به انجام رسانده است.

وی گفت: اگر دفاتر خدمات ارتباطی که در سطح کشور گستردگی و پراکندگی دارند وجود نداشتند، امکان نداشت چنین توسعه ظرفیتی در این مدت کوتاه صورت پذیرد؛ بار اصلی این توسعه بر دوش دفاتر بوده است چنان که بیش از ۸۰درصد مشترکان همراه اول از طریق دفاتر خدمات ارتباطی پیوسته‌اند و اکثر مشترکان از طریق این دفاتر خدمات تلفن‌همراه دریافت می‌کنند.

طیب تصریح کرد: در شرایطی که قانون وزارت ارتباطات را مکلف به استقرار پیشخوان دولت و ارائه خدمات همه دستگاه‌های دولتی در دفاتر کرده است، این وزارتخانه هنوز نسبت به ارائه خدمات شرکت‌های زیرمجموعه‌اش به دفاتر اقدام نکرده و خدمات تلفن ثابت و هواپیمایی پیام فقط روی کاغذ به ما واگذار شده است و هیچ اثری از آن دیده نمی‌شود و جایی هم اگر موفق به پیاده‌سازی شده، به خاطر ابتکار عمل مدیران استانی بوده است.